ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #120 : Styczeń 20, 2012, 11:13:00 » |
|
No to może być więcej Ale 4 metry by wystarczyły, chociaż jak to rozrysowywałem to pływów nie brałem pod uwagę. Ale myślę, że 5 metrów spokojnie by wystarczyło. Licząc na szybko, przy metrze głębokości akwarium i 90 cm wysokości dałoby to jakieś 3000 l samego miejsca do pływania dla ryb. W obiegu wody byłoby dużo więcej. Momenty kiedy woda by opadał nie musiałyby być jakieś długie, ryby z toni by tego nie odczuły. No a takie stado kilkudziesięciu monodactylusów kręcoących się w pobliżu zagajnika mangrowego musiałoby wyglądać mega za... no ogólnie bardzo fajnie Na brzegu be sobie ryły w piachu kraby, łaziły poskoczki, w wodzie ławica + coś ciekawego jako bonus, na dnie mureny i skrzypłocz (on musiałby być obowiązkowo Na skałach wylegujące się czterooki. Ehhhh...
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #121 : Styczeń 20, 2012, 13:18:20 » |
|
No to może być więcej Ale 4 metry by wystarczyły, chociaż jak to rozrysowywałem to pływów nie brałem pod uwagę. Ale myślę, że 5 metrów spokojnie by wystarczyło. Licząc na szybko, przy metrze głębokości akwarium i 90 cm wysokości dałoby to jakieś 3000 l samego miejsca do pływania dla ryb. W obiegu wody byłoby dużo więcej. Momenty kiedy woda by opadał nie musiałyby być jakieś długie, ryby z toni by tego nie odczuły. Pięć metrów to wg mnie minimum jeśli brać pod uwagę pływy No a takie stado kilkudziesięciu monodactylusów kręcoących się w pobliżu zagajnika mangrowego musiałoby wyglądać mega za... no ogólnie bardzo fajnie Na brzegu be sobie ryły w piachu kraby, łaziły poskoczki, w wodzie ławica + coś ciekawego jako bonus, na dnie mureny i skrzypłocz (on musiałby być obowiązkowo Na skałach wylegujące się czterooki. Kurde, monodactylusy to piękne ryby. Z tego co pamiętam miałeś je kiedyś w słonawym wraz z argusem, prawda? Widziałem te ryby kilka razy na żywo - niestety w baniaku ze słodką wodą- wyglądały pięknie. Ducze, nie pozostaje Ci nic innego, tylko: - sprzedać mieszkanie, - kupić dom, - zbudować 5 metrowe akwarium. Prawda, że proste?
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #122 : Styczeń 20, 2012, 13:44:24 » |
|
Kurde, monodactylusy to piękne ryby. Z tego co pamiętam miałeś je kiedyś w słonawym wraz z argusem, prawda? Widziałem te ryby kilka razy na żywo - niestety w baniaku ze słodką wodą- wyglądały pięknie. Miałem monodactylusy. Argusy odpuściłem. To są genialne ryby. Nigdy nie miałem wdzięczniejszych zwierzaków w akwarium. Jedynie skrzypłocz mógł się z nimi równać - sprzedać mieszkanie, - kupić dom, - zbudować 5 metrowe akwarium. Prawda, że proste? Będzie proste jak dopiszesz pkt pierwszy: - trafić 6 w totolotka Ale działam w tym temacie intensywnie
|
|
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #123 : Styczeń 23, 2012, 20:40:11 » |
|
Na allegro są wystawione acanthocobitis jeśli cię te rybki interesują
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #124 : Styczeń 24, 2012, 08:10:49 » |
|
Dzięki za info, widziałem je, nawet z Wrocławia gość jest. Ale Acanthocobitis botia, wg większości źródeł na Sri Lance nie występują. Poczekam jednak na Acanthocobitis urophthalmus. Chociaż z drugiej strony to raczej ciężko je odróżnić, więc cholera wie co kto sprzedaje...
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 08:12:34 wysłane przez ducze »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #125 : Luty 12, 2012, 11:58:34 » |
|
Co słychać w baniaku? Jak ryby? Było już jakieś tarło? Jak radzi sobie hydroponika? Jak plany małego morszczaka?
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #126 : Luty 13, 2012, 07:23:02 » |
|
Co słychać w baniaku? Jak ryby? Było już jakieś tarło? Jak radzi sobie hydroponika? Jak plany małego morszczaka?
1. Jakoś się kręci Musze antybiotyk zapodać, bo mnie cyjano zaczęły wkur... Femanga jak dawałem to je przyblokowała ale nijak nie wytępiła. Antybiotyk tańszy. 2. Nie wiem, samce ganiają się i za samicami, ale czy do czegoś konkretnego doszło to nie mam pojęcia. Na młode nie ma szans, więc się tym nie przejmuję. 3. Marnie jakoś rośnie. Musiałem pompę większą zamontować, bo stara się zjarała (brzanka całkowicie zablokowała wlot i po pompie). Może ruszy porządnie na wiosnę jak się dni dłuższe zrobią i więcej słońca będzie. 4. Zarzucone z powodów finansowych. No i tego, że o małego morszczaka trzeba regularnie dbać, a mnie więcej w domu nie ma niż jestem. Dołożyłem 2 korzenie, aczkolwiek nie mam pomysłu na docelowy ich układ w baniaku. Jakoś na dniach postaram się o foto, bo nawet przypadkiem mam aparat w chacie
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #127 : Luty 19, 2012, 11:45:18 » |
|
Jakoś na dniach postaram się o foto, bo nawet przypadkiem mam aparat w chacie Musisz mieć wielką chatę, bo najwidoczniej aparatu znaleźć nie dasz rady leniu
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #128 : Luty 20, 2012, 08:46:19 » |
|
Musisz mieć wielką chatę, bo najwidoczniej aparatu znaleźć nie dasz rady leniu Ogrooomna Ale nie tak wielka jak ogrom mojego lenistwa Szyby mi glonami lekko zarosły i musiałbym wyczyścić... może dzisiaj
|
|
|
|
|
|
|
pietach
|
|
« Odpowiedz #129 : Luty 20, 2012, 09:16:47 » |
|
Przepraszam za OT ale nie mogłem się powstrzymać: Ogrooomna Ale nie tak wielka jak ogrom mojego lenistwa Szyby mi glonami lekko zarosły i musiałbym wyczyścić... może dzisiaj Syn wychodzi na impreze. Matka: Synu, kiedy wrócisz ? Syn: Dziasiaj Mineły trzy dni, syn wraca z imprezy. Wściekła matka - kiedy miałes wrócić !! Syn: DZISIAJ
|
|
|
|
Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ? Puszka szprotek i flaszka.
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #130 : Luty 20, 2012, 20:40:20 » |
|
W sumie to na fotkach wygląda mocno średnio. Tak naprawdę nie widać tylu rys ani syfu... No ale fotek to ja robić nie potrafię a straciłem zapał do zabawy z obróbką. Tak wygląda z normalnym światłem: Tak się prezentuje z extra druga lampą: A to wielka trójka... kto, kajak i pokemon (a co, mogę "se" OT w swoim temacie zrobić
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #131 : Luty 20, 2012, 20:52:17 » |
|
Nie bądź pan taki skromny, baniak wygląda całkiem przyjemnie i ładnie. A obróbka zdjęć tylko po to by ładnie wyglądały na forum...troche to lamerskie
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #132 : Luty 21, 2012, 07:56:03 » |
|
Nie bądź pan taki skromny, baniak wygląda całkiem przyjemnie i ładnie.
A ja wcale nie mówię, że źle wygląda Po prostu fotki mi paskudnie wychodzą. Kurde, przez te mrozy nie mogę żadnych ryb zakupić. Bo jakoś przywykłem do tej ilości brzanek i dołożyłbym już kolejne
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #133 : Luty 21, 2012, 11:07:35 » |
|
Witam. Ta kula pod powierzchnią to pływająca różdżyca? Pytam, bo potrzebuje czegoś podobnego na gniazdo dla prętników.
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #134 : Luty 21, 2012, 11:13:58 » |
|
Tak, różdżyca, któraś z odmian. Miała zacienić zbiornik, ale nie bardzo chce rosnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|