Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 17
  Drukuj  
Autor Wątek: ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.  (Przeczytany 58789 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Październik 28, 2011, 09:52:40 »

5 sztuk w tak ogromnym litrażu pewnie ryby tylko przytłacza. Zakładam, że w sklepie pływały w "sklepowym szkle" więc samo opłynięcie bańki to już dla nich spore wyzwanie Smiley
Szybko stwierdziły, że cały zbiornik jest ich i pływają wszędzie Smiley Tyle że raczej bliżej dna (jak to brzanki), więc pewnie będę musiał rozważyć coś pod powierzchnię (coś = danio malabarskie).

Kombinowałeś coś z ułożeniem drewna?

Nie, zostaje tak jak jest bo mnie się jednak podoba. Małe korzonki i liście zapełniły dno i jest git.

No i pytanie z innej beczki. Co słychać u szczupaków? Masz jakieś info?
Nie mam pojęcia prawdę mówiąc. Nie byłem wielce przywiązany do tych ryb...

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #16 : Październik 28, 2011, 10:30:05 »

Nie, zostaje tak jak jest bo mnie się jednak podoba. Małe korzonki i liście zapełniły dno i jest git.
No to dawaj kolejną fote.

Nie mam pojęcia prawdę mówiąc. Nie byłem wielce przywiązany do tych ryb...
Myślałem, że to przez ugryzienie na pożegnanie Smiley

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #17 : Październik 28, 2011, 14:32:40 »

Akwarium mi się podoba, choć otoczaki i krasnorosty sprawiły by dużo naturalniejszy wygląd dla tego biotopu... co do wyboru ryb... cóż nie moja bajka, więc się nie wypowiem;) napewno gdybym ja miał taki zbiornik brzanki były by dodatkiem a znalazłbym coś większego na pierwszy plan, natomiast danio malabarskie będą świetnie tam wyglądały... doczekałem się wkońcu tego zbiornika;)
Pzdr

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Październik 31, 2011, 07:52:22 »

Co do otoczaków i krasnorostów, to niekoniecznie. Cofki większych rzek podgórskich to często właśnie piach i np jakieś potopione korzenie, gałęzie i nawet liście. Otoczaki jeżeli są to jest ich niewiele, albo przysypane piachem, który się zbiera w takich miejscach. A po mojemu takie fragmenty rzek czy strumieni to główne siedlisko ryb, na mocnym nurcie, wśród otoczaków, ryby pływające w toni przebywają sporadycznie. U mnie nie ma piachu tylko manado, ze względu na kolor, na fotkach ze Sri Lanki wszystko w wodzie jest jakieś zażelazione i rdzawe. Dlatego będę się trzymał wersji, że brak otoczaków nie jest jakimś wielkim przekłamaniem Wink

Jednak zasadziłem trochę kryptokoryn wendta. Tak mi się wydaję, że przy brzegach w takich uspokojonych miejscach mogą rosnąć. I chciałem zobaczyć jak wyglądają roślinki kupowane w kubkach z żelem. I główne wrażenie jakie mam, to że są strasznie... małe Smiley C. wendti w koszyku to kawał rośliny, a ta z żelu jest wielkości małego heńka Smiley

PS. Kurde, akurat trafiłem na okres kiedy w Polsce są spore problemy z tą brzanką... także moment właściwego zarybienia się odwleka...
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2011, 07:55:16 wysłane przez ducze » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #19 : Październik 31, 2011, 09:07:02 »

PS. Kurde, akurat trafiłem na okres kiedy w Polsce są spore problemy z tą brzanką... także moment właściwego zarybienia się odwleka...
Powiedzieli Ci kiedy będą mieli ryby?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Październik 31, 2011, 09:17:05 »

Nie wiadomo... pytałem kilku handlowców i faktycznie jest problem z tymi brzankami w większej ilości.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #21 : Październik 31, 2011, 09:53:58 »

Nie wiadomo... pytałem kilku handlowców i faktycznie jest problem z tymi brzankami w większej ilości.
To może jednak kąsacze? Smiley

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Listopad 05, 2011, 16:16:27 »

może jakaś aktualizacja?? pewnie nie tylko ja jestem ciekaw... Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Listopad 05, 2011, 21:13:16 »

mrs baniak pod żagle by mógł być.

litraż gitara, hqi jako oświetlenie widać, że się sprawdza. Na pierwszy rzut oka trochę pusto, pomieszałbym coś z tymi korzeniami, choć jak obsada się pojawi to efekt ogólny jaja urwie. Brzany mnie w sumie nie kręcą ale ten pomysł na baniak wydaje się intrygujący...

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #24 : Listopad 06, 2011, 11:35:31 »

mrs baniak pod żagle by mógł być.
Idealnie pod altumy Smiley
Z tego co wiem, Ducze nie gustuje w pielegnicach, s szkoda...Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Listopad 07, 2011, 07:53:29 »

Musiałem aparat oddać i chwilowo nie mam technicznej możliwości zrobienia jakiejkolwiek fotki...

W sobotę w końcu zawitała większa ilość ryb Smiley Przyszło tyle, ile udało się zdobyć, czyli 85 szt, razem jest 90. I mam wrażenie, że jest ich trochę dużo, generalnie są wszędzie Wink Najczęściej przy dnie, ale często też gdzie indziej. W grupę zbijają się sporadycznie, żadnych społecznych zachowań jeszcze nie zaobserwowałem. Ale świetnie wygląda taka kłębiąca się masa ryb Smiley

Duża część jest bardzo młoda, jeszcze się nie wybarwiają. Ewentualnie po prostu mam za mało samców w stosunku do samic, co byłoby najgorszym możliwym rozwiązaniem, bo to samce są ciekawsze w zachowaniu (nie mówiąc o tym że ładniejsze). A tak jak każdy i tak będzie miał kobit pod dostatkiem to mi dziady skapcanieją Wink

Zmierzyłem wczoraj podstawowe parametry i się trochę zdziwiłem. KH mi wyszło 3 stopnie, co w porównaniu z kranowym KH=7-8 jest dość dziwne. A za to pH bliskie 8, co przy takim niskim kH i liściach, torfie i korzeniach powinno znowu być niższe. No ale testy pewnie mocno przeterminowane, więc nie ma co nad tym dywagować. JBL Manado ma jakiś wpływ na twardość?

PS. Żadnych skalarów i innych pielęgnic! Wink chciałem drobnicę i jestem zadowolony z takiego wyboru.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2011, 07:59:17 wysłane przez ducze » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #26 : Listopad 07, 2011, 07:59:56 »

W sobotę w końcu zawitała większa ilość ryb Smiley Przyszło tyle, ile udało się zdobyć, czyli 85 szt, razem jest 90. I mam wrażenie, że jest ich trochę dużo, generalnie są wszędzie Wink Najczęściej przy dnie, ale często też gdzie indziej. W grupę zbijają się sporadycznie, żadnych społecznych zachowań jeszcze nie zaobserwowałem. Ale świetnie wygląda taka kłębiąca się masa ryb Smiley
Akurat teraz musiałeś aparat oddać...
90 ryb to i tak bardzo dużo, taka ilość musi wyglądać super.
Gdy już zdobędziesz aparat, nakręć jakiś filmik, będzie dokładniej widać jak ryby się poruszają.

Ewentualnie po prostu mam za mało samców w stosunku do samic, co byłoby najgorszym możliwym rozwiązaniem, bo to samce są ciekawsze w zachowaniu (nie mówiąc o tym że ładniejsze). A tak jak każdy i tak będzie miał kobit pod dostatkiem to mi dziady skapcanieją Wink
Spokojnie, daj się rybom zadomowić Smiley
Dopiero za jakiś czas zobaczysz ile tak naprawde jest samcow Smiley

PS. Żadnych skalarów i innych pielęgnic! Wink chciałem drobnicę i jestem zadowolony z takiego wyboru.
Ale szkło pod żagle jest idealne Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #27 : Listopad 15, 2011, 08:34:38 »

Ducze, leniu - gdzie obiecane foty? Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Listopad 15, 2011, 10:10:42 »

Robią się Wink Już załatwiłem aparat, tylko mi czasu brakowało. Dzisiaj zrobię, jutro wrzucę.

Kurde, 3 brzanki mi padły w jedną noc. Bez wyraźnych objawów. Może jakieś niedorobione były, mam nadzieję, że to nie początek jakowejś epidemii.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #29 : Listopad 15, 2011, 13:44:21 »

Kurde, 3 brzanki mi padły w jedną noc. Bez wyraźnych objawów. Może jakieś niedorobione były, mam nadzieję, że to nie początek jakowejś epidemii.
Przy takiej ilości ryb szansa, że trafisz na słabszą sztuke jest spora.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 17
  Drukuj  

Skocz do: