ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #105 : Styczeń 10, 2012, 08:12:35 » |
|
Nie dam się do niczego zmuszać! Ale mam aparat w chacie to postaram się jutro-pojutrze o jakąś tradycyjnie marną fotkę. Bo dzisiaj nie dam za bardzo rady. Kurde chyba szafka albo podłoga zaczęła mi się przechylać. Na razie z milimetr różnicy na długości, ale wcześniej było równo. Jak dojdzie do 0,5 cm to zmniejszam wagę (ilość wody) i robię paludarium No chyba, że wcześniej szkło i woda wylądują na podłodze
|
|
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #106 : Styczeń 17, 2012, 09:00:52 » |
|
Pochwal się, jakie to duże rybsko ma zamieszkać w baniaku brzanki zawsze możesz zostawić w celu obserwacji ich zachowań podczas interakcji z nowym mieszkańcem
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #107 : Styczeń 17, 2012, 11:22:19 » |
|
Brzanki zostaną, przynajmniej do czasu Nie zdradzę chwilowo co wymyśliłem, bo ja miewam 1000 pomysłów/minutę i hgw co z tego wyniknie. Jedna duża ryba nie wymagająca przebudowy baniaka... kiedyś chciałem Fahakę, ale kolec wymagałby jednak piachu na dnie, więc odpadł.
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #109 : Styczeń 18, 2012, 22:14:00 » |
|
Normalnie jestem w głębokim szoku. Nie minął m-c od poprzedniej fotek, kruca fuks nie poznaję Ciebie leniu. Ciemno w tym baniaku jak w d... Widzę, że zamierzasz nawozić....... no no podwodny ogrodnik się z Ciebie robi Zdanie moje na temat zbiornika już dawno wyraziłem, nic się nie zmieniło w tym temacie czyli baniak świetny. Nie za wiele światła, mało krzaków i surowy wystrój. Gitara gra.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #110 : Styczeń 18, 2012, 22:17:04 » |
|
No nie - to, że pojawił się wpis w wątku Ducze to normalka bo i baniak ciekawy, a i autor kontrowersyjny Ale aktualizacja...i to w postaci kilku zdjęć...szok!
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #111 : Styczeń 19, 2012, 09:05:19 » |
|
Ciemno w tym baniaku jak w d... Otóż właśnie jest dość jasno Tylko jedynie ta fotka jest dość wyraźna. Ogólnie ta jasna plama jest bardzo jasna, ryby w niej pływają bez oporów, ale już kolory wyglądają na intensywniejsze jak pływają w ciemniejszej części. Chciałem przysłonić powierzchnię pistią, ale zmarniała, ni chuchu nie chce rosnąć. Różdżyca jakoś egzystuje, ale też się nie rozrasta. W sumie nie wiem dlaczego, powierzchniowe zielsko powinno wytrzymywać konkurencję z hydroponiką. Zwłaszcza, że światła ma dużo więcej, bo trzymam je pod samym hqi. Widzę, że zamierzasz nawozić....... no no podwodny ogrodnik się z Ciebie robi Raczej nadwodny Ale aktualizacja...i to w postaci kilku zdjęć...szok! Jeszcze jakbym ładniejsze potrafił zrobić... bo mam wrażenie, że tym aparatem co robię, to mimo że to starawy kompakt, można zrobić duuużo lepsze fotki. No ale nie potrafię i tyle. Ogólnie to się zastanawiam co dalej z tym zbiornikiem... czy zostać przy Sri Lance i drobnicy, czy jednak coś większego zapodać. Prawdę mówiąc to myślałem o gurami olbrzymim, fajna ryba, jak pies. Albo strzępiele. No ale jest druga opcja, czyli zostać przy Sri Lance i dołożyć Acanthocobitis urophthalmus i np brzankę wysmukłą, wszystko endemiczna Sri Lanka. Drobnica niby bez charakteru, ale przy kilku gatunkach będzie pewnie ciekawiej niż teraz.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #112 : Styczeń 19, 2012, 09:47:32 » |
|
Ogólnie to się zastanawiam co dalej z tym zbiornikiem... czy zostać przy Sri Lance i drobnicy, czy jednak coś większego zapodać. Prawdę mówiąc to myślałem o gurami olbrzymim, fajna ryba, jak pies. Albo strzępiele.
No ale jest druga opcja, czyli zostać przy Sri Lance i dołożyć Acanthocobitis urophthalmus i np brzankę wysmukłą, wszystko endemiczna Sri Lanka. Drobnica niby bez charakteru, ale przy kilku gatunkach będzie pewnie ciekawiej niż teraz.
A wiesz Ducze - byłem prawie pewien, że te ryby Ci się znudzą. Wszystko pozostawało jedynie kwestią czasu Pewnie Cie to mało interesuje, ale i tak powiem Ci co ja bym tam wpuścił : - stadko altumów - ziemiojady, - tropheusy, Oczywiście, nie wszystko razem Pomyślałbym natomiast o F0/F1 - zwłaszcza w przypadku altumów. Te ryby ciągle pozostają moim marzeniem.
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #113 : Styczeń 19, 2012, 11:26:43 » |
|
A wiesz Ducze - byłem prawie pewien, że te ryby Ci się znudzą. Wszystko pozostawało jedynie kwestią czasu W sumie to mi się nie znudziły, tylko mi trochę charakteru brakuje w takich rybach. A poza tym każdy wystrój się nudzi kiedyś, u mnie niestety zdarza się to najczęściej bardzo szybko No ale skoro Artur ma mieć kozy ze Sri Lanki i może coś jeszcze to zostaje przy tym co jest. Już zamówiłem 40 brzanek wysmukłych, myślę, że z hydroponiką jakoś utrzymam jakość wody w ryzach. Robię baniak pod biotopową kategorię konkursu AGA, tak jak to miałem wcześniej w zamyśle. Pewnie Cie to mało interesuje, ale i tak powiem Ci co ja bym tam wpuścił : - stadko altumów - ziemiojady, - tropheusy, O tropheusach poważnie myślałem. Ale zbiornik ma kiepskie dla nich wymiary. Skalary mnie nie pociągają, niestety Lubię ryby, które wiecznie coś kombinują
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #114 : Styczeń 19, 2012, 12:46:12 » |
|
Pewnie Cie to mało interesuje, ale i tak powiem Ci co ja bym tam wpuścił : - ziemiojady, Pomyślałbym natomiast o F0/F1 Niestety w naszym kochanym kraju nabycie ciekawych gatunków ziemiojadów F1 graniczy z cudem. Wiem z własnego doświadczenia. Robię baniak pod biotopową kategorię konkursu AGA, tak jak to miałem wcześniej w zamyśle.
Ooooooo, kolejny forumowicz, który przymierza się do poważnego konkursu. Znając Twoje doświadczenia w tego typu imprezach szanse masz spore. Ja jednak widzę Ciebie mimo wszystko z jakimiś i drapieżnikami.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #115 : Styczeń 19, 2012, 18:47:25 » |
|
Niestety w naszym kochanym kraju nabycie ciekawych gatunków ziemiojadów F1 graniczy z cudem. Wiem z własnego doświadczenia.
No tak, dostępność to już inna sprawa... Robię baniak pod biotopową kategorię konkursu AGA, tak jak to miałem wcześniej w zamyśle.
No i gitara O tropheusach poważnie myślałem. Ale zbiornik ma kiepskie dla nich wymiary.
Dlaczego sądzisz, że baniak jest kiepski dla tropheusów? Moim zdaniem litraż jest idealny.
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #116 : Styczeń 20, 2012, 08:37:31 » |
|
Dlaczego sądzisz, że baniak jest kiepski dla tropheusów? Moim zdaniem litraż jest idealny.
160x60 to wystarczająco, ale jakby był dłuższy to mogłyby się fajniej rozpędzić. Ale kiedyś wrócę do pomysłu z tymi rybami. No chyba, że wcześniej zmienię chatę i postawię wymarzone 4-metrowe estuarium Którego mam już gdzieś rozrysowany, gotowy projekt
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #117 : Styczeń 20, 2012, 09:49:42 » |
|
160x60 to wystarczająco, ale jakby był dłuższy to mogłyby się fajniej rozpędzić. Ale kiedyś wrócę do pomysłu z tymi rybami. No chyba, że wcześniej zmienię chatę i postawię wymarzone 4-metrowe estuarium Którego mam już gdzieś rozrysowany, gotowy projekt Dla tropheusów litraż im więkjszy tym lepszy, ale jakby sie nad tym zastanowić, to taka zasada tyczy się wszystkich ryb Estuarium - masz na myśli tylko z nazwy? Bo chyba nie chcesz symulować działania pływów morskich?
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #118 : Styczeń 20, 2012, 10:14:35 » |
|
Estuarium - masz na myśli tylko z nazwy? Bo chyba nie chcesz symulować działania pływów morskich? Jak nie jak tak Jak najbardziej zmiany poziomu wody brałem pod uwagę. Ogólnie to może nie estuarium, ale taka wysłodzona plaża w pobliżu ujścia rzeki. Plaża z namorzynami, krabami i poskoczkami, i toń ze stadem słonawych ryb. Z przejściem do jakichś rafowych skałek, ale bez typowej morskiej rafy. Opadająca woda zostawiałaby małe kałuże, gdzie zbierałyby się np poskoczki czy skorupiaki... bajka Ale do tego potrzeba naprawdę odpowiednio urządzonej przestrzeni w domu (kilka metrów akwarium + w pomieszczeniu obok miejsce na wielkiego sumpa - zbiornik wyrównawczy do symulacji pływów, stała podmiana itd). No i duuuużo pieniędzy co by to zbudować, zautomatyzować i utrzymać. Pomarzyć fajna rzecz
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #119 : Styczeń 20, 2012, 10:29:54 » |
|
Jak nie jak tak Jak najbardziej zmiany poziomu wody brałem pod uwagę. Ogólnie to może nie estuarium, ale taka wysłodzona plaża w pobliżu ujścia rzeki. Plaża z namorzynami, krabami i poskoczkami, i toń ze stadem słonawych ryb. Z przejściem do jakichś rafowych skałek, ale bez typowej morskiej rafy. Opadająca woda zostawiałaby małe kałuże, gdzie zbierałyby się np poskoczki czy skorupiaki... bajka Ale do tego potrzeba naprawdę odpowiednio urządzonej przestrzeni w domu (kilka metrów akwarium + w pomieszczeniu obok miejsce na wielkiego sumpa - zbiornik wyrównawczy do symulacji pływów, stała podmiana itd). No i duuuużo pieniędzy co by to zbudować, zautomatyzować i utrzymać. Pomarzyć fajna rzecz Tak na szybko myśląc to chyba nawet 4 metry to byłoby mało - sama plaża musiałaby zabierać kawał miejsca i koniecznie opadać w dół tak by cofająca się woda tworzyła przyjemny efekt. Sama automatyka to już raczej nie jakaś super skomplikowana sprawa. Sump i zbiornik wyrównawczy musiałyby być dwoma niezależnymi zbiornikami. Pompa do każdego z nich + dobry sterownik żeby wszystko zgrać w czasie powinno załatwić sprawe Najgorsza byłąby budowa tego wszystkiego. Później, po zautomatyzowaniu miałbyś baniak samoobsługowy No i tak jak piszesz, pomarzyć fajna rzecz
|
|
|
|
|
|
|
|