Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 17
  Drukuj  
Autor Wątek: ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.  (Przeczytany 58754 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #60 : Listopad 30, 2011, 09:09:34 »

Ja nigdy tego nie miałem, ale mi się podobają w niewielkiej ilości, podobno doby skutek przynosi zieleń malachitowa, powinieneś też sprawdzić poziom fosforanów, to ich główny pokarm, poza azotem.
Jakoś nie wierzę w akwariowe testy na fosforany. To dość trudny do oznaczenia związek. Kurde, cyjano mają to do siebie, że ciężko je utrzymać w niewielkiej ilości, prędzej czy później albo znikają całkiem, albo opanowują wszystko.

A nie myślałeś o rybach ? Podobno farlowella i ancistrus oraz ślimary neritina i clithon to szamią , zastanawiam się też czy kosiarki by tego nie ruszyły.
Z rybami to nie myślałem, bo na razie kurczowo trzymam się biotopu Smiley Neritiny na pewno to szamią, widziałem w słonawym. Ale sinice potrafią przyrastać w niesamowitym tempie.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #61 : Grudzień 04, 2011, 15:15:37 »

Ducze, jak tam chemia?
Zdała egzamin?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #62 : Grudzień 04, 2011, 21:08:59 »

Na razie nie ma efektu. Najpierw jakby cyjano zmarniało, a teraz odżyło. Może trzeba zaczynać od większej dawki niż zalecana. Od dzisiaj wyłączyłem jednak światło. Jutro podmienię, doleję zalecaną dawkę i zobaczymy co będzie dalej.

karkonosz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #63 : Grudzień 05, 2011, 09:19:05 »

Gratuluje pomysłu. Taka ilość to już mała ławica  Smiley Na dno nieźle by tu pasowało stadko kilkunastu bocji ;-)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #64 : Grudzień 05, 2011, 09:24:32 »

Z bocjami kłopot, bo nie żyją na Sri Lance Wink Ale przy dnie akurat pusto nie jest, brzanki to ryby raczej denne i jak nie widzą żadnego ruchu koło akwa i nie żebrzą, to większość żeruje przy dnie. Bardziej powierzchnia jest pusta niż dno, dlatego o danio malabarskim myślałem.

karkonosz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #65 : Grudzień 05, 2011, 09:35:32 »

Z tego co pamiętam, to gdzieś pisałeś, że jeśli chodzi o ryby ze Sri lanki to jest ograniczone pole manewru więc uznałem, że zaproponuje coś azjatyckiego Wink  danio malabarskie też muszą niezle wyglądać w większej grupce Smiley o ilu sztukach myślisz?
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #66 : Grudzień 05, 2011, 09:41:28 »

Mi się bocje bardzo podobają, więc prędzej czy później pewnie się skuszę Smiley

O daniach myślałem, ale się rozmyśliłem, bo musiałbym raczej czymś przykryć zbiornik. A wole jednak jak nie ma żadnej siatki. Więc na razie zostaję przy tej ekipie, która jest Smiley

karkonosz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #67 : Grudzień 05, 2011, 10:14:16 »

Problem braku pokrywy można rozwiązać odlewając z 10 cm wody, a powstałe miejsce wypełnić mocując jakieś ciekawe gałęzie, które schodziły by pod wodę powiedzmy do połowy akwa Cheesy no ale to tylko moja wizja Wink
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #68 : Grudzień 05, 2011, 12:16:45 »

No way Smiley Kot nie dosięgnie do wody, zobaczy gałęzie, stwierdzi, że na pewno się nadadzą do dotarcia do najlepszego pojnika pod słońcem, gałęzie okażą się za słabe... resztę sam sobie dopowiedz Wink Raz już miałem sierściucha w tym baniaku, ilość wody w całej chacie ciężko sobie wyobrazić Wink

Wolę mieć wody pod górną krawędź i niech sobie sierściuch dogadza do woli Smiley
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2011, 12:19:11 wysłane przez ducze » Zapisane

karkonosz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #69 : Grudzień 05, 2011, 13:19:16 »

Mój błąd, bo nie pomyślałem, że twój zbiornik jest po prostu wizjonerskim projektem miski na wodę dla kota Grin Sprytnie to obmyśliłeś, bo kot ma zawsze picie, a przy okazji robi za testy wody tzn jak wypije i nic mu nie jest to znak, że woda w porządku  Good !
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #70 : Grudzień 07, 2011, 08:29:18 »

Shit, sierściuch mi pawia puścił do akwarium Wink znaczy się na boczne wzmocnienie, ale częściowo jednak do środka. Natura pełną gębą u mnie w baniaku Grin

Wczoraj zapodałem druga dawkę femangi, tym razem tylko tej na cyjano, nie mieszałem jak za pierwszym razem z tą na glony wszelakie.

No i dosadziłem Aponogeton crispus i Cryptocoryne lutea. Zobaczymy czy coś z nich będzie, bo C. wendtii jakoś nie bardzo chce rosnąć, może nie marnieje, ale też nie rośnie. Zastanawiam się czy jakichś kulek nawozowych nie zapodać, chociaż podłoża mam tak mało, że nie wiem czy zdołam je zakopać Smiley

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #71 : Grudzień 07, 2011, 08:50:29 »

Shit, sierściuch mi pawia puścił do akwarium Wink znaczy się na boczne wzmocnienie, ale częściowo jednak do środka. Natura pełną gębą u mnie w baniaku Grin
National Geographic by Ducze Smiley

Wczoraj zapodałem druga dawkę femangi, tym razem tylko tej na cyjano, nie mieszałem jak za pierwszym razem z tą na glony wszelakie.
A widzisz, przewidywałem, że chemia nie musi = sukces.
Choć oczywiście mam nadzieje, że zamierzony efekt osiągniesz.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #72 : Grudzień 07, 2011, 11:55:14 »

A widzisz, przewidywałem, że chemia nie musi = sukces.

No ale na razie wiele na ten temat nie można powiedzieć, bo kuracja wg producenta to minimum 4 tygodnie. Pożyjemy, zobaczymy.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #73 : Grudzień 07, 2011, 12:15:56 »

z moich obserwacji wynika, że flemanga na sinice nie daje rady, jeśli przed rozpoczęciem kuracji nie ogarnie się sytuacji ze skokami azotu. Dopiero przy ustabilizowanych parametrach jest sens ją lać. Ta na nitki działa nawet w kałuży bez filtracji, ale cyjano to już inna bajka niestety Sad

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #74 : Grudzień 07, 2011, 12:16:07 »

Ducze zdawaj relację  na bieżąca bo jestem wielce zainteresowany Twoją walką z paskudztwem.
Dzisiaj odpaliłem nowy zbiornik i zapewne również dorobię się zielonych przyjaciół.
Chwastów brak więc jestem niemal pewny, że się pojawią.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 17
  Drukuj  

Skocz do: