- Akwarium nie standardowe więc pokrywa 1.robiona na wymiar-co pewnie będzie trochę kosztować 2. zwykłe przykrycie z szyby lub plexi 3.akwarium odkryte -co moim zdaniem jest dobrym wyjściem
- filtr - np>
http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-600l-h-wklady-deszczownia-i1811758909.html moim zdaniem ma optymalny przepływ wody przy tej długości zbiornika. Nie ma regulacji przepływu, ale to nie istotne bo deszczownię zawsze da się ustawić tak by pralki w akwa nie było. Ważnym plusem tego filtra jest gąbka, która jest na tyle gęsta by nie powciągać nowo narodzonych krewet. Natomiast węgiel jest niepotrzebny na stałe więc jego również bym zamieniła na jakąś gąbkę. Możesz poszukać podobnego filtra -może jest gdzieś taniej- ja tylko przykład podaję, pierwszy z brzegu . Możesz też kupić filtr kaskadowy, podobno są dobre- ja jednak nie miałam wiec się na ich temat nie wypowiem.
- oświetlenie albo będzie w pokrywie,lecz prawdopodobnie za słabe pod bimbrownię i trawniczek...możesz więc kupić belkę oświetleniową (choć nie najtańsze są) , lub ze dwie lampki najzwyklejsze (u mnie się sprawdzają)
- może czarny piasek kwarcowy?
- najpopularniejsze rośliny na trawnik: glossostigma, hemianthus callitrichoides, eleocharis... - sam musisz wybrać co Ci się spodoba
- fauna to też Twój wybór .. Z krewetek możesz zacząć od jakichś pięknie wybarwionych Red Cherry..łatwe w hodowli i przyjemne dla oka..a jak się zaaklimatyzują i zaczną mnożyć to do nich dołożyć możesz jakieś małe rybki ławicowe