Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jaka swietlowke dokupic>?  (Przeczytany 2130 razy)
Rafal111
Nowy
*

« : Maj 20, 2005, 15:39:23 »

wiem .... ze to juz bylo ale...
mam 240l i pisaliscie ze dwie swietlowki to malo
chce dolozyc trzecia
tylko jaka i w jakiej kolejnosci
mam narazie Flora Glo i Aqua Glo

Forum miłośników krewetek karłowatych - http://www.krewetkomaniacy.pl
Forum Akwarystyczne Warszawy - http://www.fawa.pl
Internetowy sklep akwarystyczny - http://www.akwamaniak.pl
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 03, 2005, 23:57:17 »

Ja na Twoim miejscu kupilabym taka,ktora ma najwiecej lumenow

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2005, 17:09:54 »

Według mnie liczba lumenów nie jest adekwatna do stopnia wykorzystania świetlówki przez rośliny. Raczej sugerowałbym zwracanie uwagi na waty i rodzaj widma. Zauważmy że świetlówki różowe, powszechnie uznawane za lepsze dla roślin mają stosunkowo niewiele lumenów, ale za to promieniują w zakresie widma ,który rośliny wykorzystują prawie w 100%. Ja w swoim akwarium 240l mam następujące świetlówki: 2x Sylvania Aquastar [36W] + Philips TLD de Luxe 965 [36W]. Jestem zadowolony z takiego zestawu zwłaszcza że pomógł mi zwalczyć masowy zakwit okrzemków. Okrzemki masowo pojawiły się przy konfiguracji: Philips TLD de Luxe 950 [36W] + Narva Oceanic Nature [36W] + Philips TLD de Luxe 965 [36W]. Jak widać oba zestawienia mają ta samą ilość watów jednak zestaw pierwszy promieniuje w większym zakresie widma czerwonego i niebieskiego. Biorąc pod uwagę liczbę lumenów zestaw pierwszy jest słabszy, ale ostatecznie jednak lepszy.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2005, 15:05:19 »

zgadza sie.ja osobiscie poluje na sylvania warm deluxe 120 cm. maja najwiecej lumenow /wat i mniejsze widmo niebieskie niz aquastar.co otym sadzisz lukas?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 05, 2005, 16:51:48 »

Szczerze mówiąc nie znam akurat tego modelu, ale Sylvania robi porządne rury więc myślę, że nie mam co się obawiać.
Ja u siebie zastanawiam się nad wymianą Philipsa TLD de Luxe 965 na jakąś rurę o mocniej penetrującym świetle, może Osram Fluora ? Muszę mocniej dno doświetlić, a mam dość wysokie akwarium (50cm). Może macie jakieś inne propozycje?

kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 05, 2005, 18:26:11 »

odradzilbym ci fluore osrama -ma b.duzo niebieskiego widma i  bardzo wzmaga rozwoj glonow.moze np-lumilux interna/41?ciekawe czy jak jest wiecej lumenow to lepiej doswietla dno?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2005, 21:04:53 »

dorzuce jeszcze pare kamyczkow do ogrodka.zamowilem w sklepie lampki firmy dennerle - trocal.maja folie uv naciagnieta i duzo czerwonego widma dla roslinek.chyba najlepsze na rynku a i firma tez ciekawa sporo rzeczy produkuje do akwarium.maja kilka rodzai lamp ale przewaznie  sa  koloru jasnenonieb.cena troche nieprzystepna bo dwa razy wiecej niz zwykle tl.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: