Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc w wyborze Co 2  (Przeczytany 1675 razy)
piotrek25
Nowy
*

« : Październik 07, 2011, 21:21:38 »

Za tydzień startuje zbiornik 112 l...będzie dużo roślin 1 2 i 3 planu.Oświetlenie docelowe to 3x24W T5.Narazie nie chce kupować butli,w gre wchodzi tylko bimbrownia albo easy carbo.I teraz pytanie co lepiej opłaca sie założyć na starcie zbiornika?znam po lekturze masy for internetowych zalety tego i tego ale nie moge sie zdecydować?

2 pytanie dotyczy naowzów jakie mógłbym zastosowac na starcie albo po ew. dojrzeniu zbiornika,bede startowal na ziemi ogrodowej ze zwirem kwarcowym albo grysem bazaltowym.Czy te mikro i makro elementy z ziemi wystarcza a\mi na jakis konkretny okres czasu czy bede zmuszony juz po dojrzeniu zbiornika kupić nawozy?
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 08, 2011, 00:13:29 »

Jeśli zamierzasz sadzić małego Henia to odpuść sobie Easy Carbo, jest jeszcze kilka innych delikatnych roślin, które mógłbyś nim rozpuścić :/

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 08, 2011, 01:12:16 »

easy carbo czy inny węgiel w płynie nie zastąpi nigdy co2 (gazu). Oczywiście wspomaganie zbiornika nawożonego gazem i nawozami w płynie, przez Easy Carbo daje świetne efekty, lecz nie można formy węgla w płynie porównywać z gazem.
Zakładaj bimbrownię!!!
Na początek plecam nawozy linii Planta Gainer Aqua Artu-Macro, Ferro+ jako nawozy codzienne i Classic do podmian-łatwe w użyciu i IMHO najlepsze dla początkujących.
W fazie dojrzewania zbiornika rób mocny zacier do bimbrowni i gazuj na maxa. Przez pierwsze dwa/trzy tygodnie podawaj tylko potas. Tu polecam kupić na alledrogo bądź w regionalnym oddziale POCH potas w solach K2SO4-rozrabiasz to z wodą destylowaną-45g proszku na 500ml wody i na swoje akwa podajesz po 2/3ml dziennie.
Po wspomnianych trzech tygodniach zacznij powoli wspomagać nawożenie potasem przez PG macro i ferro+. Na początek pół dawki i stopniowo zwiększaj.
Po wpuszczeniu życia do zbiornika zacznij kontrolować moc zacieru w bimbrowni, tak aby nie podusić obsady.
Reszta wyjdzie w praniu Smiley
Powodzenia

piotrek25
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 08, 2011, 11:36:23 »

a jaki dyfuzor użyc do bimbrowni tak żeby jak najlepiej rozpuszczać i rozprowadzać gaz po akwarium?
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 08, 2011, 11:42:53 »

Możesz użyć także gaśnicy śniegowej, musisz tylko kupić reduktor. Ja mam z gaśnicy śniegowej, bajką jest wyciąganie rurki ze środka gaśnicy bo do baniaka nie puszczasz tak mocno gazu żeby ciecz zassało, ciecz dochodząc do reduktora zamienia się w gaz.

250L słodkie
540L + 112L morskie
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 08, 2011, 13:00:27 »

a jaki dyfuzor użyc do bimbrowni tak żeby jak najlepiej rozpuszczać i rozprowadzać gaz po akwarium?

do bimbrowni polecam dyfuzor własnej roboty ze strzykawki i kawałka drewna lipowego. Gdzieś na tym forum w dziale "zrób to sam" jest instrukcja jak to zrobić.
Ważne aby dyfuzor umieścić w takim miejscu względem filtra, alby gaz rozprowadzany był po całym zbiorniku

piotrek25
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 08, 2011, 13:13:08 »

tak właśnie planowałem zrobić i wtedy usadze go akurat przy wylocie filtra. Mam jeszcze jedno pytanie,poniewaz posiadam stary filtr aquael FAT-2 czy nie dałoby rady pod niego podpiąc rurki z gazem?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 08, 2011, 13:25:23 »

sam filtr nie rozdrobni Ci tak bąbelków jak dyfuzor. Lipa pod wylotem z filtra to dużo lepsze rozwiązanie-dyfuzor zozpuszcza Ci  gaz a filtr rozprowadza małe bąbelki po akwarium

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 08, 2011, 15:02:10 »

Przy podłączaniu bimbrowni do filtra wewnętrznego zamiast napowietrzacza uważaj bo filterek wypompuje Ci cały gaz (ściśnie Ci butelki).
A nie lepiej kupić gotowy szklany dyfuzor?? Już bardzo staniały, kiedyś były drogie teraz są o wiele tańsze, można trafić na tanie.
Nie warto kombinowac ze strzykawkami, sam miałem taki pseudo dyfuzor ale nie byłem zadowolony. Teraz mam gaśnicę śniegową 24kg i reaktor który sam zrobiłem koszt ponad 100zł i rośliny rosną jak na drożdżach. Lepiej zainwestować od razu w coś lepszego/droższego niż później płacić >2 razy... Koszt co prawda takiego dobrego zestawu dość duży ale na prawdę warto zainwestować. Mi się taka duża butla, reaktor i reduktor + drobne części spłaciły w roślinach w 2 miesiące. A wracając do bimbrowni to policz sobie cenę cukru, drożdży (szybko się zniszczą a mało zużyjesz, chyba że codziennie do czegoś wykorzystujesz te drożdże to ok...), a taka bimbrownia mi wystarczała na ok. 8-10 dni, później to do zlewu i od nowa. Taka bimbrownia wychodzi bardzo drogo a nie ma takich efektów jak przy butli. Przemyśl to bo butla się bardziej opłaca.

Tu masz od kolegi z forum:

http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzedam/(bydgoszcz)-zestaw-co2-butlareduktorel-zawor/
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 15:04:00 wysłane przez Marcin14 » Zapisane

250L słodkie
540L + 112L morskie
Arron
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 08, 2011, 18:41:17 »

A ja polecam podpięcie bimbrowni pod wylot z filtra mam filtr aquael fan 2 i nie ma opcji żeby zgniotło butelkę a co dopiero żeby wlało do wody zacier. A rozpuszczalność jest bardzo dobra wylatuje naprawdę małe bąbelki prawie i wszystko się ładnie rozprowadza po zbiorniku
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #10 : Październik 08, 2011, 18:48:37 »

A nie lepiej kupić gotowy szklany dyfuzor??
bimbrownie nie przeciśnie gazu przez szklany dyfuzor u mnie przy bimbrowni najlepiej spisywała się kostka lipowa ew jak wyżej dyfuzor własnej roboty z ....kostki lipowej

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: