Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Dodatkowe oświetlenie do akwarium (Oświetlenie Led)
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Dodatkowe oświetlenie do akwarium (Oświetlenie Led)  (Przeczytany 13059 razy)
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Październik 18, 2011, 15:07:44 »

Jeszcze raz wielkie dzięki za poradę Smiley
Twoje porady na tematy związane z akwarystyką bardzo są mi przydatne.
Jeszcze mam 2 pytania 
Słyszałem ,że przy zwiększeniu oświetlenia w akwarium może wystąpić problem z glonami .
1.Co trzeba czynić ,aby do tego nie dopuścić ?
2.Jaka może być ogólnie  przyczyna lekkiego zmętnienia wody ,rozrostu glonów brązowo -brunatnych (Krasnorostów),szybkiego marnienia liści roślin ?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Październik 18, 2011, 19:41:19 »

Odp.
1.Trzeba przyzwyczaić akwarium do mocniejszego oświetlenia oświetlając go z umiarem na początku tylko parę godzn i zwiększać o godzię co tydzień
2. Przy dojrzewaniu akwarium woda czasami mętnieje glony rosną jak parametry wody są nieodpowiednie i gdy glony mają lepsze warunki do wzrostu niż rośliny.
 Jak zapobiegać:
-trzeba posadzić rośliny szybkorosnące
-zadbać by parametry wody były stabilne
-uważać by nie świecić zbyt długo na począku startu akwarium

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Październik 19, 2011, 17:19:50 »

Jesteś niezawodny w udzielanych odpowiedziach .
Zapraszam na piwko do Łęczycy Grin
Z wodą w akwarium od ponad roku mam taki problem.
Jest lekko zmętniona ,zbyt dużo glonów,liście roślin szybko marnieją i pokrywają się szybko glonami.
1.Jak wyeliminować te problemy?                                                                                                                               
2.Jakie byś mi podsunął  najprostsze sposoby ,aby utrzymać stabilność  parametrów wody w akwarium?

« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2011, 17:46:06 wysłane przez tomi55 » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Październik 19, 2011, 18:27:42 »

Widzisz zadajesz dużo pytań i chcesz odpowiedzi , aby na nie odpowiedzieć muszę więcej coś wiedzieć na temat Twojego baniaczka. Każdy baniaczek jest inny podłoże, obsada no i woda w kranie więc opisz coś więcej na temat swojego baniaczka. Jakie masz ryby?. Jakie robisz podmiany wody i kiedy? Czy badasz parametry wody? Czy odmulasz też przy podmnianach?. Jak często czyślcisz filtr i jaką ma wydajność?.
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2011, 18:33:25 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Październik 19, 2011, 21:39:26 »

W moim akwarium mam takie ryby :
Bocja wspaniała 4 szt.
Promieniak białopłetwy 19 szt.
Barwieniec czerwony 7szt.
Bojownik syjamski 3 szt.
Zbrojnik niebieski 1 szt.
Wymieniam co miesiąc 20 % wody
Przy podmianach wody nie odmulam ,gdyż tego mułu nie jest zbyt dużo
Na pewno jest to błąd z mojej strony ,ale nigdy tego nie robiłem i wodę w akwarium miałem bardzo czystą i przejrzystą .Teraz z tą przejrzystością wody jest niezbyt dobrze .
Jako podłoża używam czarnego żwirku ,pod czarnym żwirkiem jest zmieszany bardzo drobny żwir z piaskiem akwarystycznym .
Całość podłoża to około 8cm
Filtr czyszczę co 2,5 tygodnia .Jego wydajność to 750 l/h
Parametrów wody dawno nie mierzyłem .
PH mojej wody w akwarium było jak ostatnio  mierzyłem w granicach 7,0 -7,5.
Przyznam się ,że trochę zaniedbałem moje akwarium ,ale teraz chcę doprowadzić go do porządku.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Październik 19, 2011, 21:52:54 »

Wymieniam co miesiąc 20 % wody

W takim razie proponuję zacząć od poprawy jakości wody, podmieniając 20% raz na tydzień.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Październik 19, 2011, 21:58:34 »

Dokładnie zaniedbałeś trochę akwarium. Bocje wspaniałe nie nadają do takieggo baniaka urosły pewnie i brudzą pływając po podłożu nie odmulanym. Powinieneś kupiś sobie jakieś testy najlepiej kropelkowe. I przedewszystkim zmieniać częściej wodę tak jak pisał Anubis 20% lub przynajmniej 10% tygodniowo a nie na miesiąc.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Październik 20, 2011, 07:25:37 »

Słyszałem ,że bocją wspaniałym wystarczy 112 l wody w akwarium .
Bocje trzymam w akwarium około 4 lat ,są wielkości około 8-9cm
Były malutkie jak je zakupiłem(około 2,5 cm)
Ok,zastosuje się do waszych rad i będę podmieniał wodę co tydzień.
Wodę zawsze podmieniam odstałą .
Jakiej firmy polecalibyście testy?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Październik 20, 2011, 08:34:31 »

Z testów to najlepsze kropelkowe ja używam firmy Zoolek, ale dobre są tez Sery czy JBL.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Październik 28, 2011, 20:00:11 »

Witam ponownie po dłuższej przerwie
Dzisiaj założyłem w swojej pokrywie dodatkowe oświetlenie (Duży wkład w zamontowaniu świetlówek miała moja bratowa Smiley)
składające się z 2 świetlówek :
Sylvania Aquastar 24 W T5 55cm
Osram Lumilux De Luxe Cool Daylight 24 W T5 55cm
Czytałem na innym portalu ,że ktoś zamontował dodatkowe oświetlenie do akwarium
i zbyt duża ilość światła spowodowała ,że po 3 dniach świecenia zbyt dużym światłem pozdychały mu rybki
Było to spowodowane tym ,że rośliny pod wpływem większej mocy światła  potrzebowały do fotosyntezy i wzrostu dużo więcej tlenu ,którego
zabrakło rybom i się podusiły
Związku z tym mam pytanie
Od ilu godzin mam zacząć świecić pełną mocą czyli wszystkimi zamontowanymi świetlówkami ?
Chcę dwoma świetlówkami o mocy 18 W świecić po zgaszeniu dwóch świetlówek o mocy 2X24W
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2011, 20:14:36 wysłane przez tomi55 » Zapisane
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #40 : Październik 28, 2011, 20:03:16 »

Rośliny przy dużym oświetleniu produkują tlen a nie go pobierają.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Październik 28, 2011, 20:18:51 »

Tak masz rację ,musiałem coś nie doczytać
W każdym bądż razie musiała być jakaś inna przyczyna ,że temu komuś pozdychały ryby
ale wiem na pewno ,że było to spowodowane zbyt dużym oświetleniem
Nie mogę odszukać tej stronki ,w której opisana była ta przyczyna .
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Październik 28, 2011, 22:46:13 »

W każdym bądż razie musiała być jakaś inna przyczyna ,że temu komuś pozdychały ryby
.

Przyczyną może może być np. nieumiejętne zamontowanie dodatlkowego oświetlenia i porażenie prądem ryb.
Odpowiedź druga dodatkowe oświetlenie podgrzewa wodę bardziej niebiezpieczne jest to w lecie gdy temperatury oscylują w granicach 30 stopni.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
tomi55
Nowy
*

« Odpowiedz #43 : Październik 28, 2011, 23:19:40 »

Ok, Mam pytanie .Od ilu godzin mam zacząć świecić pełną mocą czyli wszystkimi zamontowanymi świetlówkami ?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Październik 28, 2011, 23:53:09 »

Trzeba przyzwyczaić rośliny do mocniejszego oświetlenia proponuję zacząć od 4 godzin i zwiększać o 1 godzinę tygodniowo do 6-8max.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: