Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Pierwsze akwarium krewetkowe - pomoc w doborze fauny i flory
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsze akwarium krewetkowe - pomoc w doborze fauny i flory  (Przeczytany 2190 razy)
vicious23
Nowy
*

« : Październik 05, 2011, 20:51:59 »

Cześć,niedawno otrzymałem od kolegi stare zalegające w piwnicy akwarium.Wyczyściłem je,usunelem zbędny kamień na szybach i zamierzam wystartować rosliniaka.Jest mały problem gdyż akwarium to ma dziwne wymiary: długość 73 cm,szerokość 34cm i wysokość tylko 27cm(?) .Będzie to coś okolo 55 l,nie chce do tak małego zbiornika odrazu kupywac butli wystarczy mi bimbrownia którą z łatwością zrobie.Chciałbym abyście polecili mi:
-jaka pokrywe zastosowac do tak niskiego akwarium i ewentualnie jakie świetlówki sie nadadzą i ile świetlówek.
-filtr który nie obciaży mocno mojej kieszeni
- podłoże
- najważniejsze czyli rośliny,marzy mi sie trawnik na pierwszym planie a na tyle nieco wyższe roślinki,w środku dam korzen który już posiadam
-ryby,ew. krewetki

Pozdrawiam
vicious23
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 05, 2011, 22:43:25 »

nikt nie jest w stanie mi pomóc?może poprostu wybrałem zły dział na ten temat...
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2011, 00:03:35 »

- Akwarium nie standardowe więc pokrywa  1.robiona na wymiar-co pewnie będzie trochę kosztować  2. zwykłe przykrycie z szyby lub plexi  3.akwarium odkryte -co moim zdaniem jest dobrym wyjściem
- filtr - np> http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-600l-h-wklady-deszczownia-i1811758909.html  moim zdaniem ma optymalny przepływ wody przy tej długości zbiornika. Nie ma regulacji przepływu, ale to nie istotne bo deszczownię zawsze da się ustawić tak by pralki w akwa nie było. Ważnym plusem tego filtra jest gąbka, która jest na tyle gęsta by nie powciągać nowo narodzonych krewet. Natomiast węgiel jest niepotrzebny na stałe więc jego również bym zamieniła na jakąś gąbkę. Możesz poszukać podobnego filtra -może jest gdzieś taniej- ja tylko przykład podaję, pierwszy z brzegu . Możesz też kupić filtr kaskadowy, podobno są dobre- ja jednak nie miałam wiec się na ich temat nie wypowiem.
- oświetlenie albo będzie w pokrywie,lecz prawdopodobnie za słabe pod bimbrownię i trawniczek...możesz więc kupić belkę oświetleniową (choć nie najtańsze są) , lub ze dwie lampki najzwyklejsze (u mnie się sprawdzają)
- może czarny piasek kwarcowy?
- najpopularniejsze rośliny na trawnik: glossostigma, hemianthus callitrichoides, eleocharis... - sam musisz wybrać co Ci się spodoba
- fauna to też Twój wybór .. Z krewetek możesz zacząć od jakichś pięknie wybarwionych Red Cherry..łatwe w hodowli i przyjemne dla oka..a jak się zaaklimatyzują i zaczną mnożyć to do nich dołożyć możesz jakieś małe rybki ławicowe

vicious23
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2011, 07:57:21 »

wielkie dzięki za pomoc Wink jakby ktoś jeszcze coś dopisał ze swojej strony to bede wdzieczny Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: