Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsze akwarium - kilka pytań.  (Przeczytany 3450 razy)
Rychter
Nowy
*

« : Październik 10, 2011, 23:14:23 »

Witam wszystkich akwarystów! To mój pierwszy post na tym forum.

Zimą mam zamiar założyć akwarium (obecnie walczę z remontem). Do zimy jeszcze czas, jednak chciałbym w przybliżeniu zaplanować przedsięwzięcie i przeliczyć koszty.
Szperałem trochę po forach i mniej więcej orientuję się w sytuacji, temat zakładam, w celu uzyskania "porad indywidualnych", a podobnego nie znalazłem. Myślę że ewentualnie może się przydać innym początkującym, którzy planują zacząć przygodę z akwarystyką.

Jako dzieciak miałem akwarium, ale wiadomo, że wszystkim zajmował się tata, tym razem chciałbym zająć się akwarystyką na poważne. Poza tym litraż był stosunkowo mały (ok. 10l). Myślałem o wykorzystanie tego zbiornika jako ewentualny kotnik.

A teraz do rzeczy. Planuję akwarium zbiornik typowo towarzyski o poj. 112l, ew. trochę większe (można byłoby wydłużyć go o jakieś 10 cm, co daje 126l). Na bardziej pojemny zbiornik niestety nie będzie miejsca. Tutaj rodzi się moje pierwsze pytanie - bardziej opłaca się kupno akwa w zoologu czy u dobrego szklarza?

Obsada roślinna, tutaj wszystko wyjdzie w praniu, na pewno spora. Na allegro widziałem, że gość z sąsiedniej miejscowości sprzedaje rośliny w zestawie na wszystkie trzy plany. Skoro rośliny, to przypuszczam, że trzeba będzie jakieś podłoże lub nawóz oraz instalację CO2. Interesuje mnie przede wszystkim Wasza opinia co do takich "gotowych" zestawów roślinnych. Chciałbym także poznać opinie co do wyboru nawożenia dwutlenkiem węgla, bimbrownia czy butla. Osobiście skłaniam się ku drugiej opcji, jednak możliwie tanim kosztem. Co do filtrów, trochę szperałem po forum.
Sprawa nie związana stricte z florą - korzeń. Ostatnio wykopałem w ogrodzie młodą, uschniętą wiśnię (ok. 4 lata temu została posadzona). Muszę go tylko dosuszyć, "obrać" z kory i spreparować (po przestudiowaniu sporej ilości wątków wiem +/- co i jak). Za podobny korzonek musiałbym zapłacić min. 50 zł więc myślę że warto. Do tego jakiś kokos na kryjówkę.
Podłoże - żwirek 3-5 mm, do piasku i grubszych podłoży nie jestem przekonany.

Sprzęt. Przede wszystkim filtr, do takiego litrażu naturalnie zewnętrzny. Akwarium będzie w sypialni, więc kaskada raczej odpada (pluski nocą mogą być kłopotliwe, a deszczownie można przecież ustawić odpowiednio pod lustrem wody i ograniczyć hałas), wstępnie myślałem o kubełku Fluval 205 (w razie problemów z kożuchem, w asortymencie producenta jest skimmer do tego modelu), poza tym z tego co widzę, użytkownicy raczej go sobie chwalą. Grzałka - wyjdzie w praniu, zależy od dokładnego litrażu, jednak ceny nie są wcale takie straszne, więc chyba na razie można zająć się sprawami ważniejszymi. Obudowa - DIY ze spienionego pcv, namierzyłem już firmę, gdzie mogę zakupić materiał docięty na wymiar. Wzór na www.retez.pl. Oświetlenie - dwie świetlówki T5, bodajże 55 cm (zapomniałem ile vat). Jedna dla roślin, druga na kolor dla ryb. Czy taka konfiguracja oświetlenia jest właściwa? Jakie konkretnie świetlówki możecie mi polecić?  Do tego oświetlenie nocne LED [DIY], na ozdobę po kilka godzin przed załączeniem i po wygaszeniu świetlówek, groszowe sprawy a efekt zadowalający.
Ewentualnie zastanawiałem się by wpuścić jakiś słaby brzęczyk, z kamieniem napowietrzającym, który pracowałby w godzinach naświetlania (dosłownie parę "bąbelków" dla efektu).

Wreszcie fauna. Jak wcześniej wspomniałem ma to być akwarium towarzyskie. Obsada raczej stała, jednak planuję rozmnażać niektóre gatunki w osobnym kotniku (żeby akwarium chociaż w niewielkim stopniu zarobiło na siebie). W strefie przydennej planuję kiryski (może pandy?). Jeśli chodzi o ławice, wiem że w 112l zmieszczą się dwie, jednak czy jest możliwość trzymania trzech mniejszych ławic w takim zbiorniku (np. 3x8)? Interesują mnie razbory klinowe, żałobniczki i dla urozmaicenia kolorystyki neony innesa. Do tego oczywiście jakaś większa parka, pielęgniczki ramireza lub kakadu. Myślałem jeszcze o haremie gupika (przede wszystkim w celach hodowlanych (patrz wyżej). Do tego oczywiście ekipa sprzątająca - dwa zbrojniki niebieskie i jedna lub dwie krewetki amano (raczej się nie rozmnożą, więc plaga skorupiaków baniakowi nie grozi).

Tak mniej więcej widzę moje akwarium, liczę na Wasze opinie na każdy poruszony (lub nie) przeze mnie temat. Proszę o porady i krytykę. Jeszcze raz zaznaczam, że założyłem wątek w celu oszacowania kosztów.  Opis tak szczegółowy, by w razie potrzeby odpowiednio "zmienić coś pod kątem czegoś" i uwzględnić to w kosztach.
Dlaczego przywiązuje taką wagę do kasy? No cóż, nie jestem skąpcem, ale wiadomo jak jest. Tym bardziej, że jeszcze się uczę i nie mam stałego zatrudnienia. Akwarium będzie do nowego pokoju, w który też trochę trzeba zainwestować, dlatego wcześniej muszę opracować budżet i ile ew. kasy mi brakuje.

Pozdrawiam!
Rychter.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 10, 2011, 23:43:56 »

Po pierwsze najtaniej i najsolidniej kupisz akwarium przez neta Wink, tu polecam sklepy: robizoo, plantica, szerszeń, skorpion (o ile się zgodzi wysłać).

Po drugie roślin nie kupuj !!! napisz w dziale przyjmę kupię i napisz co chcesz, na pewno ktoś z forumowiczów ma to sprzeda Ci za 50% lub da za darmo jeśli mu zbywa sporo.

w 112 można trzymać sporo fajnych rybek i krewetek, ważne byś wcześniej o nich poczytał.

Jak uporasz sie z kupnem bańki, żwiru, roślin to pogadamy co dalej Wink

Powodzenia

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Październik 11, 2011, 05:49:29 »

Sprzęt. Przede wszystkim filtr, do takiego litrażu naturalnie zewnętrzny.
Chyba masz nieco mylne wyobrażenie o zbiorniku 112l - co widać po planowanej obsadzie.
"Taki litraż" to mały litraż i kubeł nie jest wcale taką oczywistością.
Jeśli nie masz w planie większego baniaka w najbliższym czasie, a roślin - tak jak piszesz - będzie dużo, kubeł nie jest Ci potrzebny.
Fluval 205 ma opinie głośnego filtra - poczytaj o tym, a przede wszystkim, popytaj użytkowników.

Wreszcie fauna. Jak wcześniej wspomniałem ma to być akwarium towarzyskie. Obsada raczej stała, jednak planuję rozmnażać niektóre gatunki w osobnym kotniku (żeby akwarium chociaż w niewielkim stopniu zarobiło na siebie). W strefie przydennej planuję kiryski (może pandy?). Jeśli chodzi o ławice, wiem że w 112l zmieszczą się dwie, jednak czy jest możliwość trzymania trzech mniejszych ławic w takim zbiorniku (np. 3x8)? Interesują mnie razbory klinowe, żałobniczki i dla urozmaicenia kolorystyki neony innesa. Do tego oczywiście jakaś większa parka, pielęgniczki ramireza lub kakadu. Myślałem jeszcze o haremie gupika (przede wszystkim w celach hodowlanych (patrz wyżej). Do tego oczywiście ekipa sprzątająca - dwa zbrojniki niebieskie i jedna lub dwie krewetki amano (raczej się nie rozmnożą, więc plaga skorupiaków baniakowi nie grozi).
Obsada powinna być dobierana indywidualnie pod baniak. Jeśli zbiornik mocno obsadzisz roślinami, to gdzie te trzy ławice mają pływać?
Kakadu mogą pastwić się nad kirysami.
Połączenie 2 ławic - szczególnie z tetrami czarnymi sprawi, że te drugie  zdominują podczas karmienia pozostałe ryby. Żałobniczka to naprawdę żarłoczna ryba.
Zbrojniki ok, choć jeśli chcesz mieć delikatne rośliny, nie utrzymasz ich przy tych rybach.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 11, 2011, 06:51:56 »

8 sztuk to taka mocno naciągana ławica, a właściwie to żadna ławica. 2x15 (np neony i razbory) będzie lepsze, jeżeli nie przesadzisz z zielskiem. A najlepiej jedna ławica, np 30 razbor.

CO2 tylko butla.

Jak dasz sporo światła i CO2 to niezbędne będzie żyzne podłoże, może być ziemia przykryta żwirem. Ale i tak będziesz musiał nawozić do słupa wody (poczytać! i to dużo).

Akwarium towarzyskie nijak na siebie nie zarobi. Więcej wydasz na żarcie niż będziesz miał z kilku gupików.

Świetlówki t5 55 cm mają zdaje się 24 W, 2 będą ok dla większości roślin jeżeli zbiornik nie będzie za wysoki.

PS. Jak już podliczysz koszty to dodaj sobie do sumy ze 30% na nieprzewidziane wydatki.

Powodzenia Smiley

Rychter
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 11, 2011, 14:15:03 »

jeżeli nie przesadzisz z zielskiem

Roślin ma być nie za mało, nie za dużo. Tak, żeby dawały kryjówki i oczywiście zdobiły, ale równocześnie nie zajmowały większości przestrzeni jak w holendrach.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 11, 2011, 18:21:46 »

No i to jest dobry kierunek w temacie zielska Smiley

Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 11, 2011, 20:46:54 »

Brzęczyka nie kupuj bo wytrąca on z wody co2 , ja kupiłem i tak go nie używam leży w szafie. Bimbrownia jest uciążliwa musisz pilnować aby nie spadała produkcja co2 - częste wymiany zacieru ,może na początek ci wystarczy ale ja bym zainwestował w butle. 
Rychter
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 11, 2011, 20:58:35 »

Połączenie 2 ławic - szczególnie z tetrami czarnymi sprawi, że te drugie  zdominują podczas karmienia pozostałe ryby. Żałobniczka to naprawdę żarłoczna ryba.

Czyli tetrę sobie odpuścić?

Fluval 205 ma opinie głośnego filtra - poczytaj o tym, a przede wszystkim, popytaj użytkowników.

Założyłem osobny wątek dotyczący wyboru filtra. Powiedzmy, że jego kupno muszę podporządkować pewnym kryteriom, jeżeli ktoś mógłby pomóc, zapraszam.
http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/wybor-filtra-37317/

Brzęczyka nie kupuj bo wytrąca on z wody co2

Myślałem o kupnie jakiegoś naprawdę słabego brzęczyka, ale nie wiedziałem że działa tak na co2. W jakim stopniu go wytraca?

PS. Poszperałem trochę po allegro, gabarytowo puściłoby mnie też akwarium, 126 nieco wyższe od 112l.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 12, 2011, 09:06:06 »

Brzęczyki generalnie mogą się przydać jedynie w nocy w roślinnym zbiorniku, przy dużej, "tlenożernej" obsadzie. Bąble powietrza w dzień kiczowato wyglądają i hałasują.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Październik 12, 2011, 10:05:38 »

Czyli tetrę sobie odpuścić?
To są fajne ryby, ale w Twoim baniaku powinny tworzyć jedną ławice.
Z resztą, w takim litrażu nie powinno znajdować się więcej ławic.

Rychter
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 12, 2011, 13:16:35 »

Czytałem że do tego litrażu wchodzą dwie.

Bąble powietrza w dzień kiczowato wyglądają i hałasują.

Wg. mnie zależy od aranżacji, ale o gustach się nie dyskutuje Smiley
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Październik 13, 2011, 05:20:48 »

A, to przepraszam.
 Skoro czytałeś, z całą pewnością jest jak piszesz.

Rychter
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 13, 2011, 16:44:41 »

A, to przepraszam.
 Skoro czytałeś, z całą pewnością jest jak piszesz.

Właśnie sam już nie wiem, jedni piszą tak drudzy inaczej i bądź tu człowieku mądry Smiley
Niestety, tak to już jest z forami internetowymi.
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Październik 13, 2011, 16:48:16 »

krótko i na temat:) zmieszczą się dwie, jedna będzie się lepiej prezentować. any questions??  Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Październik 13, 2011, 19:47:51 »

krótko i na temat:) zmieszczą się dwie, jedna będzie się lepiej prezentować. any questions??  Wink
Ciekawe panowie jak wy chcecie upchnąć dwie ławice do 100l szkła.
Naprawdę ciekawe.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: