Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Kosiarki ;D  (Przeczytany 11013 razy)
asanroth
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Listopad 26, 2011, 14:01:21 »

No chyba ma 2, jeżeli takie 3mm "knypki" to wąsy Cheesy

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #16 : Listopad 28, 2011, 22:18:11 »

A możesz wrzucić zdjęcie twoich kosiarek,  nie internetowych ? Mam pewne podejrzenia, ale bez zdjęcia oryginału mogę sobie tylko gdybać.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
asanroth
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Grudzień 01, 2011, 16:13:27 »

A możesz wrzucić zdjęcie twoich kosiarek,  nie internetowych ? Mam pewne podejrzenia, ale bez zdjęcia oryginału mogę sobie tylko gdybać.
Ciekawe jak ja im zrobie wyraźne zdj Cheesy

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Grudzień 02, 2011, 05:03:15 »

Kosiarki nie są aż tak szybkie, no chyba że przy wyławianiu. Można np. w innym małym  akwarium jeżeli takie masz, jeżeli nie masz innego akwarium to wrzuć in coś do szamy i wtedy cykaj.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2011, 05:08:24 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 02, 2011, 15:45:25 »

Jak karmisz skalary to kosiarki się łapią na papu skalarowe i mają w nosie nitki. Zmuszanie kosiarek do jedzenia=głodówka. Po 3 dniach bez papu wcinają wszystko jak leci. Niestety również mchy. Kosiarka hodowana z dobrze karmionymi rybami dorośnie do 15 cm, zrobi się leniwa i będzie się wylegiwała na liściach jak panisko. Niestety znam to z własnego doświadczenia bo u mnie 2 takie szt pływały w akwa z paletkami.

Fałszywe kosiarki od prawdziwych można odróżnić po tym, że prawdziwa nie ma żółto podbarwionych płetw i czarny pasek który leci wzdłuż ryby jest aż do samego końca płetwy ogonowej.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2011, 15:49:05 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
asanroth
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Grudzień 03, 2011, 08:55:47 »

Dobra zrobiłem im kilka zdj rano, kiedy jeszcze się wybudzały Cheesy

Zdj jest dość niewyraźnie ale widać rybke i glony które miała wsuwać ;d

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 04, 2011, 04:50:18 »

Tez kiedys szukałem kosiarek i natrafienie w sklepach na prawdziwą kosiarkę graniczyło z cudem, pełno było podobnych gatunków

na tej stronie jest przykład jak rozpoznać prawdziwą:
http://holendry.republika.pl/ryby/kosiarka.html

te twoje wydaja się być tymi prawdziwymi, ale sam sobie lepiej porównasz oglądając zdjęcie na dole tej strony
asanroth
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Grudzień 04, 2011, 09:45:22 »

Nie no wszystko się zgadza, łuski widać wyraźnie, wąsy są dwa, i czarny pasek dochodzi do końca płetwy.
Ale po 5 dniowej glodownce nie chcą żryć (no może coś tam skubały ale czy wpierniczaly glony czy jedzenie w nich to nie wiem Cheesy)

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Grudzień 04, 2011, 10:44:40 »

Ja bym sie ogólnie cudów niespodziewał, niewiem jak u innych ale u mnie kosiarki broblemu całkowicie nierozwiązały.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Grudzień 04, 2011, 17:38:35 »

No dobrze panie i panowie podejrzewałem że może to być Garra cambodgiensis, ale też inny gatunek rodzaju Crossocheilus.
I z czym mamy tu do czynienia, czy jest to ?
Crossocheilus atrilimes
Crossocheilus langei
Crossocheilus nigriloba, chociaż ten gatunek dosyć łatwo poznać po ciemniejszym dolnym płacie płetwy ogonowej, jednak na zdjęciu tego nie widać.
Crossocheilus oblongus

asanroth
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Grudzień 04, 2011, 19:25:56 »

No dobrze panie i panowie podejrzewałem że może to być Garra cambodgiensis, ale też inny gatunek rodzaju Crossocheilus.
I z czym mamy tu do czynienia, czy jest to ?
Crossocheilus atrilimes
Crossocheilus langei
Crossocheilus nigriloba, chociaż ten gatunek dosyć łatwo poznać po ciemniejszym dolnym płacie płetwy ogonowej, jednak na zdjęciu tego nie widać.
Crossocheilus oblongus

A więc? Moje kosiarki to nie kosiarki czy poprostu nie chcą żryć?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Grudzień 06, 2011, 06:59:48 »

Zdjęcie dałeś marne więc się nie spodziewaj na 100% potwierdzenia  Wink a opinie o kosiarkach już masz, podobno jak sa głodne to glony jedzą. Ja swoich niegłodziłem i glony dopiero poszły w niebyt jak w koncu zaczałem nawozić jak nalezy Cheesy
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Grudzień 06, 2011, 22:08:17 »

A więc? Moje kosiarki to nie kosiarki czy poprostu nie chcą żryć?
Twoje kosiarki to kosiarki, po tym zdjęciu stawiam na Crossocheilus langei.
Ja bym raczej zadał pytanie czy kosiarki faktycznie jedzą glony nitkowate, oraz jeżeli tak to który gatunek ?

Z moich obserwacji w akwarium testowym wynika że prawdopodobnie Crossocheilus oblongus, oraz Garra cambodgiensis i też nieraz mylony zwłaszcza w młodym wieku chociaż nie wiem dlaczego Epalzeorhynchos kalopterus. Wybrały sobie i przebywają na części kamienistej z lekkim prądem wody, ale  nie ma się temu co dziwić, w końcu tak wygląda ich środowisko naturalne.
http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Crossocheilus&species=langei&id=1324

http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Garra&species=cambodgiensis+&id=1339

Czy chociażby tu

ibanorum.netfirms.com

I teraz pytanie czy w takich płytkich kamienistych strumieniach rosną glony nitkowate?
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 19:20:50 wysłane przez Drago » Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Grudzień 08, 2011, 08:33:03 »

I teraz pytanie czy w takich płytkich kamienistych strumieniach rosną glony nitkowate?
W kamienistych miejscach ze sporym prądem raczej nie rosną. ewentualnie w jakichś spokojniejszych cofkach, zatoczkach, etc. Ale raczej też nie bardzo. Zdecydowanie bardziej pasują do takich klimatów krasnorosty, mniejsze, zwarte, mocniej przytwierdzone do podłoża. Ogólnie kamole w górskich potokach/rzekach są obrośnięte (o ile w ogóle są) raczej właśnie czymś co przypomina dywan z krasnorostów.

Liczę, że w końcu susza się jeszcze w tym roku skończy i jakaś woda w górach się pojawi, więc się przyjrzę z bliska jak to u nas dokładnie wygląda Smiley

Ale inna sprawa, że nawet jeżeli nie jest to ich naturalna szama, to mogą jednak takie glony jeść. W końcu ryby dostosowują się do różnych warunków pokarmowych.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Grudzień 08, 2011, 21:02:26 »

ducze prowadzę śledztwo w tej sprawie  Smiley nie napisałem nigdzie że kosiarki takich glonów nie jedzą. Moich 10 sztuk nigdy tymi glonami nie było zainteresowane chociaż im wyrywałem spore garście z oczka. Wolały je skubać wszelkie inne ryby karpiowate np. brzanki i inne ryby, co jednak nie znaczy jeszcze że skoro moje nie jadły to inne osobniki nie będą szamać. Jednak zastanawiam się czy to nie jest aby mit, bo jeżeli kosiarki jedzą nitki to który gatunek konkretnie ? Po pobieżnym przejrzeniu neta opinie na ten temat są różne, podobnie jak w przypadku bocji i ślimaków, czy skalarów i neonów. Zastanawiają mnie czynniki które mają wpływ na to że niektóre osobniki niektórych gatunków w jednych akwariach jedzą a w innych nie jedzą. Oraz to czy kosiarki faktycznie jako podobno jedyne ryby, mają odpowiednio przystosowany pysk do pobierania takich glonów? Skoro najprawdopodobniej te glony w ich naturalnym środowisku nie występują , w każdym razie nie widziałem ich na żadnym filmie pokazującym podobne środowisko w jakim żyją kosiarki.
Dziwne jest to, że nikt się nie wypowiada w tym temacie czy u niego kosiarki jadły glony nitkowate czy nie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2011, 21:12:21 wysłane przez Drago » Zapisane

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: