Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsze akwarium  (Przeczytany 2889 razy)
deftones9
Nowy
*

« : Październik 02, 2011, 13:52:56 »

Nie wiem kompletnie gdzie założyć ten wątek wiec założyłem tu.Chciałbym prosic o porady odnośnie kilku pytań które zaraz zadam.Chcialłbym założyć sobie akwarium coś w stylu low tech,interesują mnie wody ameryki południowej ale nie chcy by było to akwarium całkowicie przyciemnione.Kilka roślin też jest mile widziane.Zależy mi na zbiorniku maks do 150l.Mam aktualnie do przeznaczenia około 600zł.Narazie interesuje mnie sam zbiorniki i jego wystrój,rybami zajme sie pozniej.
1.Czy opłaca sie kupować akwaria z obudową na allegro czy lepiej kupić samo akwarium a obudowe ze swietlówkami osobno?
2.Jaki filtr dobrać?
3.Podłoże gruboziarniste czy raczej żwir?

Aktualnie na sam zbiornik + filtr+ogrzewanie + oświetlnenie i podłoże mam około 600zł
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1 : Październik 02, 2011, 14:51:33 »

akwarium z pokrywą i światłęm 250 PLN http://allegro.pl/akwarium-profilowane-pokrywa-80x35x50-140-litrow-i1845719262.html
filtr kubełkowy 140 pln http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-do-akwarium-1000l-hw-302a-ag140-i1847581999.html

Podłoże : żwir rzeczny, bazalt lub piasek. - każde z nich do kupienia w lokalnym kamieniarstwie za nie więcej jak 20 PLN na takie akwarium.

Jeśli nie ma być to typowy roślinniak to światła wystarczy w tej pokrywie.
Pozdrawiam, R.
deftones9
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 02, 2011, 15:45:16 »

wielkie dzięki rodia Wink a jakie proponujecie przykladowe obsady dla tego litrażu? i czy jest sens kupować takie podłoże http://allegro.pl/nowosc-ada-aqua-soil-amazonia-new-9l-sklep-i1849569026.html ?
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2011, 15:55:55 wysłane przez deftones9 » Zapisane
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #3 : Październik 02, 2011, 16:06:21 »

Skoro nie planujesz roślinniaka to oczywiście, że nie.
deftones9
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 02, 2011, 22:16:10 »

Przeglądam forum praktycznie od tygodnia i jestem rozdarty bo bardziej ciągnie mnie do tego by załozyć akwarium roślinne ale takie które nie wymaga nie wiadomo jakich technik typu nawozy,CO2 itd.Chce założyć akwarium gdzie podłoze bedzie połaczeniem ziemi ogrodowej i drobnego żwiru.Nie chce wpuszczać dużych ryb,wystarczy mi ławica neonów,ew hokejówek,kilka kirysków i krewetek.Czy w związku z tym wszystkim wystarcza zwykłe świetlówki dołaczone do zestawu? i jakie proponujecie rośliny na tył i przód akwarium? pzdr
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 02, 2011, 22:50:15 »

Nie chcesz iśc w wielką technikę i chcesz zastosować ziemię pod żwir, więc myślisz o akwarium typu low-tech w którym moc oświetlenia nie musi być duża (około 0,3 W/L) i świetlówki z typowego zestawu w zupełności wystarczą.

Jest cała masa gatunków roślin nadających się do LT więc może poszperaj w dziale "nasze akwaria", zobacz co Ci się podoba, wypisz potem tu swoje typy, a my podpowiemy co nadaje się do LT.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #6 : Październik 02, 2011, 22:56:30 »

Zaraz zaraz, była mowa o kilku roślinach. Akwaria na ziemi wymagają mocnego obsadzenia (a dokładnie korzeni  roślin aby nie gniła).
Deftones, czy przez "coś jakby low tech" miałeś na myśli akwarium na ziemi czy po prostu akwarium bez duzego światła, co2 i innych hi techowych rozwiazań ?
Pozdrawiam, R.
deftones9
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 03, 2011, 07:06:48 »

dokładnie rodia...miałem na myśli tą druga opcje przez co jedynym jako takim nawozem ma być ziemia ogrodowa.Akwarium juz zamówione,do fitra też sie przymierzam.A co z napowietrzaniem,wystarczy zwykły ruch tafli wody czy lepiej coś bardziej zaawansowanego?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #8 : Październik 03, 2011, 07:17:05 »

Jeśli ma być ziemia to nie może to być, że jak to napisałeś "Kilka roślin też jest mile widziane". To musi być dużo roślin. Chodzi o to, że ta ziemia w podłożu musi "pracować", a taką pracę zapewnia ukorzenienie się roślin w tej ziemi. Nie powinno być stref ziemi w których totalnie nic nie rośnie. Kolejna sprawa to filtracja przy low techu. Diana Walstad nie zaleca mocnej filtracji biologicznej w lowtechach z takiego powodu, że ponoć utrudnia ona prawidłowy rozwój podłoża. Złożem biologicznym w low techu jest podłoże. W takim przypadku poleciłbym kaskadę Aquaell FZN1 (żeby w zbiorniku nic nie szpeciło). Oczywiście kubełek też można, ale ograniczyłbym wkłady biologiczne.

Pozdrawiam, R.
deftones9
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 03, 2011, 09:02:05 »

a nie lepiej dokupić belke oświetleniową czy poprostu wymienic świetlówki na mocniejsze?a ten FZN 1 polecasz tylko jako dodatkowy filtr biologiczny czy jako ogólny filtr do mojego akwa? bo on jest tylko do 100L
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2011, 09:11:57 wysłane przez deftones9 » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #10 : Październik 03, 2011, 09:08:23 »

Chcesz low techa. Jak zwiększysz światlo to sie zaraz okaże że i co2 trzeba podać a potem kolejne nawozy. Jesteś pewien że do tego zmierzasz ?

Pozdrawiam, R.
deftones9
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 03, 2011, 09:17:05 »

własnie do tego nie zmierzam ale cały czas martwi mnie ilosc swiatłas w zestawie,czy te dwie świetlówki wystarcza.Marzy mi sie akwarium na kształt tego anubisa http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/krewetkowe-60x30x30-anubisa-re/75/ .Skałki zamieniłbym na korzenie,rośline dokładnie te same właczajac mech.takie coś mnie właśnie interesuje
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #12 : Październik 03, 2011, 09:30:38 »

Z eleocharisem mozesz mieć problemy przy standardowym oswietleniu.
Coś za coś: niektóre rośliny wymagają większego światła, a większe światło wymaga nawożenia słupa wody (w tym również odpowiednio duże dawki CO2).
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 03, 2011, 22:53:16 »

deftones9 kup sobie książkę Diany Walstad, moze dostaniesz w jakiejs bibliotece ( chociaż to ciężko nawet w akademickich ;p ) zrozumiesz na czym polega opieka nad akwarium na bazie gleby pod żwirkiem. To powinien być twój pierwszy zakup jesli planujesz taniego bezobsługowego rośliniaka na ziemi Smiley

FZN 1 nie polecam, chyba ze lubisz plusk wody ( w nocy moze być uciążliwe ) ciągle porastały mi go glony jak miałem ten model w lowtechu. IMHO za słabo by poruszał wodą w twoim akwarium a własciwie tylko o cyrkulacje chodzi w akwarium na bazie gleby. Ja bym postawi na jakiś malutki filtr wewnetrzny, w moich 160l do dobrej cyrkulacji wystarcza mi malutki filtr o mocy 2W, łatwo go ukryć i nie hałasuje. Ja bym coś takiego polecił http://www.akwarystyka.sklep.pl/Aqua_Szut_Mini_filtr_wewnetrzny_do_akwarium__25_23_22___250 wystarczy wyciągnąć gąbkę i wężyk i mamy idelaną głowicę do akwarium na bazie gleby.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #14 : Październik 03, 2011, 22:57:58 »

fzn plusk wody? Mówisz o plusku wylatującej wody ? Ja mam zawsze w akwarium tyle wody, że wylewka filtra jest zanurzona i problemu nie ma. Chyba że chlupocze jakoś w środku?

Pozdrawiam, R.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: