Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [ponad 1000 litrów] moje KREWETKARIUM.COM - Gosieks83
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: [ponad 1000 litrów] moje KREWETKARIUM.COM - Gosieks83  (Przeczytany 23046 razy)
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« : Październik 28, 2011, 17:50:26 »

Jako, że właśnie jestem w trakcie rozwoju hodowli, powstała koncepcja postawienia 2 regałów pod krewetki. Na regałach 17 zbiorników 42-80l o łącznej pojemności ponad 1000 litrów  Wink

Akwaria: 6x80, 6x50, 3x42, 2x60
Oświetlenie: philips tornado,
Ogrzewanie/chłodzenie: klimatyzator, w razie potrzeby będę dawać grzałki dla wymagających tego gatunków.
Filtracja: kaskady zapełnione gąbką:  FZN 3 (w 80l), FZN 2 (w 60l), Aquashut N500 (w pozostałych) + prefiltry.
Podłoże: grys bazaltowy czarny 1-3 mm, piasek kwarcowy żółty/biały
Ozdoby: korzenie japońskie, korzenie torfowe, otoczaki itp.

« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2011, 20:08:01 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #1 : Październik 28, 2011, 18:02:57 »

Oj, Gosiu... Krewetki jak widać maksymalnie Cię pochłonęły Cheesy

Jestem pełen podziwu dla Ciebie, Twojego zaangażowania w rozwój pasji i efeków, jakie osiągasz.

Pozdrawiam gorąco i POWODZENIA!

P.S. Mam taką tapetę jak Ty ścianę po lewej stronie na zdjęciu. Zakochałem się w niej Wink

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 28, 2011, 22:55:03 »

Widzę Gosiu, że idziesz na całego. Czekam na rozwój projektu. Te szafeczki przykręcił bym jakoś do ściany jak ma tam stać w sumie 1000l wody

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Październik 29, 2011, 13:24:54 »

Witam
Grajewiak by powiedział "dostosuj wątek do regulaminu" Cheesy

A teraz na poważnie. Mam pytanie. Prowadzisz hodowlę komercyjną ?

Pozdrawiam, R.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 29, 2011, 14:02:23 »

Witam
Grajewiak by powiedział "dostosuj wątek do regulaminu" Cheesy

Się zrobi, ale nie teraz Tongue

A teraz na poważnie. Mam pytanie. Prowadzisz hodowlę komercyjną ?

Mam swoją firmę i zarejestrowaną hodowlę, więc tak.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2011, 13:49:03 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #5 : Październik 29, 2011, 15:47:39 »

Pytanie teraz co rozumiesz przez 'komercyjną'? Jestem na dziś dzień mniej komercyjna niż zapaleniec, który kupuje 10 redek w celu rozmnożenia żeby sprzedać na allegro Wink

Przez komercyjną rozumiem właśnie zarejestrowaną hodowlę/firmę i zamiar prowadzenia sprzedaży i być może rozkręcenia powodzeń w przypadku sukcesów hodowlanych.
Dla przykładu: akwarystykę w wydaniu Takashi Amano klasyfikuje jako w pełni komercyjną: robi to co lubi i zarabia na tym.

Fakt, że chcesz wyhodować krewetki dobrej jakości nie wpływa na to czy hodowla jest komercyjna czy amatorska. Amator też może hodowlę prowadzić tak jak profesjonalista. Nie zrozum mnie źle: fakt, że z hobby robi się hodowlę zarobkową nie musi powodować, że przestaje to być hobby, pasją. Jedno z drugim można łączyć - wtedy rezultaty są najlepsze.

Życzę powodzenia w hodowli Wink

Pozdrawiam, R.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 29, 2011, 16:03:38 »

Będę się zajmowała krewetkami puki mnie to będzie bawiło, na razie bawi coraz bardziej, więc nie zamierzam szybko kończyć Smiley
Też uważam, ze rzeczy oparte na pasji mają lepsze szanse na przetrwanie niż te, które oparte są na prostej kalkulacji Wink
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2011, 09:48:15 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2011, 09:45:35 »

Dziś zaczynam walkę z zalewaniem wszystkich 18 i aranżacją części baniek Smiley
Może ktoś ma namiary na jakieś wyjątkowo ciekawe akwaria oparte na korzeniach lub otoczakach?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2011, 10:00:02 »

Planujesz do tego jakiś jeden system do szybszych podmian czy będziesz wiaderkować ?

Wspomniałem, żonie nieśmiało, że ludzie to mają po kilka akwariów, po 700, po 1000 litrów, a ja biedny tylko jedno 300 litrowe akwarium. Posłała mi jedno spojrzenie i to był koniec negocjacji Cheesy.

Pozdrawiam, R.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2011, 10:11:21 »

Będę wiaderkować, albo przez okno do kratki ściekowej. Na szczęście już mam za sobą etap kiedy to podmiana wynosiła 20% tygodniowo Tongue

Żona... dobrze, że nie mam takowej Wink
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #10 : Listopad 04, 2011, 15:20:28 »

o kurcze gosiek Ty mały sklepik w domu będziesz miała, profesjonalnie to wygląda

czekamy na fotki pierwszych baniaków to może być naprawdę interesujące  Wink

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 04, 2011, 18:44:56 »

Gosiu regały robiłaś na zamówienie, czy to jakieś gotowce? Jeśli kupiłaś gotowiznę, to podaj proszę namiary i dane techniczne Smiley
No i foty ze szkłem wrzuć!

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Listopad 04, 2011, 19:03:33 »

W ogóle fotki z zakładania prosimy Cheesy, a co, wątek fajny i niecodzienny, więc niech będzie i fotorelacja Cheesy

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Listopad 05, 2011, 00:09:04 »

No to pierwsze zdjęcie po zalaniu Smiley

Dziś 10 godzin nad tym siedziałam, zaczynając od mycia szkła i wlasnie wróciłam do domu. Jutro, pojutrze i dalej... będę urządzać baniaki po kolei, na razie filtry mielą wodę. Założenie jest takie, ze bańki są hodowlane, ale środkowy rząd będzie bardziej ozdobny. Foty z bliska zrobię jak już wszystkie korzenie łaskawie zatoną i będę w stanie skończyć obsadzanie i układanie Smiley

Mam taki plan, żeby te akwaria na 2 rzędzie były każde inne. i tak od prawej lecąc będzie/jest:
1. korzenie torfowe z gałęzatką, anubiasy nana, jakiś mech, rzęsa wodna itp, niestety główny korzeń nie tonie :/
2. piasek, czerwona lawa, mchy,
3 bardzo mocno rozłożysty korzeń, z wieloma odnogami, o czerwonawym zabarwieniu, za nim nadsypany żwir, kulki pod korzenie i cryptocoryna brown, gdzieniegdzie strzałka skrzydlasta, niestety ten też nie tonie :/
4. czarne podłoże + czarne otoczaki różnej wielkości, poprzetykane jakimiś niskimi roślinami, może trawnikowymi,
5 jeszcze nie mam koncepcji Smiley

na razie wszędzie wala się to czego nie umocowałam bo mi się nie chciało pakować i brać do chaty.

Gosiu regały robiłaś na zamówienie, czy to jakieś gotowce? Jeśli kupiłaś gotowiznę, to podaj proszę namiary i dane techniczne Smiley

http://allegro.pl/marbo-regal-magazynowy-hard-205x100x50-5p-2500kg-i1898550249.html

mam 100x50 i 150x50, do regałów dojdą czarne osłony na światło

Co do 'historii' pomieszczenia to mam tylko kilka fotek bo nie było czego focić: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.203037733101284.50225.100001851753514&type=1
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2011, 10:13:30 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
cross73
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Listopad 05, 2011, 08:42:10 »

Gosia jestem pod wielkim wrażeniem  Cheesy. Życzę powodzenia i będę z wielkim zainteresowaniem śledził wątek.

Wspomniałem, żonie nieśmiało, że ludzie to mają po kilka akwariów, po 700, po 1000 litrów, a ja biedny tylko jedno 300 litrowe akwarium. Posłała mi jedno spojrzenie i to był koniec negocjacji Cheesy.
Znam to z autopsji. Jak by spojrzenia mogły zabijać to już parę razy leżał bym trupem Wink 
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: