Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Filtr Zewnętrzny Robizoo HW-302 - problemy z działaniem
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr Zewnętrzny Robizoo HW-302 - problemy z działaniem  (Przeczytany 7058 razy)
józek
Nowy
*

« : Październik 01, 2011, 18:19:38 »

Witam, mam filtr taki jak w tytule watku. Mam problem z jego działaniem, zrobiłem wszystko tak jak jest napisane w instrukcji: oplukałem wklady filtracyjne, zalałem je wodą do pełna, podłaczyłem węze w  odpowiednie zawory in/out, podłaczam go do kontaktu, nastepnie naciskam gwaltownie i kilkakrotnie "guzik" tak jak jest napisane w instrukcji obslugi i nic.
woda nie jest pobierana przez koszyczek z weza "in" (ktory jest w pełni zanurzony). wie ktos co moze mu dolegac? proszę o pomoc.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 01, 2011, 18:21:55 »

Też miałęm tem problem po czyszczeniu,mam taki sam filtr.Sprubój otworzyć go i zalać same wkłądy przez tę rurkę pomiędzy koszykami,zamknij zalej guzikiem i włącz powinno pomóc.
Pozdrawiam Wink
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 01, 2011, 18:25:08 »

Ja bym spróbował odpowietrzyć, przechylić na boki włączony filtr i kilka razy energicznie nim wstrząsnąć, powietrze powinno całkiem z niego ujść i powinno być ok  Good !

józek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 01, 2011, 18:28:26 »

wydaje mi sie ze sprawa moze lezec w tym ze filtr w jakis sposob, zamiast wody zasysac mi moze powietrze, nie wiem co robic, zrobiłem tak jak Ty i dalej nic. moze jeszcze jakis pomysł? Wink
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2011, 18:32:58 »

Ja bym spróbował odpowietrzyć, przechylić na boki włączony filtr i kilka razy energicznie nim wstrząsnąć, powietrze powinno całkiem z niego ujść i powinno być ok  Good !
Próbowałem,nic nie dało a bałem się że wirnik będzie pracować na sucho.Te filtry tak mają mnie to się bardzo często przytrafia.Zawsze zostaje reklamacja Wink
P.S Sprawdź połączenia rurek czy nigdzie nie zasysa powietrza.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 01, 2011, 18:37:39 »

zaciągnij wodę z rurki wylotowej-tak jak to robisz z wężem do ściągania wody przy podmianie. Powinno pomóc

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Październik 01, 2011, 18:53:54 »

Wciśnij mocno "guzik" pompy, przytrzymaj chwilę, a następnie zwolnij.
Jeśli ilość wody w wężu wlotowym i wylotowym nie będzie mniej więcej na jednym poziomie (po środku węży), czynność powtórz. W wężach zbiera się powietrze. Kłopot którego teraz doświadczasz jest typowy dla filtra HW.
Gdy już uzyskasz zamierzony efekt, podnieś włączony filtr i poruszaj nim gwałtownie w każdą stronę. Usłyszysz syk uwalnianego powietrza. Czynność powtarzaj do momentu gdy powietrza słyszeć nie będziesz.

I jeszcze jedno. Filtra nie zapełnisz za pomocą pompy. Należy zalać go ręcznie. Pompa ma na celu wyrównanie poziomu wody w wężach by filtr był w stanie wystartować.

aarkom
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 18, 2011, 17:30:18 »

Podłącz na odwrót węże i będzie śmigał . 
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: