Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 17
  Drukuj  
Autor Wątek: ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.  (Przeczytany 58637 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #180 : Kwiecień 23, 2012, 09:19:17 »

Otosy też są świetnym pomysłem.
Ostatnio widziałem jhakiś filmik na YT, na którym kilkanaście ryb do złudzenia przypominających babki, opędzlowało całe akwarium z glonów (każdego rodzaju) doczysta w kilka minut.
Stiphodony chciałem mieć, niektóre żyją nawet na Sri Lance, chociaż nie te najpopularniejsze sprzedawane. Ale i tak cena w porównaniu do otosa nie zachęca Wink

Wiem, że zaciemnienie to taki doraźny środek. Ale po prostu wkurw.... mnie niemiłosiernie ten glon i chce się go szybko pozbyć. Filtracja to nie tylko kubeł, ale dochodzi do tego hydroponika. 600l/h i całe koryto keramzytu zasilane wodą 12h na dobę (podobno to lepszy system dla zielska niż zalewanie 24h/ dobę). Większej filtracji nie zrobię ze względu na koszty prądu.

Ale biorąc pod uwagę hydroponikę, to zaciemnienie akwarium na nią nie wpłynie. A kryptokoryny wielkiej roli w walce z glonem nie pełnią. Ostatnio zacząłem lać przy podmianach jakiś nawóz mikro z potasem i żelazem, może to zdopinguje lądowe zielsko do pracy.

Tyle, że nie bardzo mam jak zaciemnić baniak, bo jak narzucę koc, to kot wyląduje zaraz w akwarium razem kocem...

Ojjjjj, same problemy... ;-)))

falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #181 : Kwiecień 23, 2012, 11:22:36 »

A kryptokoryny wielkiej roli w walce z glonem nie pełnią. Ostatnio zacząłem lać przy podmianach jakiś nawóz mikro z potasem i żelazem, może to zdopinguje lądowe zielsko do pracy.

To może zadziałać. Swego czasu szybko pozbyłem się glonów właśnie poprzez systematyczne dolewanie jakiegoś płynnego nawozu (kupionego po przecenie w którymś z marketów Wink ). Glon odpuścił całkowicie nawet na tylnej szybie.  Smiley
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #182 : Kwiecień 23, 2012, 16:17:30 »

Tyle, że nie bardzo mam jak zaciemnić baniak, bo jak narzucę koc, to kot wyląduje zaraz w akwarium razem kocem...
Ducze, tak odbiegając od tematu i z czystej ciekawości - ile razy Twój kot wylądował już w baniaku? Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #183 : Kwiecień 24, 2012, 11:19:25 »

No tak porządnie to ze 2 razy. Ale jakbym kocem nakrył, to nie będzie widzieć po czym idzie i na pewno by się władował prosto do baniaka Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #184 : Kwiecień 24, 2012, 15:02:18 »

No tak porządnie to ze 2 razy. Ale jakbym kocem nakrył, to nie będzie widzieć po czym idzie i na pewno by się władował prosto do baniaka Smiley
No to przykryj czymś zbiornik, np. styropianem i po problemie.
Na to dasz koc i kot nie wpadnie do baniaka Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #185 : Kwiecień 27, 2012, 12:04:06 »

No i jak tam, Ducze?
Wymyśliłeś coś?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #186 : Kwiecień 27, 2012, 13:08:10 »

Nie Smiley Nie mam w ogóle czasu na akwarium. Czasami nawet ryb nakarmić nie mam kiedy. Może po majówce coś się ruszy.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #187 : Kwiecień 27, 2012, 13:51:31 »

Nie Smiley Nie mam w ogóle czasu na akwarium. Czasami nawet ryb nakarmić nie mam kiedy. Może po majówce coś się ruszy.
Kajaki zabierają cały wolny czas? Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #188 : Kwiecień 27, 2012, 16:06:20 »

No dokładnie. Sezon w pełni i trzeba to wykorzystywać. Bo zaraz się skończy i w Alpy trzeba będzie jeździć w poszukiwaniu wody Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #189 : Kwiecień 27, 2012, 16:34:45 »

No dokładnie. Sezon w pełni i trzeba to wykorzystywać. Bo zaraz się skończy i w Alpy trzeba będzie jeździć w poszukiwaniu wody Smiley
Sam chętnie poszukałbym wody w alpach Wink
To pochwal się, gdzie będziesz "kajakował" w długi weekend?

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #190 : Kwiecień 27, 2012, 16:40:10 »

na Wiśle Tongue

Witam,

Sprzedam nasiona mangrowca czerwonego Rhizophora mangle. Wielkość tak od 20 do 35 cm. Zaczynają puszczać korzenie.

Cena 11pln/szt + 8pln za przesyłkę (16pln za pobraniową).

Można przez allegro - nick misza_d

Kontakt PW lub ducze23 na wp.pl

Odbiór osobisty Wrocław lub Warszawa od środy 2 maja
(ale muszę mieć informację o zakupie do poniedziałku wieczór, jeżeli mają być do odbioru w Warszawie).

Pozdrawiam Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #191 : Kwiecień 27, 2012, 19:37:52 »

na Wiśle Tongue

Witam,

Sprzedam nasiona mangrowca czerwonego Rhizophora mangle. Wielkość tak od 20 do 35 cm. Zaczynają puszczać korzenie.

Cena 11pln/szt + 8pln za przesyłkę (16pln za pobraniową).

Można przez allegro - nick misza_d

Kontakt PW lub ducze23 na wp.pl

Odbiór osobisty Wrocław lub Warszawa od środy 2 maja
(ale muszę mieć informację o zakupie do poniedziałku wieczór, jeżeli mają być do odbioru w Warszawie).

Pozdrawiam Smiley
No tak, to sporo wyjaśnia Wink

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #192 : Kwiecień 30, 2012, 06:21:03 »

na Wiśle Tongue
Pudło Wink Wisła niezbyt się mieści w kręgu moich zainteresowań. Jadę na Wietrznice (tor obok Dunajca) pomagać w szkoleniu młodzieży Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #193 : Czerwiec 25, 2012, 20:20:33 »

Leniu, jak już zacząłeś częściej pojawiać się na forum, pisz co tam w baniaku sie dzieje.
No i fote też chce Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #194 : Czerwiec 26, 2012, 06:54:56 »

Aparat pożyczyłem komuś i nie mogę się doprosić zwrotu Smiley

Nic się nie dzieje. Ryby się ganiają, co jakiś czas któraś kończy jako kocia zabawka, bo od czasu do czasu jednak skaczą, nie mam nijakiej weny nawet do dbania o baniak. Hydroponika marnieje z bliżej nieokreślonej przyczyny...

Jeżeli chodzi o zmiany, to niestety najbliżej jestem decyzji o likwidacji i ewentualnie zamiany na coś mniejszego. Ale w tym temacie nic nie jest przesądzone. Dużo niestety zależy od kasy, której mi brakuje ostatnio...

Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 17
  Drukuj  

Skocz do: