Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik  (Przeczytany 4995 razy)
Wiolettass
Nowy
*

« : Styczeń 13, 2004, 19:29:50 »

Czesc dostalam na gwiazdke bojownika (w kuli 3 litrowej) po przeczytaniu informacji z tego forum zdecydowalam sie zmienic mu lokum na wieksze. Teraz przebywa sam w 10 litrowym akwarium, kupilam mu grzalke a juz niedlugo dokupie filtr :lol: ale mam problem bo moja rybka zachowuje sie troszeczke dziwnie, w jednym miejscu na powierzchni wody "wypuszcza" pelno babelkow, nie wiem co to jest i czy to mozna usunac. Dziekuje za kazda udzielona odpowiedz

Kto pyta nie błądzi ;-)
simpson
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2004, 19:41:44 »

Może sie myle bo sam jeszcze nie jestem specjalistą ale zdaje mi się że ten samiec buduje gniazdo tylko skoro nie ma samicy to dziwne no ale skoro piszesz że z bąbelków i w jednym miejscu to pasuje mi tylko pod opis gniazda lęgowego, proszę o opinie kogoś bardziej doświadczonego.

75l - mieczyki molinezje zbrojniki
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2004, 20:26:24 »

Tak, racja, buduje gniazdo mając nadzieję ze los mu ześle z nieba samiczkę, dosłownie Wink.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2004, 20:44:40 »

Mnie też to wygląda na gniazdo. Ale rzeczywiście dziwne że bez samicy. Hmm.....hodowałam bojowniki juz nie raz i byłam świadkiem budowania gniazda. Niestety nie utrzymało się długo ale to już inna bajka.  Może była sytuacja że jak kupowałaś bojownika to miał już "swoją" samiczkę i rozdzielono je??? Sama nie wiem.....

(A jeśli już jesteśmy przy pienistym gnieździe to może ktoś wie, czemu guraminy zalecają się do siebie, "oplataja się", samiec jakby buduje gniazdo ale mu to nie wychodzi(tzn. jest kilka bąbelków, które za jakiś czas się rozlatują :? )Huh?? Wydaje mi się że to na pewno było tarło, ale nie wiem czemu im nie wyszło. Może to być spowodowane tym że po raz pierwszy się tarły??)

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
Wiolettass
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2004, 21:35:30 »

Mial na poczatku przez jakis czas stycznosc z samiczka ( ale to bylo ze 3 tygodnie temu) a to gniazdo zaczal budowac dopiero przed paroma dniami Cheesy , czy stanie sie cos jak je usune?? czy lepiej zostawic i poczekac az samo zniknie?? (jesli jest to mozliwe)

Kto pyta nie błądzi ;-)
Wiolettass
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 13, 2004, 21:38:45 »

Zgodnie z zaleceniami pani ze sklepu zoologicznego postawilam mu lusterko, moze to przez to te gniazdo :oops:

Kto pyta nie błądzi ;-)
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 13, 2004, 21:42:11 »

Weź mu to lusterko! Ryba sie męczy cały czas mając przeciwnika.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 13, 2004, 21:47:57 »

Mój bojownik budował gniazdo i bez samiczki. A co do lusterka to chyba nietrafiony pomysł "pani ze sklepu" , mój bojownik czasem walczył z własnym odbiciem w szybie akwa :/.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
simpson
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2004, 15:07:14 »

No ja miałem też kedyś bojownika i walił w szybe bo widział książkę o rybkach na której był rysunek bojownika i jeszcze paru innych ryb, miałem go krótko bo wyskoczył (chyba z chęci przedostania się do drugiego bojownika), albo nie odpowiadała mu kula teraz wiem że nie zrobiłbym takiego błędu jeszcze raz.

simpson
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 20, 2004, 14:36:24 »

Znalazłem dzisiaj informację że bojowniki które np. już raz się wytarły budują gniazda w nadziei że ich samica wróci no i tego, w każdym bądź razie możesz się spodziewać jeszcze paru takich gniazd ale jak mu się znudzi to chyba przestanie je budować.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: