Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Dodatkowe oświetlenie do akwarium (Oświetlenie Led)
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dodatkowe oświetlenie do akwarium (Oświetlenie Led)  (Przeczytany 13063 razy)
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #45 : Październik 29, 2011, 08:11:58 »

Dzięki za odpowiedz
Tak sobie pomyślałem ,żeby rano  od 2 do 4godz.świecić dwoma jarzeniówkami po 18W -taka imitacja świtu w akwarium
Potem zacznę tak jak proponowałeś 4 godz. świecić pełną mocą ,a póżniej zrobić imitację zmierzchu w akwarium i świecić znowu 2 jarzeniówkami po 18 W od 2 do 4 godz.
Jak przyzwyczaję rośliny do większego oświetlenia to czas świecenia odpowiednio skoryguje .
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2011, 08:46:33 wysłane przez tomi55 » Zapisane
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #46 : Listopad 04, 2011, 18:07:40 »

Przeczytałem na forum ,że w zbiornikach o mocy oswietlenia do 0.5W/l zazwyczaj nie ma konieczności dodatkowego podawania CO2, przy większej należy już wziąść taką mozliwość pod uwagę.
Czyli u mnie moc oświetlenia przekracza tą wartość .
Mam 2 pytania :
1.Czy warto podawać do akwarium nawóz w płynie z zawartością węgla Easy Carbo firmy Easy Life
2.Czy lepiej założyć bimbrownie z CO2?
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #47 : Listopad 04, 2011, 18:52:52 »

Jeśli chcesz stosować jakąś formę Co2 to kup EC, bo bimbrownia wcale taka tania nie jest wbrew pozorom.

Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: