Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pawel81 240L Holender  (Przeczytany 9263 razy)
pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« : Październik 23, 2011, 16:53:32 »

Aktualizacja 27.02.2012

Zbiornik zalany 19/10/2011

Akwarium 120x40x50 to model aquael aludekor wraz z szawką i obudową. Standardowe oświetlenie 2x39W + dołożyłem 2x54W.
Oświetlenie (2x54 - PHILIPS MASTER TL5 865) + (2x39 - SYLVANIA GROLUX i SYLVANIA AQUASTAR)
Filtr: aquael unimax 250 i aquael unifilter uv 1000.
Grzałka: aquael 300W.
Nawożenie: PG + sole
Co2 - Butla wysokociśnieniowa z reduktorem + elektrozawór. Nawożenie tylko w ciągu dnia.
Temperatura 24-26 stopni
Podmiany wody w ilości 30%/50% raz w tygodniu kranex.

Żwirek kwarcowy czarny. Korzeń.
Podłoże pod żwirkiem: acti substrate 10L

Flora:
1.Rotala rotundifolia green
2.Hygrophila Cherry leaf
3.Ludwigia repens rubin
4.Dildiplis Diandra
5.Rotala rotundifolia Red
6.Blyxa japonica
7.Micorosorium Huh
8.Cryptocoryne balansae
9.Alternanthera Rosaefolia
10.Pistia stratiotes

Fauna:
Skalar - 8szt.
Kirysek spiżowy - 2szt.
Zbrojnik niebieski - 2 szt.
Otosek - 3szt.
Kosiarka - 2szt.
Krewetki red cherry - Huh

« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2012, 14:30:55 wysłane przez pawel81 » Zapisane

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(240)-nature-zone-pawel
http://www.youtube.com/watch?v=LX1-waIyNbo
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1 : Październik 23, 2011, 19:52:14 »

Proszę o wskazówki jakie rośliny można by jeszcze dodać lub wyjąc z akawa.

Na tą chwilę ważniejsze jest to jakie ryby powinieneś wyjąć z akwarium.  Przemyśl obsadę. Czym się kierowałeś dobierając obecną obsadę ?

Pozdrawiam, R.
pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2011, 20:09:06 »

Proszę o wskazówki jakie rośliny można by jeszcze dodać lub wyjąc z akawa.

Na tą chwilę ważniejsze jest to jakie ryby powinieneś wyjąć z akwarium.  Przemyśl obsadę. Czym się kierowałeś dobierając obecną obsadę ?

Pozdrawiam, R.

Witam,

Zakładając pierwsze akwarium kupiłem po prostu za dużo różnych rybek. Cóż dodać, mój błąd. Część z nich już powędrowała do mojego brata (mieczyki i kilka molinezji). Teraz planuje zostawić skalary. W chwili obecnej jest ich 8szt. Może dobierze się jakaś para Smiley. Jeśli chodzi o gurami, resztę molinezji, danio hmm, zastanawiam się co z nimi??? Może jakaś podpowiedz z Waszej strony. Kiryski zostawię i zbrojniki również. Co do reszty czekam na propozycje.

Pozdrawiam,

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Październik 23, 2011, 20:25:04 »

Molinezje ze skalarami - wogole tego nie widzę. Tu nawet cieżko o kompromis jeśli chodzi o parametry wody. Skalary lubią miękką, molinezje twardą na nawet lekko podsoloną.
Wg mnie na taki litraż 2 gatunki dużych ryb (mowa o skalarach i gurami) to za dużo - zarówno wizualnie jak i rozważając współżycie ryb w jednym zbiorniku. Zdecyduj jakie chcesz mieć akwarium to wtedy będziemy radzić z obsadą. Nie jestem fanatykiem akwariów biotopowych, ale nie przepadam też za mieszaniem azji z ameryką, może dlatego, że nie bardzo potrafię sobie wyobrazić sensownego połączenia jednych i drugich gatunków. Tyle, że moją opinią w tym temacie bym się nie sugerował na twoim miejscu: odradzam mieszanie azji z ameryką podczas gdy trzymam ryby w warunkach w jakich w naturze nie występują. Wink

Pozdrawiam, R.
pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #4 : Październik 23, 2011, 21:26:38 »

Molinezje ze skalarami - wogole tego nie widzę. Tu nawet cieżko o kompromis jeśli chodzi o parametry wody. Skalary lubią miękką, molinezje twardą na nawet lekko podsoloną.
Wg mnie na taki litraż 2 gatunki dużych ryb (mowa o skalarach i gurami) to za dużo - zarówno wizualnie jak i rozważając współżycie ryb w jednym zbiorniku. Zdecyduj jakie chcesz mieć akwarium to wtedy będziemy radzić z obsadą. Nie jestem fanatykiem akwariów biotopowych, ale nie przepadam też za mieszaniem azji z ameryką, może dlatego, że nie bardzo potrafię sobie wyobrazić sensownego połączenia jednych i drugich gatunków. Tyle, że moją opinią w tym temacie bym się nie sugerował na twoim miejscu: odradzam mieszanie azji z ameryką podczas gdy trzymam ryby w warunkach w jakich w naturze nie występują. Wink

Pozdrawiam, R.

Hmm, Biorąc pod uwagę występowanie tych dwóch gatunków na pewno masz rację. Chodzi mi o molinezje i skalara. Faktycznie czytając teraz o molinezjach jest notka o konieczności dodania soli do wody. Na marginesie we wcześniejszym akwarium nie dodawałem soli a rybki musiały się czuć dobrze bo bez problemu się rozmnażały. Ale pewnie powoli zacznę szukać im nowego domku. Głównie aby nie mieszać biotopów oraz zwiększyć ilość miejsca dla skalarów Smiley Co do gurami pewnie ta sama sytuacja, czyli do wydania.

Zastanawiam się nad skalarem i danio. Widzę u Cibie skalary i neony (chyba również troszkę to nie pasuje) aczkolwiek fajnie wygląda Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2011, 21:29:09 wysłane przez pawel81 » Zapisane

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #5 : Październik 23, 2011, 21:35:16 »

Zastanawiam się nad skalarem i danio. Widzę u Cibie skalary i neony (chyba również troszkę to nie pasuje) aczkolwiek fajnie wygląda Smiley

skalary - amazonka
neony - amazonka
 = wszystko się zgadza

skalary - amazonka
danio - azja
= no nie teges

Problem z moim akwarium jest taki, że ryby które trzymam występują raczej w ciemnych wodach ze zdecydowanie mizerną roślinnością.
pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #6 : Październik 23, 2011, 21:49:54 »

skalary - amazonka
neony - amazonka
 = wszystko się zgadza

skalary - amazonka
danio - azja
= no nie teges

Problem z moim akwarium jest taki, że ryby które trzymam występują raczej w ciemnych wodach ze zdecydowanie mizerną roślinnością.

Miałem bardziej na myśli czy skalary ich nie zjedzą. Jak się te rybki dogadują? Tak jak napisałem fajnie ze sobą wyglądają. Gdzieś czytałem, że skalarki lubią neonki zjadać.
I jeszcze jedno pytanie skoro weszliśmy na występowanie w tych dwóch gatunków w Amazonce. Orientujesz się czy są to te same fragmenty. Amazonka jednak jest dużą rzeką Smiley

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #7 : Październik 23, 2011, 22:20:40 »

Nie wiem czy występują w tych samych fragmentach rzeki.
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 24, 2011, 08:23:38 »

Paweł to już nawet nie ważne czy wyst. w tym samym biotopie amazonki, bo Ty tego biotopu nie masz. Smiley nie chciałbym wszczynać odwiecznej dyskusji skalary - noeny, przedstawię tylko opinię innych: 1) można trzymać, jeżeli skalary są małe, przyzwyczają się do towarzystwa neonów, 2) nie można łączyć tych dwóch gatunków, bo zafundujesz skalarom drogą kolację...
określ się czy chcesz zostawić wystrój i parametry takie jak są, czy może zmienisz na biotop czarnych wód. neony, skalary, zbrojniki i kiryski wyst. w bw ale wygląda to całkiem inaczej niż Twoj obecny zbiornik. moim skromnym zdaniem idąc w tej sytuacji po najmniejszej linii oporu, nie sugerowałbym się biotopem, tylko obniżyłbym parametry wody, by ryby miały odpowiednie warunki i zostawiłbym tak jak jest (chociaż część użytkowników forum powie, iż masz za mały litraż na skalary). można też wydać całą obsadę i pomyśleć nad biotopem azji, bo do niego masz chyba bliżej niż do bw.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 24, 2011, 08:36:20 »

pomyśleć nad biotopem azji, bo do niego masz chyba bliżej niż do bw.
Grrrrr.... Wink nie ma czegoś takiego jak biotop Azji!!! Azjatyckie BW to biotop BW, biotop Azji, czy może Amazonki? Sporo osób po macoszemu traktuje azjatycka różnorodność, ciekawe dlaczego?

ps. sorry za OT, ale nie mogłem się powstrzymać.

pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #10 : Październik 24, 2011, 08:52:12 »

Paweł to już nawet nie ważne czy wyst. w tym samym biotopie amazonki, bo Ty tego biotopu nie masz. Smiley nie chciałbym wszczynać odwiecznej dyskusji skalary - noeny, przedstawię tylko opinię innych: 1) można trzymać, jeżeli skalary są małe, przyzwyczają się do towarzystwa neonów, 2) nie można łączyć tych dwóch gatunków, bo zafundujesz skalarom drogą kolację...
określ się czy chcesz zostawić wystrój i parametry takie jak są, czy może zmienisz na biotop czarnych wód. neony, skalary, zbrojniki i kiryski wyst. w bw ale wygląda to całkiem inaczej niż Twoj obecny zbiornik. moim skromnym zdaniem idąc w tej sytuacji po najmniejszej linii oporu, nie sugerowałbym się biotopem, tylko obniżyłbym parametry wody, by ryby miały odpowiednie warunki i zostawiłbym tak jak jest (chociaż część użytkowników forum powie, iż masz za mały litraż na skalary). można też wydać całą obsadę i pomyśleć nad biotopem azji, bo do niego masz chyba bliżej niż do bw.
Hmm, parametry już zacząłem obniżać. wpierw zmiękczę wodę. Wczoraj było GH >14d. Hmm, tak jak już sugerowałem bliżej mi skalarom niż gurami. Jeśli chodzi o wielkość zbiornika to wiem, że nie jest za duży. Cóż, ale kilka skalarów na pewno da radę.

pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #11 : Październik 24, 2011, 10:25:31 »

Hmm, parametry już zacząłem obniżać. wpierw zmiękczę wodę. Wczoraj było GH >14d. Hmm, tak jak już sugerowałem bliżej mi skalarom niż gurami. Jeśli chodzi o wielkość zbiornika to wiem, że nie jest za duży. Cóż, ale kilka skalarów na pewno da radę.
NO3 - 10/25
NO2 - 0
GH - było >14d ---> jest >7d
KH - 6d
PH - było 7 ---> jest 6.8
CI2 - 0

Spicy99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Październik 24, 2011, 15:03:18 »

pawel81 w jaki sposób korygujesz parametry?

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
[img]http://img221.imageshack.us/img221/
pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #13 : Październik 24, 2011, 15:31:55 »

Skorygowałem za pomocą "Filtrax K" firmy "Zoolek". Jak to się stosuje prawidłowo znajdziesz na forum. Ja osobiście wsadziłem "filtrax K" do pończochy i owinąłem gąbką, następnie do filtra wewnętrznego. Zrobiłem to oczywiście aby granulki filtraxa nie dostały się do wody.  Woda w filtrze przepływając przez mój wkład po 12 godzinach zmiękczyła się z >14d do >7d. Oczywiście kontrolowałem przebieg testami. Teraz z tego co się orientuje firma Zoolek wprowadziła woreczki "Filtrax GH i Filtrax KH".

Więcej o parametrach wody i ich korygowaniu:

http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/podstawowe-w322a347ciwo347ci-chemiczne-wody/

pawel81
Zainteresowany
**

Nature Zone 240L

« Odpowiedz #14 : Listopad 12, 2011, 16:06:11 »

Mała aktualizacja. Roślinki już zaczęły rosnąć, nawet troszkę bombelkują. Obsada jeszcze nie zmodyfikowana Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: