Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 17
  Drukuj  
Autor Wątek: ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.  (Przeczytany 58721 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #90 : Grudzień 20, 2011, 21:59:28 »

Czy korzystając z okazji moge ponownie poruszyć temat zdjęć hydroponiki? Smiley

Możesz  Grin

Chociaż fotki oczywiście marne. Ale mam wrażenie, że nawet bez sztucznego światła zielsko się przyjęło i nabiera wigoru Smiley

Wypływ:

PS. Wymyśliłem sobie morską kostkę Wink Teraz tylko zebrać kilka pln-ów i do dzieła Smiley

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #91 : Grudzień 20, 2011, 22:40:17 »

PS. Wymyśliłem sobie morską kostkę Wink Teraz tylko zebrać kilka pln-ów i do dzieła Smiley
To czekam na fotorelację z zakładania.
Zebrać to chyba musisz trochę więcej niż kilka pln-ów, odpieniacze itd trochę kosztują niestety. Smiley
W starej 112-stce chciałem zrobić morszczaka, ale jak podliczyłem koszty to szybko mi  przeszło.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #92 : Grudzień 20, 2011, 22:46:56 »

Mała by miała być, tak 40x40x40. Bez odpieniacza. Główny wydatek to światło. Myślę, że w 1000 pln bym się spokojnie zmieścił. Ale to tak w lekkiej przyszłości, bo chwilowo nie mam wolnych środków...

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #93 : Grudzień 21, 2011, 06:16:16 »

Mała by miała być, tak 40x40x40. Bez odpieniacza.
Nie no 40x40x40 to nie takie male szkiełko.
Czytałem kiedyś relacje z zakładania 10l morszczaka - jakiś człowiek z powodzeniem odpalił, a następnie pielęgnował taki mały baniaczek - wbrew temu co pisali mu wszyscy Smiley

A zdjęcia obadam dopiero wieczorem, w pracy mam zablokowane w zasadzie wszystkie strony zwiazane z hostingiem zdjec.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #94 : Grudzień 21, 2011, 10:46:05 »

Małe, małe Smiley Już kombinuję, żeby to było 60x40x30. Można wtedy wykorzystać świetlówki T5 24W i nie ma problemów z doświetleniem dołu. Przy 40 cm długości musiałyby to być kompakty 32 cm, wśród których jest znacznie mniejszy wybór rodzajów niż wśród T5. Ale i tak wymagałoby to zmajstrowania jakiejś estetycznej pokrywy.

Koszty mniej więcej:
szkło - kilkadziesiąt pln (chyba, że OW, wtedy gorzej),
światło - jak ze spienionego PVC to pokrywa grosze, elektronika nie wiem, ale chyba nie majątek za statecznik 2x24W, świetlówki 2x50-60pln, jakiś wiatrak ze starego kompa gratis Smiley
cyrkulacja - ok. 200 pln,
kaskada - grosze, purigen plus coś na PO4 - niewiele przy takim litrażu,
sól - jak wyżej
skała odgazowana - sporo (z 8-10 kg po 36 pln/kg), ewentualnie jakaś tańsza od kogoś albo prosto z frachtu,
piach- będzie albo nie będzie, ale też wiele go nie potrzeba,
grzałka - grosze.

Tylko najgorsze jest to, że za stary jestem żeby nie wiedzieć, że takie kalkulacje zawsze się moooocno rozjeżdżają w praktyce Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #95 : Grudzień 22, 2011, 06:52:57 »

Obadałem zdjecia hydroponiki - dzięki Ducze.

Koszty mniej więcej:
szkło - kilkadziesiąt pln (chyba, że OW, wtedy gorzej),
światło - jak ze spienionego PVC to pokrywa grosze, elektronika nie wiem, ale chyba nie majątek za statecznik 2x24W, świetlówki 2x50-60pln, jakiś wiatrak ze starego kompa gratis Smiley
cyrkulacja - ok. 200 pln,
kaskada - grosze, purigen plus coś na PO4 - niewiele przy takim litrażu,
sól - jak wyżej
skała odgazowana - sporo (z 8-10 kg po 36 pln/kg), ewentualnie jakaś tańsza od kogoś albo prosto z frachtu,
piach- będzie albo nie będzie, ale też wiele go nie potrzeba,
grzałka - grosze.
Jakieś korale też będą?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #96 : Grudzień 22, 2011, 07:54:08 »

Korale obowiązkowo, ale życia nie wliczam do kosztorysu. Korale miękkie, na SPSy będą pewnie zbyt marne warunki, na LPSy chyba za mało miejsca. Ale na miękkich można całkiem fajny baniak postawić.

Ale to kurde lekka pieśń przyszłości, bo z kasą obecnie krucho...

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #97 : Grudzień 22, 2011, 08:40:54 »

Korale obowiązkowo, ale życia nie wliczam do kosztorysu. Korale miękkie, na SPSy będą pewnie zbyt marne warunki, na LPSy chyba za mało miejsca. Ale na miękkich można całkiem fajny baniak postawić.
576l morszczak wyglądałby znacznie lepiej niż 40x40x40 Smiley

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #98 : Grudzień 22, 2011, 10:39:28 »

teraz Trzmiel robi fajne słone kostki. Przy mojej ostatniej wizycie próbował wcisnąć mi jedną-1,5tys komplet w szkle OW, z życiem i całym wyposażeniem Smiley
Myślę, że tam w tej chwili możesz uzyskać najlepsze info na temat tego co potrzeba i jakie są koszty. Ale trzeba się mocno targować, bo ceny na regałach są tylko dla nieświadomych... na słowa "a na allegro takie coś jest o połowę tańsze" chłopaki reagują szybką ripostą-"ok, to dostaniesz rabat" Smiley Po takiej dyskusji kupiłem za 50zł dyfuzor z naklejoną ceną 70zł.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #99 : Grudzień 22, 2011, 11:08:11 »

Nie wierzę w gotowe zestawy Smiley Trzmiele może i się znają, ale wiedzą też na czym biznes polega Wink Jakbym kompletował zestaw to raczej porządny, mimo że lekko low-techowy. Generalnie co do sprzętu to jestem po konsultacjach i konkretnie wiem czego mi potrzeba.

Jakie duże te kostki mają za 1,5k pln?

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #100 : Grudzień 22, 2011, 11:14:17 »

głowy nie dam, ale są to albo 30x30x30, albo 35x35x35. Znawca morszczyzny ze mnie żaden, ale jakiś tam zmysł estetyczny mam i to co oferowali było naprawdę bardzo ładne-szczególnie skały i korale wewnątrz.
Ja nie namawiałem wcale do kupna gotowca, tylko do rozejrzenia się w asortymencie i cenach Wink

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #101 : Grudzień 22, 2011, 14:39:12 »

Ducze jak bedziesz w 3mieście to zapraszam na piwo i po szczepki , mam miekkasową zupe Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #102 : Styczeń 03, 2012, 06:37:53 »

Co słychać w baniaku, Ducze?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #103 : Styczeń 03, 2012, 08:15:42 »

Szczerze mówiąc to nie bardzo wiem co słychać w zbiorniku... Ostatnimi czasy prawie nie bywam w domu, ryby karmię rano przed włączeniem światła, wracam na chatę jak już śpią. Wiem tylko, że miałem 1,5 tygodnia temu zrobić podmianę i wlać femangę, ale nie mam czasu.

Zielsko w hydroponice rośnie, nie jakoś szałowo, ale rośnie. Pistia i ceratopteris padają, kryptokoryny powoli rosną. Cyjano dalej są, ale chyba za bardzo się nie rozrastają. Ryby żyją Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #104 : Styczeń 09, 2012, 10:53:28 »

Dawaj jakąś fote, Ducze.
Emperora zmusiłem do aktualizacji wątku, to i Ciebie zmuszę Smiley

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 17
  Drukuj  

Skocz do: