Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wybór filtra do 112 - 126l.  (Przeczytany 1428 razy)
Rychter
Nowy
*

« : Październik 11, 2011, 14:11:13 »

Witam!
Przymierzam się do założenia akwarium. Zbiornik będzie miał pojemność 112-126l.
Zastanawiam się nad dobraniem odpowiedniego filtra. Wiem że podobnych tematów jest tutaj mnóstwo, ale moim zdaniem każdy dostosowuje wybór indywidualnie pod wymagania swoje i zbiornika.
Oprócz doboru optymalnej wydajności i poboru prądu biorę pod uwagę dwie sprawy.

1) Zbiornik będzie w sypialni, ważna jest więc kultura pracy i ograniczenie pluskania wody.

2) Akwarium ulokowane zostanie na poddaszu. Jeżeli miałby to być kubełek, ważna będzie bezawaryjność (ryzyko zalania).

Co więc wybrać?

Wewnętrzny - strata miejsca w baniaku, częste czyszczenie, mniejsza powierzchnia filtracji, jednak gwarancja bezpieczeństwa. Nie wiem jak z cenami i wydajnością w 112l.
Kaskada - kompromis między zajmowanym miejscem, powierzchnią filtracji i ryzykiem zalania, jednak uciążliwy plusk wody (da się go jakoś zlikwidować?). W dodatku atrakcyjna cena.
Kubełek - praktycznie nie zajmuje miejsca w akwa, duża powierzchnia mediów filtracyjnych. Niestety cena nie jest już tak zachęcająca, bywają głośne (plusk można ograniczyć przez umieszczenie deszczowni pod lustrem wody), do tego dochodzi ryzyko zalania. Dlatego jeżeli zdecydowałbym się na taki, to raczej coś naprawdę bezawaryjnego.

Tak przedstawia się moja wiedza na temat filtrów, proszę o ew. uzupełnienia i sprostowania, oraz przede wszystkim o pomoc w dokonaniu wyboru.

Pozdrawiam!
Rychter.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2011, 15:18:42 wysłane przez Rychter » Zapisane
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 11, 2011, 17:08:37 »

Wewnętrzny - strata miejsca w baniaku, częste czyszczenie, mniejsza powierzchnia filtracji, jednak gwarancja bezpieczeństwa. Nie wiem jak z cenami i wydajnością w 112l.
Proponuje Aquael 650 - cichy, mały pobór prądu, dla małej obsady wystarczy gąbka plus pojemniczek wypełniony ceramiką.
Ja posiadam Aquael 350 i jest OK ale nie jako samodzielny bo zbiornik mam 300litrów

Kaskada - kompromis między zajmowanym miejscem, powierzchnią filtracji i ryzykiem zalania, jednak uciążliwy plusk wody (da się go jakoś zlikwidować?). W dodatku atrakcyjna cena.
Posiadam chińską HBL-701.
Obie komory wypełniłem ceramiką.
Nie słychac żadnego plusku - trzeba eksperymentalnie dobrać poziom lustra wody - wtedy nic nie pluska.
Mały pobór prądu.

I taki zestaw mam obecnie w moim 300 litrowym zbiorniku tylko, że obsadę mam bardzo skromną - 4 Mieczyki i 10 neonów Innesa

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Rychter
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 11, 2011, 20:36:02 »

Planuję jednak nieco większą obsadę przy mniejszym zbiorniku.
W sumie to czy duet kaskada+wewnętrzny nie będzie porównywalny z jednym kubełkiem (zarówno pobór prądu jak i wydajność)?
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2011, 06:35:43 »

Planuję jednak nieco większą obsadę przy mniejszym zbiorniku.
W sumie to czy duet kaskada+wewnętrzny nie będzie porównywalny z jednym kubełkiem (zarówno pobór prądu jak i wydajność)?
Przy większej obsadzie potrzeba Ci przede wszystkim filtracji mechanicznej.
Kubeł to głównie biologia.

Rychter
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 12, 2011, 13:14:03 »

Przy większej obsadzie potrzeba Ci przede wszystkim filtracji mechanicznej.
Kubeł to głównie biologia.

Czyli wewnętrzny? Jednak z tego co się orientuję, sporo ludzi jedzie na samym kuble lub kaskadzie.
Wewnętrzny jednak zajmuje miejsce w akwa. Ile prądu pobierają oba filtry?
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 12, 2011, 16:57:04 »

Aquael 350 - 4,5W
Aquael 650 - 6 W
Aquael 1100 - 14 W
Kaskada HBL701 - około 4,5-6W

Innych nie znam

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Strony: [1]
  Drukuj