Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tło w akwarium  (Przeczytany 1040 razy)
lesnik
Zainteresowany
**

"Początkiem wszechrzeczy jest woda" Tales z Miletu

« : Październik 14, 2011, 16:31:59 »

Witam!

Mam pytanie, czy tzw. tła strukturalne umieszczane wewnątrz zbiornika nie wpływają na parametry wody, jak zapewniają producenci? Huh
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2011, 18:51:36 »

Te, które za które zapłacisz od 500zł w wzwyż na bank nie oddają, ale z tymi tanimi uważaj, sprawdzaj by były faktycznie wykonane u jakiegoś większego producenta, bo jeśli trafisz na jakąś samoróbkę w zoologu, to różnie może być.

Natomiast, jeszcze nie słyszałem, by komuś się ryby od tego potruły, gorzej, że jeśli jest źle wykonane, lub nie dopasowane do baniaka w odpowiedni sposób, to za tłem gromadzą się wszystkie śmieci a i może się zdarzyć, że rybka tam wpłynie i tam zdechnie. Dlatego też, miedzy innymi takie tła powinny mieć na bokach siateczki, którymi zasłania się ewentualne luki, by rybki nie miały tam dostępu.

Natomiast ciężko ukryć fakt, że młode rybki i małe stworzenia typu np> Krewetki wpłyną tam raczej bez problemu, jeśli oczka w siatce będą zbyt wielkie Wink.

Mam nadzieję, że pomogłem  Good !

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2011, 19:25:30 »

Odpowiem tak moje tło ma już 2 lata z hakiem i tyle siedzi w zbiorniku i nie zauważyłem by jakoś wpływało na parametry. Ważnym elementem jak zauważył Anubis są owe siateczki po bokach u mnie właśnie dzięki tym siateczkom mam młode mieczyki które jak są bardzo małe chowają się za tłem a gdy podrosną nie wchodzą bo nie mają już jak. Moje tło zabudowane jest też od góry spienionym PCV o grubości 2mm. Za tłem umieszczone mam wloty do filtrów a także wewnętrzny filtr mechanik więc ruch wody jest w całym baniaku. Woda z fitrów wypływa oczywiście z przodu baniaka.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2011, 19:39:43 »

pamietam  jak z 12 lat temu  do pierwszego akwarium  kupowałem tło strukturalne  jeszcze wtedy nie bylo tych siateczek na boki   i   jakie zawsze jakas ryba wplywala  i trzeba bylo grzebać    a co do tematu to tlo u mnie nie wplywalo na parametry    fajnie tło wygladalo  ale  zajmowało sporo miejsca a akwarium  tylko 60 litro

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: