Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: wąż ogrodowy w domu?  (Przeczytany 10950 razy)
Konstruktor88
Stały użytkownik

« : Wrzesień 21, 2011, 17:14:36 »

Witam,

czy istnieje możliwość podłączenia węża ogrodowego do kranu w kuchni? ułatwiło by to zdecydowanie podmianę wody, nie trzeba by latać z wiadrem Smiley nie znam się na tym mieszkam w bloku więc nie używam takich rzeczy Cheesy

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 21, 2011, 18:25:26 »

Witam,

czy istnieje możliwość podłączenia węża ogrodowego do kranu w kuchni? ułatwiło by to zdecydowanie podmianę wody, nie trzeba by latać z wiadrem Smiley nie znam się na tym mieszkam w bloku więc nie używam takich rzeczy Cheesy

Standardowy kran kończy się sitkiem które nie ma na sobie gwintu więc żadnej złaczki tu nie nakręcisz. Stare krany są takiego rozmiaru że wąż ogrodowy można na nie po prostu nasunąć (takie rozwiązanie stosowałem jak miałem stary długi cienki kran 50cm nad zlewem).

Polecam wkręcenie na stałe trójnika pod kranem tj. w szafce pod zlewem i tam podłączenie zwykłego zaworu jak do spłuczki na 1/2'' lub jak do pralki na 3/4'' - Do tego zaworu bez problemu nakręcisz standardową końcówkę do podłączania węża ogrodowego.

Pozdrawiam, R.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 21, 2011, 20:00:12 »

ja wykręcam u siebie "słuchawkę" od prysznica i końcówkę przewodu prysznicowego wpycham do tradycyjnej ogrodowej szybkozłączki-trochę cieknie przy silnym strumieniu, ale to i tak do wanny, więc mi nie przeszkadza. Sposób szybki, łatwy i darmowy Wink

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2011, 11:15:42 »

mam w kuchni pod zlewem kranik do pralki gdzie jest wkręcony do niego wąż od pralki może tam będzie pasować? i gdzie najlepiej kupić taki wąż najtańszy:)?

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2011, 11:44:49 »

mam w kuchni pod zlewem kranik do pralki gdzie jest wkręcony do niego wąż od pralki może tam będzie pasować? i gdzie najlepiej kupić taki wąż najtańszy:)?

Więc na ten kranik potrzebujesz coś takiego:
KOŃCÓWKA

A na wąż mocujesz szybkozłączkę:
SZYBKOZŁACZKA

Węże i końcówki kupisz w każdym ogrodniczym, castorami, nomi, lub nawet w wielu mniejszych marketach wielobranżowych.

Pozdrawiam, R.
Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 25, 2011, 13:36:00 »

pojechałem do OBI kupiłem elegancki waz ze wszystkim za 20zł Smiley teraz tylko w jaki sposób spuszczać wodę? bo zaciągnąć ustami to chyba się nie da przez 10m wąż:D

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #6 : Październik 25, 2011, 13:38:32 »

pojechałem do OBI kupiłem elegancki waz ze wszystkim za 20zł Smiley teraz tylko w jaki sposób spuszczać wodę? bo zaciągnąć ustami to chyba się nie da:D

Czemu nie ?

Jeśli nie lubisz wkładać sobie do ust węża i ssać  Grin to możesz węża przytknąć do wylotu filtra w akwarium na kilka sekund, a potem już samo leci Wink.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 31, 2011, 12:00:00 »

Chyba mnie zmotywowaliście, żeby coś takiego u siebie zrobić Smiley bo szlag mnie już trafia od ciągłego biegania z PET-ami 5l Wink

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 31, 2011, 12:21:30 »

ja tez tak mam zwykły wąż ogrodowy akurat mam taki kran ze elegancko mi wchodzi na wąż i przykręcam obejmą zaciskową.
A spuscic wode to wystarczy napełnić wąż z kranu jak koncówka jest juz w wodzie i poprostu wylać gdzieś zeby było o wiele niżej np WC. A pozniej jak juz sie cisnienie zrobi wkładam do zlewu i leci.
Mi 80 litrów zajmuje 15 min wlanie i wylanie Tongue

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 31, 2011, 14:35:01 »

nie no elegancko:) dziś z 15 minut zajęło mi napełnienie i zlanie wody:) trochę mnie denerwuje kranik bo przecieka gdzieś i się leje po wężu...

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #10 : Październik 31, 2011, 14:38:15 »

nie no elegancko:) dziś z 15 minut zajęło mi napełnienie i zlanie wody:) trochę mnie denerwuje kranik bo przecieka gdzieś i się leje po wężu...
To zrób żeby nie przeciekało. Co za radocha robić sobie ułatwienie życia, które de facto denerwuje ?

U mnie cała podmianka w 300tce trwa 10-15 min, czyli wylanie i zalanie. Pod baniakiem mam 112 z na stałe włożoną pompą: wtyczka w kontakt i wio. Wink

Pozdrawiam, R.
walthemar
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 31, 2011, 17:04:48 »

zadam jedno pytanie bo nie ogarniam tematu - z kranu prosto do baniaka lejecie ??
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #12 : Październik 31, 2011, 17:16:54 »

zadam jedno pytanie bo nie ogarniam tematu - z kranu prosto do baniaka lejecie ??

Ja mam 112 pod akwarium - i tam wode pryzgotowuję, ale zanim miałem to lalem 60% z RO - proto do baniaka i potem dopuszczalem z kranu resztę. Mamy tu w rejonie dobrą czyściutką wodę.

Pozdrawiam, R.
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Październik 31, 2011, 17:18:07 »

wniosek taki że jestem daleko za murzynami, bo ciągle odstawiam kranówke do podmian na 24 godziny.

kranówka jest bardzo zimna, zimą kiedyś sprawdzałem i 8 stopni miała, więc czy taka podmiana nie powoduje za dużego skoku temp. w akwarium.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #14 : Październik 31, 2011, 17:23:10 »

Woda z RO leci na tyle pomału, że woda nadąża się nagrzewać i nei czuć spadku temperatury w akwarium.
A jak dopuszczam resztę już z kranu to odkręcam odpowiednio ciepłą - pociągnąłem sobie do szafki i zimną i ciepłą Smiley
Odstawanie kranówki jest dobrą praktyką. To że ja tego nie robiłem - bo do tego litrażu po prostu nie miałem gdzie nie znaczy, że robiłem dobrze.  Teraz mam do tego dodatkowy zbiornik.

Pozdrawiam, R.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: