Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 17
  Drukuj  
Autor Wątek: ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.  (Przeczytany 58753 razy)
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #30 : Listopad 15, 2011, 14:40:35 »

To fakt nieraz kupowałem worki po 30szt  i te kilka ryb zawsze mi padało, ale myśle że dokładniejsza obserwacja nie zaszkodzi... też czekam na foty z rybami;)

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #31 : Listopad 16, 2011, 05:50:05 »

No proszę i ducze z nową odsłoną , fajnie Ci to wyszło na tyle sztuk ryb to przestrzeń przede wszystkim i tutaj to jest. Podoba mi się ten baniak, fajnie oświetlony.
Jako obsada będą tylko brzanki?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Listopad 16, 2011, 08:07:52 »

Rozważam dołożenie danio malabarskiego pod powierzchnię, ale chyba zostanę przy brzankach, robią wystarczające zamieszanie. Na razie trzymam się kurczowo biotopu, a niestety hodowlanych ryb ze Sri Lanki i do tego z dość konkretnej lokalizacji, to zbytnio nie ma (odłów odpada bo zdaje się, że zakazany w 100%).

Co do przestrzeni to właśnie kierowałem się tym, żeby ryby miały gdzie pływać. One w takiej grupie nie potrzebują wielu kryjówek bo są ciągle aktywne. A jak któraś chce odpocząć to zawsze jakieś miejsce za korzeniami znajdzie. Zresztą półmrok po bokach to też jakby naturalna kryjówka czy miejsce odpoczynku.

Fotki jak zwykle mocno średnie Wink

Później film wrzucę, jak się zrobi Smiley
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2011, 08:10:21 wysłane przez ducze » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #33 : Listopad 16, 2011, 10:25:29 »

No i super.
Mam kilka pytań od strony technicznej.
Filtrujesz wode tylko Unimaxem?
Ogrzewasz baniak?
Myślałeś może o jakimś zielsku na dach?
Myślę, że coś w stylu pistii dodało by uroku temu i tak pięknemu, mrocznemu klimatowi.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Listopad 16, 2011, 11:29:10 »

1. Tak, tylko Unimax. Ryby młode, to jeszcze nie sra.. za dużo. Najwyżej w przyszłości dołożę jakąś gąbkę, ale wolałbym tego uniknąć. Ideałem by było jakby Ammocer+ naprawdę zadziałał jako denitryfikator.
2. Nie ogrzewam. Obecnie temp w okolicach 22 stopni więc idealna na zimę dla purpurusów.
3. Pistię muszę dołożyć, ale nikt nie chce mi sprezentować Wink Może jakiegoś kwiata dołożę nad akwarium, ale to już by ode mnie wymagało zbytniego zaangażowania i pracy, więc pewnie nic z tego nie będzie Wink
4. Klimat nie jest mroczny Wink Zbyt pusty jest ten zbiornik, żeby klimat był mroczny. No i w sporej części jest dość jasno. Boki może są trochę mroczne Smiley No ale właśnie tak chciałem, żeby było częściowo ciemno, a częściowo prześwietlenie. Tak sobie wyobrażam taką rzeczno-strumieniowatą zatoczkę w niższej, zalesionej partii gór w strefie tropikalnej.

Film z wczoraj Smiley w rzeczywistości granica między jasną częścią a ciemną nie jest tak ostra. Po prostu dla aparatu w ciemniejszej jest za mało światła i nic nie widać.

http://www.youtube.com/watch?v=HQXJKiQNsBU
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2011, 12:00:41 wysłane przez ducze » Zapisane

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Listopad 16, 2011, 13:01:01 »

Film z wczoraj Smiley w rzeczywistości granica między jasną częścią a ciemną nie jest tak ostra. Po prostu dla aparatu w ciemniejszej jest za mało światła i nic nie widać.

http://www.youtube.com/watch?v=HQXJKiQNsBU

No zaje....wygląda taka ławica w 'akcji".
Podkład muzyczny również ze Sri Lanki? Wink

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Listopad 16, 2011, 13:52:09 »

Podkład muzyczny również ze Sri Lanki? Wink
Nie wiem Grin nie mam dźwięku w pracy i taki się wylosował z bezpłatnych na YT Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #37 : Listopad 16, 2011, 14:43:27 »

Muzyka wymiata - szczególnie skrzypce od 0:30 Smiley
Ławica wygląda wspaniale. Super rybcie.

3. Pistię muszę dołożyć, ale nikt nie chce mi sprezentować Wink Może jakiegoś kwiata dołożę nad akwarium, ale to już by ode mnie wymagało zbytniego zaangażowania i pracy, więc pewnie nic z tego nie będzie Wink
Na allegro kupisz za grosze.

4. Klimat nie jest mroczny Wink Zbyt pusty jest ten zbiornik, żeby klimat był mroczny. No i w sporej części jest dość jasno. Boki może są trochę mroczne Smiley No ale właśnie tak chciałem, żeby było częściowo ciemno, a częściowo prześwietlenie. Tak sobie wyobrażam taką rzeczno-strumieniowatą zatoczkę w niższej, zalesionej partii gór w strefie tropikalnej.
Boki właśnie mi się podobają, choć ja osobiście zrobiłbym jedną stronę jaśniejszą, a 2 ciemniejszą.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Listopad 16, 2011, 14:55:17 »

Boki właśnie mi się podobają, choć ja osobiście zrobiłbym jedną stronę jaśniejszą, a 2 ciemniejszą.
Jest to do zrobienia. Spróbuję wieczorem albo jutro takiego ustawienia światła. Osobiście chciałem żeby padało pod kątem i nawet nie próbowałem zbytnio eksperymentów w tym temacie, ale nic nie stoi na przeszkodzie Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #39 : Listopad 16, 2011, 15:17:45 »

Jest to do zrobienia. Spróbuję wieczorem albo jutro takiego ustawienia światła. Osobiście chciałem żeby padało pod kątem i nawet nie próbowałem zbytnio eksperymentów w tym temacie, ale nic nie stoi na przeszkodzie Smiley
No to czekam na kolejną aktualizacje, bo aparatu chyba jeszcze nie oddałeś?
Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Listopad 21, 2011, 11:23:36 »

Trochę kombinowałem, ale żadnego pozytywnego efektu nie było. Przy świetle tylko z jednej strony, druga jest całkiem ciemna (fotki nawet nie było co robić, bo byłoby całkowicie czarno). Także zostaję przy takim ustawieniu światła jak jest teraz. Ewentualnie przydałyby się jakieś LED na wieczór, żeby zmniejszyć stres ryb kiedy światło gaśnie (z zapalaniem nie ma problemu przy HQI).

Wczoraj pierwszy raz brzanka wyfrunęła przy mnie z akwarium Smiley Także tak naprawdę nie wiem ile ich jest obecnie w zbiorniku, bo momentalnie po skoku przy akwarium był czarny futrzany potwór, gotowy skonsumować smakołyka Wink Tą udało mi się uratować, ale czy nie było wcześniej innych samobójców? nie wiadomo. Teoretyczny stan ryb to 90 - 6 trupów, czyli 84.

Dostałem trochę pistii, więc zaczynam hodowlę, to trochę przyciemni jasną plamę i rozproszy światło (jakieś cienie na dnie będą jak najbardziej porządne). Aczkolwiek w pierwszej chwili brzanki zabrały się za obżarcie korzeni roślinom, ale szybko odpuściły, chyba im nie smakowało Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #41 : Listopad 21, 2011, 13:49:04 »

Nie masz żadnej siatki nad zbiornikiem?
Z tego co kiedyś pisałeś, posiadałeś takową.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Listopad 21, 2011, 13:58:04 »

Była, ale się zbyła Wink kot zdewastował i do tego lepiej wygląda bez. Ogólnie zrezygnowałem z obudowy nad górnej krawędzi, więc teraz by siatka była jeszcze bardziej widoczna.

Ale brzanki chyba skaczą sporadycznie. Zwartki trochę urosną, ryby zaczną się mnożyć, to odrobią ewentualne samobójcze straty Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #43 : Listopad 21, 2011, 14:00:31 »

Była, ale się zbyła Wink kot zdewastował i do tego lepiej wygląda bez. Ogólnie zrezygnowałem z obudowy nad górnej krawędzi, więc teraz by siatka była jeszcze bardziej widoczna.

Ale brzanki chyba skaczą sporadycznie. Zwartki trochę urosną, ryby zaczną się mnożyć, to odrobią ewentualne samobójcze straty Wink
No to czekam na kolejną fotkę z pistią na dachu Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Listopad 21, 2011, 19:57:28 »

widziałem film, rybcie robią wrażenie. Pusto u góry rzeczywiście, pistia ma być to dobrze, może połóż jeszcze jakąś gałąź z liśćmi na tafli wody.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 17
  Drukuj  

Skocz do: