Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 17
  Drukuj  
Autor Wątek: ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.  (Przeczytany 58749 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #75 : Grudzień 08, 2011, 13:08:41 »

z moich obserwacji wynika, że flemanga na sinice nie daje rady, jeśli przed rozpoczęciem kuracji nie ogarnie się sytuacji ze skokami azotu. Dopiero przy ustabilizowanych parametrach jest sens ją lać.
W celu stabilizacji azotu wpadłem na iście genialny pomysł Wink Wymagający trochę pracy, ale za to minimalnych nakładów. Zbuduję sobie nie za wielką hydroponikę Smiley Taką w skrzynce 80 cm z jakimiś skrzydłokwiatami nie wymagającymi wiele światła. Akwa koło okna, to zawsze trochę światła im wpadnie i najwyżej jakąś lampką doświetlę. Nie będzie tego wiele, ale zawsze coś. Jak się rozbuja to zwartkom w akwa zafunduje jakieś kulki pod korzenie, co by nie padły z głodu i powinno być git Smiley

Pompkę zasilającą mam w planie podłączyć pod skimmer od kaskady, więc małą kaskadę zamienię na większą hydroponikę, ale ilość urządzeń się nie zmieni Wink

Wodę mam lekko mętną, wkur... mnie to niemożebnie. No ale nie chce mi się unimaxa otwierać, poczekam aż przepływ do zera spadnie Wink

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #76 : Grudzień 08, 2011, 13:49:02 »

W celu stabilizacji azotu wpadłem na iście genialny pomysł Wink Wymagający trochę pracy, ale za to minimalnych nakładów. Zbuduję sobie nie za wielką hydroponikę Smiley Taką w skrzynce 80 cm z jakimiś skrzydłokwiatami nie wymagającymi wiele światła. Akwa koło okna, to zawsze trochę światła im wpadnie i najwyżej jakąś lampką doświetlę. Nie będzie tego wiele, ale zawsze coś. Jak się rozbuja to zwartkom w akwa zafunduje jakieś kulki pod korzenie, co by nie padły z głodu i powinno być git Smiley
To zdawaj relacje krok po kroku Smiley
Jestem ciekaw tej hydroponiki DIY by Ducze Smiley

Wodę mam lekko mętną, wkur... mnie to niemożebnie. No ale nie chce mi się unimaxa otwierać, poczekam aż przepływ do zera spadnie Wink
Masz racje, nie ma co się przemęczać Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #77 : Grudzień 09, 2011, 07:58:51 »

Ha! niektórych to zaskoczy, ale zmobilizowałem się wczoraj i zbudowałem hydroponikę Smiley Zajęło to tak z godzinę razem z pójściem do castoramy po keramzyt Wink Tylko zielska nie mam jeszcze. Działa to z pompką Juwela 6,5 W, może i za dużo ale mniejszej nie mam. Z podłączania pod to skimera zrezygnowałem, może jak będzie hydro to błony nie będzie.

Błędy jakie popełniłem:
1. Keramzyt pływa "bardziej" niż przypuszczałem Smiley nie mam w planie niczym go przykrywać, więc muszę zmniejszyć ilość wody w skrzynce, wtedy ten z góry dociąży dolny i trochę więcej wody popłynie między ziarnami a nie pod. Ale mogę się mylić w tym względzie Wink
2. Woda wylewa się poprzez rozcięcie skrzynki. Dźwięk jakby ktoś sikał do akwa Wink Muszę jakoś to dopracować Smiley

Czekam na moment, kiedy wyłączę kubeł i będę miał filtrację z poborem prądu 6,5 W Smiley Co nigdy nie nastąpi, ale pomarzyć można Smiley

Ad. 1. Mylę się Wink Tego na górze będzie przecież zawsze tyle samo, niezależnie od poziomu wody. Ale i tak ograniczę ilość wody w korytku do 3 cm (teraz  jest z 6 cm), całość będzie lżejsza.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2011, 08:01:39 wysłane przez ducze » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #78 : Grudzień 09, 2011, 08:04:53 »

Ducze, wstaw jakąś fotke tej hydroponiki.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #79 : Grudzień 09, 2011, 08:37:56 »

Nie mam czym zrobić...

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #80 : Grudzień 09, 2011, 09:17:02 »

Nie mam czym zrobić...
Czyli leń...
Wink

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #81 : Grudzień 09, 2011, 09:47:23 »

Czyli nie mam aparatu swojego... leń by nie zbudował hydroponiki Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #82 : Grudzień 09, 2011, 10:38:41 »

Czyli nie mam aparatu swojego... leń by nie zbudował hydroponiki Wink
O tym nie pomyślałem Smiley
Wklej fotke jak już dorwiesz aparat - sam myślałem kiedyś o hydroponice i chciałbym zwizualizować Twój profekt Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #83 : Grudzień 09, 2011, 11:06:12 »

Postaram się pomóc w wizualizacji, bo nie wiem kiedy pożyczę aparat Wink

Skrzynka balkonowa o długości jakieś 95 cm. Opiera się jednym końcem na brzegu akwa, drugim na wzmocnieniu poprzecznym. Przy bocznej szybie głowica juwela z wetkniętą rurą wylewową od kubła JBLa pompuje wodę do skrzynki. Ta sobie płynie na drugi koniec skrzynki i nacięciem w skrzynce wylewa się do akwarium. Bez żadnych przegródek i innych niepotrzebnych, po mojemu, udziwnień.

Nie ma co przeciekać, ani którędy wylać się za akwa. Więc mimo, że to prowizorka na szybko, to dużo bezpieczniejsza od mojego poprzedniego wynalazku, który wisiał całkiem poza zbiornikiem Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #84 : Grudzień 09, 2011, 12:42:11 »

Postaram się pomóc w wizualizacji, bo nie wiem kiedy pożyczę aparat Wink

Skrzynka balkonowa o długości jakieś 95 cm. Opiera się jednym końcem na brzegu akwa, drugim na wzmocnieniu poprzecznym. Przy bocznej szybie głowica juwela z wetkniętą rurą wylewową od kubła JBLa pompuje wodę do skrzynki. Ta sobie płynie na drugi koniec skrzynki i nacięciem w skrzynce wylewa się do akwarium. Bez żadnych przegródek i innych niepotrzebnych, po mojemu, udziwnień.

Nie ma co przeciekać, ani którędy wylać się za akwa. Więc mimo, że to prowizorka na szybko, to dużo bezpieczniejsza od mojego poprzedniego wynalazku, który wisiał całkiem poza zbiornikiem Smiley

Zwizualizowałem to sobie - dzieki Smiley
Ale foto i tak poproszę - gdy już zdobędziesz aparat...Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #85 : Grudzień 12, 2011, 14:13:15 »

Doczytałem o tej hydroponice i muszę jeszcze zredukować poziom wody w korycie. Tak do ok. 1,5 cm, podobno większa ilość wody = gnijące korzenie.

Wczoraj się głowiłem jak rozwiązać spływ wody do akwarium, żeby był bezgłośny. Wymyśliłem to tak, że teraz hydroponika nie wydaje żadnego dźwięku Smiley Woda spływa po gąbce.

Zamówiłem od kogoś z ogrodniczego forum takie zielsko: skrzydłokwiaty, zielistka, bluszcz, calathea, cissus ellen danica, plectranus nico. W teorii wszystko powinno rosnąć szybko i dobrze w hydroponicznej uprawie. Zobaczymy co z tego wyniknie Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #86 : Grudzień 13, 2011, 13:33:36 »

Doczytałem o tej hydroponice i muszę jeszcze zredukować poziom wody w korycie. Tak do ok. 1,5 cm, podobno większa ilość wody = gnijące korzenie.

Wczoraj się głowiłem jak rozwiązać spływ wody do akwarium, żeby był bezgłośny. Wymyśliłem to tak, że teraz hydroponika nie wydaje żadnego dźwięku Smiley Woda spływa po gąbce.

Zamówiłem od kogoś z ogrodniczego forum takie zielsko: skrzydłokwiaty, zielistka, bluszcz, calathea, cissus ellen danica, plectranus nico. W teorii wszystko powinno rosnąć szybko i dobrze w hydroponicznej uprawie. Zobaczymy co z tego wyniknie Wink
Ducze, najlepiej czyta się opisy uzupełnione o zdjęcia Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #87 : Grudzień 13, 2011, 13:52:47 »

Ducze, najlepiej czyta się opisy uzupełnione o zdjęcia Smiley
Jakbym nie wiedział... Wink

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #88 : Grudzień 16, 2011, 22:28:57 »

Jako, że trochę mi mój temat wygląda na bloga, to sobie pozwolę zanotować coś Wink

Hydroponika startuje od parametrów: NO3 w okolicach 40 (nie rozróżniam kolorów na teście JBLa), PO4=0,5.

Zobaczymy jak się będzie sprawować. Aczkolwiek chyba mam za duży przepływ w niej, bo woda się piętrzy na keramzycie i zamiast 2 cm, jest ponad połowa koryta wody. Może zielsko nie zgnije, jak zobaczę, że pada, to będę coś kombinował.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #89 : Grudzień 17, 2011, 06:21:29 »

Czy korzystając z okazji moge ponownie poruszyć temat zdjęć hydroponiki? Smiley

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 17
  Drukuj  

Skocz do: