Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17
  Drukuj  
Autor Wątek: ducze [80L] [Paludarium] Emersyjne ryuboku - strona 16.  (Przeczytany 58606 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #225 : Sierpień 16, 2012, 10:31:50 »

Myślisz o plaży z piasku, czy raczej cały front, a tylko tył na substracie ?
Ogólnie myślałem przez jakiś czas o piasku na całym dnie i tylko mchach, wątrobowcach i zielsku rosnącym na korzeniach i kamieniach. Wtedy w ogóle bez żyznego substratu, a tylko nawożenie do słupa wody. Jedyne co mnie powstrzymuje to brak wolnej gotówki na zakup CO2 i zielska. No ale myślę, że za niedługo się jednak skuszę na odpalenie baniaka Smiley

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #226 : Sierpień 16, 2012, 14:47:56 »

No nie wierzę, Ducze i trawniczki, plaże.
Zobaczę to uwierzę. Cheesy

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #227 : Sierpień 16, 2012, 18:59:09 »

Jedyne co mnie powstrzymuje to brak wolnej gotówki na zakup CO2 i zielska. No ale myślę, że za niedługo się jednak skuszę na odpalenie baniaka Smiley
Wystaw na aukcję unimaxa, baniak, szafkę, oświetlenie to starczy Ci nie tylko na CO2 Smiley
Ducze bez baniaka - to brzmi okropnie nienaturalnie Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #228 : Sierpień 17, 2012, 06:45:45 »

No nie wierzę, Ducze i trawniczki, plaże.
Zobaczę to uwierzę. Cheesy
Miałem już kiedyś zieleniaka hi-techowego Smiley Aczkolwiek bez plaży Wink

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #229 : Sierpień 17, 2012, 09:06:57 »

W sumie to zielsko jeśli napiszesz w ogłoszeniach Przyjmę, to pewnie się znajdzie albo po kosztach albo gratis, co do co2 to na początek może być węgiel w płynie, co prawda nie będzie takich efektów jak na gazie ale na początek wystarczy.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #230 : Sierpień 17, 2012, 09:39:57 »

Węgiel w płynie nie wystarczy do dobrego efektu, zwłaszcza przy mchach. Ja jakbym stawiał zieleniaka to pełną gębą, bez bawienia się w półśrodki Smiley

A ciekawszego zielska nikt raczej nie rozdaje, mi nie chodzi o baniak z mchem jawajskim i wgłębką Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #231 : Sierpień 27, 2012, 20:33:58 »

No i co tam, Ducze?
Pozbyłeś się w końcu starego baniaka?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #232 : Sierpień 28, 2012, 06:28:26 »

Nie... nawet nie wyczyściłem do końca. w końcu lenistwo zobowiązuje Wink jak mnie baba bardziej przyciśnie to się spróbuję go pozbyć Wink

Coś marnie widzę nowy baniak, może na jesień jak mnie chęci z nudów najdą.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #233 : Sierpień 28, 2012, 19:40:19 »

Nie... nawet nie wyczyściłem do końca. w końcu lenistwo zobowiązuje Wink jak mnie baba bardziej przyciśnie to się spróbuję go pozbyć Wink

Smiley
Nic nie piszesz o kajakach. Baniak przestał Cię interesować. Kupiłeś auto. Coś mi się wydaje, że 100% uwagi poświęcasz kobiecie Smiley

Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #234 : Sierpień 28, 2012, 19:57:23 »

Smiley
Nic nie piszesz o kajakach. Baniak przestał Cię interesować. Kupiłeś auto. Coś mi się wydaje, że 100% uwagi poświęcasz kobiecie Smiley

Teraz widzisz co kobieta potrafi zrobić z mężczyzną  Grin

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #235 : Sierpień 29, 2012, 06:36:51 »

To akurat wiem od dawna Wink

Nic nie piszesz o kajakach.
Pływam, pływam, spokojnie Smiley nie jest tak źle ze mną. Ostatnio Austria i wielce ciekawe rzeczki w okolicach Lienzu. Niektóre ponad moje siły i umiejętności, ale tylko trochę, więc OK Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #236 : Sierpień 29, 2012, 19:47:35 »

Ducze wydawał się twardy, ale w końcu - jak wszyscy - uległ Wink

Pływam, pływam, spokojnie Smiley nie jest tak źle ze mną. Ostatnio Austria i wielce ciekawe rzeczki w okolicach Lienzu. Niektóre ponad moje siły i umiejętności, ale tylko trochę, więc OK Wink
Przynajmniej z jednego hobby nie zrezygnowałeś Smiley

Odpal mniejszy baniak to będziesz miał motywacje żeby pozbyć się większego Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #237 : Październik 08, 2012, 09:36:41 »

Po kilku latach biotopowych aranżacji, wzięło mnie na powrót do zielska. Niestety litraż zmniejszył się radykalnie i postanowiłem spróbować czegoś innego. Zainspirowany emersyjnym iwagumi pewnego Węgra, spłodziłem niniejsze emersyjne ryuboku Smiley

Dane zbiornika:
Szkło: 50x36x45, czyli jakieś 80 l
Światło: 70 W HQI
Podłoże: Pro Soil. Pod wzniesieniem terenu keramzyt
Zasilanie deszczowni: pompka Juwela 6,5 W
Temperatura: w dzień 27-28 (z folią), 25-26 (bez foli), w nocy 20.

Zielsko aktualnie w baniaku (w nawiasie pochodzenie):
Lomariopsis lineata (SuBwassertang) (submers)
Ceratopteris pteroides (submers)
Myriophyllum mattogrossense (niby emers z koszyka, ale wygląda jak submers)
2 gatunki krajowych mchów

Zielsko w drodze (emersy od Songrow)
Alternanthera sessilis
Hemianthus calitrichoides
Hydrocotyle sp. japan
Rotala Indica
Cryptocoryne walkerii
Hygrophila polysperma rosanervig (submers)

W zbiorniku poziom wody wynosi jakieś 6 cm od dna, tyle, żeby pompa była zalana. Z deszczowni wychodzą 3 wężyki doprowadzające wodę na 3 korzenie. trochę trwało, żeby zmusić wodę do cichego spływania (bez pluskania), ale się udało Smiley Docelowo zmienię pompę na jakąś przepływową i jeszcze obniżę wodę. A może sama wilgoć z powietrza wystarczy zielsku na korzeniach.

Aktualnie wygląda, że subwassertang lekko przesycha (nawet jeżeli akwa przykryte folią) ale jest ciągle zielony, więc powinien dać radę. Różdżyca zaczęła rosnąć właściwie od razu, ta na mokrym podłożu, ale testowo zasadzona na korzeniu również.

Fotka startowa robocza. Jak obsadzę docelowym zielskiem to wstawię jakieś tło i zatkam dziury w deszczowni czymś mniej rzucającym się w oczy Wink

« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2012, 09:28:02 wysłane przez ducze » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #238 : Październik 08, 2012, 21:05:20 »

A wg mnie baniaczek aż się prosi żeby podnieść troche poziom wody i coś żywego tam wpakować.
No, ale rozumiem, że sam zamysł jest zupełnie inny więc pikiety z tego powodu robić nie będe.

W sumie to ja miałem nieco inne wyobrażenie o iwagumi.
Jak to ma docelowo wyglądać?
Ten korzeń będzie zarośnięty?

I przy okazji, sprzedałeś w końcu duży zbiornik?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #239 : Październik 09, 2012, 05:45:51 »

Nie sprzedałem. Niby jest jakieś zainteresowanie, ale coś kupować ludzie nie chcą.

Inaczej sobie wyobrażałeś i dobrze, bo to nie jest iwagumi Grin iwagumi to z kamieniami.

Korzenie mają być całe zarośnięte małym heńkiem i mchami. Ogólnie wszystko będzie zarośnięte. Liczę, że za miesiąc zacznie to jakoś wyglądać, a za 2 miesiące będzie git Smiley

Kupiłem mniejszą pompę, jak dojdzie to wody będzie jeszcze niej a nie więcej Wink Jak mi się znudzi paludarium to zaleję wodą. Zresztą przy cięciu zielska najłatwiej usunąć resztki zalewając wodą, więc będzie można zobaczyć jak wygląda pełne wody Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2012, 06:22:55 wysłane przez ducze » Zapisane

Strony: 1 ... 14 15 [16] 17
  Drukuj  

Skocz do: