Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Dodatkowe oświetlenie do akwarium (Oświetlenie Led)
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Dodatkowe oświetlenie do akwarium (Oświetlenie Led)  (Przeczytany 13073 razy)
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Październik 14, 2011, 08:13:41 »

Co sądzisz o jarzeniówkach Power-Glo ?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Październik 14, 2011, 10:18:33 »

Daje jasne niebieskie światło jak dla mnie to brak czerwonego koloru w widmie. W połączeniu z Groluxami powinno być dobrze one mają sporo czerwieni w widmnie więc powinny się uzupełniać. Power Glo często stosowane jest w zbiornikach malawi. Podbija mocno kolor niebieski u ryb np. neony. Ale świetlówki Power Glo w wersji T5 są dosyć drogie. Do roślinniaka lepsza będzie już Aqua-Glo skoro chciałbyś mieć coś z Hagena daje mocne fioletowe światło

Edycja: zamiast Power-Glo - Aqua-Glo
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 12:23:18 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Październik 14, 2011, 11:38:05 »

Tak wiem ,że są drogie.
Już kiedyś byłem  posiadaczem jarzeniówek power -glo  t8 i jedna sztuka kosztowała mnie około 50 zł .
Pytam o nie dlatego gdyż zastanawiam się też nad ich zakupem.
Napisałeś ,żebym jednak zakupił Power -Glo?
Jeżeli tak
Wobec tego zastanowię się nad wyborem :
Sylvania Aquastar albo Power-Glo
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 11:50:18 wysłane przez tomi55 » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Październik 14, 2011, 12:20:04 »

Daje jasne niebieskie światło jak dla mnie to brak czerwonego koloru w widmie. W połączeniu z Groluxami powinno być dobrze one mają sporo czerwieni w widmnie więc powinny się uzupełniać. Power Glo często stosowane jest w zbiornikach malawi. Podbija mocno kolor niebieski u ryb np. neony. Ale świetlówki Power Glo w wersji T5 są dosyć drogie. Do roślinniaka lepsza będzie już Power - Glo skoro chciałbyś mieć coś z Hagena daje mocne fioletowe światło

Sorry miałem na myśli Aqua - Glo
Sylvania Aquastar jenak powinna być lepsza i sporo tańsza
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 12:24:41 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Październik 14, 2011, 12:22:44 »

Ok,nic nie szkodzi Smiley
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Październik 14, 2011, 12:45:17 »

Nie mogę nigdzie w necie znaleść  tych jarzeniówek Aqua-Glo typu T5 24W
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Październik 14, 2011, 13:58:10 »

Masz rację raczej nie ma, znalazłem inną o zbliżonej barwie 17000K co Aqua-Glo nazywa się Philips Activa-Active
http://www.libra-zoolamp.com.pl/component/virtuemart/category/130/swietlowki-liniowe/philips/activiva-active-t5-17000k.html
Rodia chyba taką świeci w swoim baniaku

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Październik 14, 2011, 15:32:18 »

dzięki za linka ze stronką
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Październik 14, 2011, 17:39:32 »

Zastanawiam się czy nie założyć 2 jarzeniówek zamiast jednej .
Chodzi mi ,aby dosyć światła dotarło na dno zbiornika .
Wysokość mojego akwa ma 40 cm .
Jak się ma głębokość zbiornika do siły oświetlenia ?
Wiadomo przy założeniu 2 jarzeniówek koszt montażu będzie wyższy .
Jak myślisz ,czy warto zamontować 2 jarzeniówki ,czy raczej tylko jedną ?
Proszę Cię o odpowiedz
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Październik 14, 2011, 18:05:27 »

Wszystko zależy od roślin jakie chcesz mieć w zbiorniku jak takie które potrzebują mocnego oświetlenia możesz założyć dwie dodatkowe jeśli nie planujesz jakiś wymagających wystarczy tylko jedna.
Przy kosztach wszystko zależy od tego czy byś chciał dwa stateczniki do każdej świetlówki czy podwójnego no i oczywiście od tego jak drogie te świetlówki będziesz chciał założyć.

Ps. Nazwa jarzeniówki kojarzy mi się z rurami T8 (ledwo się jarzą) a T5 to już raczej świetlówki
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 18:07:39 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Październik 14, 2011, 19:54:43 »

Teraz w swoim akwarium mam takie rośliny:
Zwartka pondeterolistna
Ampularium
Vallisneria
Lotos czerwony
Jeszcze w moim akwa rosną dwie odmiany zwartek ,ale nie wiem jaką mają nazwę
Jedna jest niskopienna ,ma podłużne ciemno- zielone liście ,na górnej części liści biegną takie podłużne pręgi ,od spodu liście są koloru różowego .
Druga zwartka jest wysoka około 35 cm ,liście są podłużne koloru zielono-brązowego ,od spodu liście są też jak u poprzedniej odmiany ,różowe .
Rośliny rosną mi tak sobie .
Gdy posadziłem lotosa to na początku rósł mi pięknie ,teraz rośnie ,ale wypuszcza bardzo długie łodygi z liściami.
Zwartki rosną mi szybko ,ale liście bardzo szybko marnieją i pokrywają się leciutko ciemno-brązowymi  glonami (chyba to są krasnorosty)
Vallisneria rośnie najlepiej ,ale liście nie są soczyście zielone .
Ampularium(bulwę rośliny) niedawno zakupiłem ,teraz ma duże liście ,ale krótkie łodygi .
Bardzo mi się podobają nadwódki i żabienice .
Żabienice wiem ,ze potrzebują dużo światła .
Mam trzy pytania
1.Jak sądzisz czy żabienicą wystarczy oświetlenie 60W w moim akwarium.
2.Jakie masz sposoby na poprawę wzrostu roślin ?
3.Jakie stosujesz nawozy ?
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 20:11:49 wysłane przez tomi55 » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Październik 14, 2011, 22:05:09 »

1. Na 112l 60W powinno wystarczyć jest ponad O,5W/na litr oczywiście powinieneś mieć jakieś odbłyśniki. ja stosuję paraboliczne są to chyba najlepsze gdyż światło ścieci całym odbłyśnikiem jednakowo to tak jak by świetlówka 16mm miała 50 mm szerokości bo tyle posiada odbłyśnik. U mnie przy 108 W w baniaku 240l żabienica ozyrysa wypuściła białe kwiatki i nowe roślinki (pozbyłem się jej bo urosła i zajmowała połowę baniaka 240l). Anubias Batteri kwitnie co 3 miesiące regularnie (nic ciekawego żółtawa pałeczka i tyle).
2. Moją metodą jest dawkowanie światła a nie świecenie pełną mocą. Obecnie dołożyłem trzecią 54W co daje mi 162W ale pełną mocą świecę tylko 4h dwoma 4h a jedną 2h a w sumie 10h.
3. Nawoże kulkami glinianotorfowymi firmy Sera i dodatkowo do kubełka mam wsadzony nawóz granulowany też Sery wymieniam go co pół roku wsadziłem go do pończochy gdyż wcześniej potrafił wylatywać wraz z przefiltrowaną wodą a później pływał po powierzchni.
Dodam tylko że Co2 nie podaję nie potrzebuję aż tak szybkiego wzrostu roślin i też jakoś pompowanie gazu do wody nigdy nie uważałem za coś normalnego co powinno się stosować w baniakach w których pływają ryby. Można mieć światło rzędu 1W na 1L i nie nawozić gazem ale trzeba umiejętnie takim światłem się posługiwać.
A moje oświetlenie to 3x54W Sylvania Aquastar, Juwel Colour, Sylvania Grolux
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 22:14:25 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Październik 15, 2011, 10:04:59 »

Ja stosuje tylko folie lustrzaną samoprzylepną.
Będę  musiał zakupić takie jak ty masz odbłyśniki paraboliczne.
Z nawozów dla roślin to stosuje teraz nawóz w kulkach z wyciągiem z gąsienicy kalifornijskiej i związkami humusowymi firmy Filtus i nawóz w postaci tabletek Crypto ,kiedyś sprzedawany pod inną nazwą -Crypto Dunger.
Dawniej stosowałem też nawozy w płynie Tetra Planta Min i Sera Florena.
Jaki posiadasz filtr ? ,bo ja mam filtr Aqua Szut z trzema kubełkami .
W kubełku na samej górze jest wata perlonowa ,w środkowym jest wkład Zeos a w ostatnim środek filtracyjny, ja to nazywam potocznie zielone spagetti :)Sera Biofibres.
Trzeba będzie wypróbować Twój sposób i umieścić w filtrze nawóz granulowany .
Jakie polecałbyś rośliny do mojego akwarium ?
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2011, 10:12:17 wysłane przez tomi55 » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Październik 18, 2011, 10:49:57 »

Jeśli chodzi o filtry to mam dwa jeden zewnętrzny Tetrę Tec Ex 700 i małego AquaEla wewnętrznego o przepływie 650l/h.
Co roślin to najlepiej takie, które nie rosną zbyt wysokie bo przy Twoich 40 cm minus podłoże i przykrycie pokrywą zostaje jakieś 30-parę cm.
Ja tam lubię kryptokoryny różnej maści bardzo fajne i niezawysokie sę Wendeti Tropicana i inne rodzaje. Kryptokoryny mają tylko jedną wadę nie lubią jak się je przesadza, a już wręcz nie ciepią skracania korzeni.

A jeśli chodzi o obłyśniki paraboliczne można je też zrobić samemu przecinając np. rurę o średnicy 5cm-10cm na pół wzdlużnie i powstają dwa takie odbłyśniki które później oklejamy tą samą folią srebrną, którą stosowałaś u siebie

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Październik 18, 2011, 14:56:21 »

Jeszcze raz wielkie dzięki za poradę Smiley
Twoje porady na tematy związane z akwarystyką bardzo są mi przydatne.
Jeszcze mam pytanie
Słyszałem ,że przy zwiększeniu oświetlenia w akwarium może wystąpić problem z glonami .
Co trzeba czynić ,aby do tego nie dopuścić ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: