asanroth
Zainteresowany
|
|
« : Październik 09, 2011, 15:52:21 » |
|
Więc tak, jak pewnie większość z was mam problem z glonami (nitki) nie chce nic lać do akwarium gdyż nic nie rozumiem z jakimś Co2 czy coś. Więc postanowiłem że kupie sobie (4? a może więcej?) kosiarki. Poczytalem i wywnioskowałem że: Kosiarka (Grubowarg Syjamski) - Crossocheilus siamensis. Ryba ta doskonale nadają się do czyszczenia akwarium z glonów (zwalcza również glony nitkowate). Skutecznie zbiera je z szyb, korzeni, kamieni oraz liści. Z tego powodu jest bardzo popularna i ceniona przez akwarystów. Kosiarka należy do ryb o stadnym trybie życia. Jest bardzo żwawa oraz doskonale skacze. Posiada dwa wąsy, przeźroczystą płetwę grzbietową, srebrzystobiałe ubarwienie oraz przebiegający wzdłuż ciała czarny pas. W stresie jej ciało staje się koloru szarego. Teraz moje pytanie (kupuje je do 200l) Czy skalary nie powybijają mi nowych rybek? Jakiej one mogą urosnąc wielkosci w 200l? Proszę o odpowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
|
« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2011, 16:12:40 » |
|
Urosną do około 12cm, zjedzą glony oraz mchy jeśli takie masz, są ruchliwe i raczej skalarom nie będzie się chciało za nimi śmigać
|
|
|
|
|
|
|
asanroth
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2011, 17:23:46 » |
|
12cm?! ___________________________________________________________ __________ To jest taka długość A co z korzeniami? Też zjedza?
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 09, 2011, 17:30:44 » |
|
U mnie mchów nie ruszają, nitek nie jedzą (ale może za dużo je karmie ) za to na 100% musi być akwarium z pokrywą bo co rusz słyszę jak jakaś wali o dekiel XD Ja mam w 200l 6 dorosłych sztuk i chyba jest ich w sam raz. O jakie korzenie ci chodzi?
|
|
|
|
|
|
|
asanroth
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 09, 2011, 17:33:20 » |
|
No tak, czyli kosiarek nie kupie bo nie mam pokrywy? ;/ Chodzi mi o korzonki roślinek, przecież to nie korniki drewna nie jedzą
|
|
|
|
|
|
|
Damian12
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Październik 09, 2011, 18:29:07 » |
|
a nie możesz przykryć akwarium szybą ?
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #6 : Październik 09, 2011, 18:35:52 » |
|
No tak, czyli kosiarek nie kupie bo nie mam pokrywy? ;/
No to raczej odpada - jeśli nie zakryjesz akwarium to zaraz nie będziesz miał kosiarek. Chodzi mi o korzonki roślinek, przecież to nie korniki drewna nie jedzą A zbrojniki to niby co? Ryby - a drewno lubią
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 09, 2011, 18:35:52 » |
|
skalary + kosiarki miałem takie zestawienie i nie było problemówm. Skalary nie wyrażały zainteresowania tymi rybami.
POKRYWA ?
W tej chwili mam jedną (w spadku po siostrze) kosiarkę od kilku tygodni i akwarium bez pokrywy (wody leję tyle, ze brakuje zaledwie pół cm do ulania) i nigdy mi tak kosiarka nie próbowała wyskakiwać. Dawniej kiedy miałem stadko też nie było problemu. Może jakieś specyficzne warunki u Gosi powodują w tym jednym przypadku ich 'akrobacje'. Moze inni właściciele kosiarek się wypowiedzą, bo i mnie zaciekawiło to zjawisko.
Pozdrawiam, R>
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 09, 2011, 18:42:19 » |
|
Moze inni właściciele kosiarek się wypowiedzą, bo i mnie zaciekawiło to zjawisko.
Miałem kiedyś stadko 10szt przez około 1,5 roku. Zbiornik przez 4 m-ce był bez pokrywy. Żadna kosiarka nie wyskoczyła, nie zauważyłem również, by ryby uderzały o pokrywę.
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
|
« Odpowiedz #9 : Październik 09, 2011, 18:51:11 » |
|
Ja od jakiś 2 lat mam akwaria bez pokryw, dopiero teraz mnie wzięło by jakaś zrobić, ale jeszcze nie zamontowałem , fakt podczas tego czasu raz zdarzyło mi się za kosiarką latać po mieszkaniu , natomiast było to spowodowane trzaśnięciem drzwi przez przeciąg i mieszkanie lekko się zatrzęsło
|
|
|
|
|
|
|
oskarlelystad
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Październik 30, 2011, 23:17:04 » |
|
Witam, Moje doswiadczenie jest zdane, ale moze przydac sie to co zaobserwowalem . Mialem 3 duze skalary F1 ok 15cm i glony. Pomyslalem tak jak ty i kupilem 5 kosiarek. Do dzisiaj zostaly mi 2 ktore dobrze uciekaly, a pozostale 3 poszly na pokarm (jak kupilem to mialy 2-3cm). Co do wyskakiwania z akwarium to nigdy bym na to nie wpadl ze one moga wyskoczyc.
|
|
|
|
|
|
|
asanroth
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Listopad 25, 2011, 20:21:16 » |
|
Dobra, kupiłem te kosiary najpierw 2 po tygodniu dokupilem 4. Przez dwa dni chowaly sie w kamieniach ale powychodziły i pływają. Właśnie pływaja, a nie żrą! Glony się rozrastają (nitki, jak zbiore je po ok 2 tygodniach to kuleczka wielkosci 5groszówki), a te głupie rybcie nie chca tego jesc -,- Jak im to podsunąć "pod nos"?
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #12 : Listopad 25, 2011, 20:28:30 » |
|
Jesteś pewien na 100%, że to kosiarki?
|
|
|
|
|
|
|
asanroth
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Listopad 25, 2011, 20:39:09 » |
|
A czy kosiarki wyglądają jakos inaczej od tej? Bo to jest zdjęcie z google a u mnie w baniaku plywają identyczne
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #14 : Listopad 26, 2011, 11:55:44 » |
|