Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie w akwarium padło  (Przeczytany 2025 razy)
Barticf
Zainteresowany
**

« : Październik 10, 2011, 08:55:14 »

Witam jakieś dwa dni temu nie wyłączyli prąd na chwile gdy świetlówki działała po wyłączeniu podziałała chwile i nagle zgasły od tej pory nie świecą wymieniłem startery bo sądziłem że może pomoże ale nic to nie dało ;/ Co się okazało było pełno wody w tym miejscu gdzie te startery się wkręca. Moje pytanie jeśli świetlówka się zepsuje to jakie są objawy ? Jak nią ruszam to coś w niej "lata". A może to jednak całą pokrywę lepiej wymienić ? Ale to znowu wysoki koszt ;/
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 10, 2011, 09:02:24 »

Jak dostała się wilgoć to zapewne statecznik się spalił.
Jak coś w niej lata to jeszcze o niczym nie świadczy w tańszych świetlówkach nowych zazwyczaj coś lata, a świecą.
Spróbuj podłączyć inne dobre świetlówki to tego układu będziesz miał pewność, że to statecznik.
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2011, 09:23:52 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 10, 2011, 09:45:13 »

Idzie to wymienić ? Z tego co widzie na allegro są same jakieś takie długie te stateczniki a ja mam w tej pokrywie podzielone to na dwa jedno dluższe ze starterami i do drugi taki krótki do którego idzie kabel z pierwszego da się to wymienić ?
Jeśli to statecznik i mam podejrzenie że świetlówki też padły to bardziej się chyba opłaci kupić nową pokrywe ?
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2011, 09:48:03 wysłane przez Barticf » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 10, 2011, 12:34:13 »

Swietlówki są raczej dobre im woda nie powinna nic zrobić no chyba, że by pękły. Ten krótki to zapewne statecznik magnetyczny i to on się spalił. Można go wymienić spokojnie koszt jakieś góra 15 zł. Powąchaj nosem powinno cuchnąć spalenizną. Posprawdzaj wszystkie oprawki i kable, może się jakiś kabel przepalił lub gdzieś nie łączy. Oczywiście wtyczkę wyciągnij wcześniej z gniazdka.

Edit: Sam zrobiłem w życiu parę zwarć i świetlówki przy nich wytrzymały to coś co nimi steruje się u Ciebie popsuło.
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2011, 12:42:56 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 10, 2011, 18:00:54 »

Swietlówki są raczej dobre im woda nie powinna nic zrobić no chyba, że by pękły. Ten krótki to zapewne statecznik magnetyczny i to on się spalił. Można go wymienić spokojnie koszt jakieś góra 15 zł. Powąchaj nosem powinno cuchnąć spalenizną. Posprawdzaj wszystkie oprawki i kable, może się jakiś kabel przepalił lub gdzieś nie łączy. Oczywiście wtyczkę wyciągnij wcześniej z gniazdka.

Edit: Sam zrobiłem w życiu parę zwarć i świetlówki przy nich wytrzymały to coś co nimi steruje się u Ciebie popsuło.

Nie wyczuwam zapachu spalenizny. Tak pewnie będzie taki statecznik tylko jak go mam wyciągnąć jak to wszystko jest zaklejone sylikonem ? Niby w niektórych miejscach ten sylikon schodzi ale i tak nie moge się dostać do statecznika ;/
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2011, 18:15:01 wysłane przez Barticf » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 10, 2011, 20:48:59 »

Nie ma przypadkiem od góry jakiejś klapki?. Zazwyczaj są

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 11, 2011, 06:28:19 »

Nie ma odkleja się całość z świetlówkami
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 11, 2011, 12:12:54 »

Wrzuć fotkę jak możesz tej pokrywy.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: