Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [ponad 1000 litrów] moje KREWETKARIUM.COM - Gosieks83
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: [ponad 1000 litrów] moje KREWETKARIUM.COM - Gosieks83  (Przeczytany 23100 razy)
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Listopad 05, 2011, 10:21:40 »

Ile to Watów pochłania razem Cheesy ?

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Listopad 05, 2011, 10:34:45 »

A muszę się pochwalić, że całkiem niewiele. 310 W z załączonym światłem, same filtry biorą 85 W, oczywiście nie wliczam klimatyzatora, żeby się nie dołować, choć od momentu odpalenia filtrów załącza się rzadziej a przy oświeconych akwariach klima już nie ma co robić bo jest na 18 ustawiona Grin Grin Grin
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Listopad 07, 2011, 19:00:56 »

To kilka obiecanych fotek po weekendzie:

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #18 : Listopad 07, 2011, 20:11:11 »

Jak dostaniesz rachunek za prąd to się nam pochwal ile płacisz Cheesy
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Listopad 07, 2011, 20:16:34 »

Co do rachunku za prad do zainstalowalem u siebie konkretna rzecz tzn miernik pradu - nie wiem na ile jest to prawdziwe, ale sprawdzilem na kilku rzeczach i pokazalo prawdziwy pobor - wprowadzilem cene pradu za kwh i teraz obserwuje ile mnie to kosztuje - moze Gosiek sporoboj z czyms podobnym
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Listopad 07, 2011, 20:20:42 »

jak w sklepie  ;]

« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2011, 21:28:51 wysłane przez klasyka » Zapisane

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Listopad 07, 2011, 20:35:30 »

Wasze zainteresowanie moimi rachunkami za prąd jest wzruszające  Good ! Jak bym się miała zrujnować to forumowiczów poproszę o zrzutę po 50 groszy  Grin Grin Grin

Co do rachunku za prad do zainstalowalem u siebie konkretna rzecz tzn miernik pradu (...) moze Gosiek sporoboj z czyms podobnym

Mam ten miernik, ale potrafię też liczyć co ile bierze i ile miesięcznie to będzie kosztować Smiley wiem, że za same akwaria oświetlane przez 7h dziennie zapłacę 110zł/miesiąc, do tego dochodzi drugie tyle za klimatyzację, więc nie ma się czym chwalić bo ani to dużo ani mało.

Akwaria tutaj zostały pomyślane dość energooszczędnie, w domu mam 11 baniaków, razem niespełna 500l wody i biorą tyle samo, więc jak widać lepiej liczyć zanim się ścianę postawi niż potem Tongue

klasyka - no jak by na to nie patrzeć to tak Smiley
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #22 : Listopad 07, 2011, 20:46:29 »

Co do rachunku za prad do zainstalowalem u siebie konkretna rzecz tzn miernik pradu - nie wiem na ile jest to prawdziwe, ale sprawdzilem na kilku rzeczach i pokazalo prawdziwy pobor - wprowadzilem cene pradu za kwh i teraz obserwuje ile mnie to kosztuje - moze Gosiek sporoboj z czyms podobnym
Miernik zużycia energii elektrycznej. Nie wprowadzaj błędnego nazewnictwa.
Różnica między mocą znamionową, a rzeczywistą mocą pobieraną przez urządzenie (nie zawsze urządzenia pracują ze 100% obciążeniem) wynosi zazwyczaj kilka W.
W przeliczeniu zł/kWh różnice najczęściej są znikome. Kupowanie miernika zużycia energii elektrycznej mija się więc z celem.
Wystarczy posłużyć się mocą podaną na tabliczce znamionowej urządzenia aby dokładne przeszacować zużycie energii elektrycznej.
Swoją drogą, jeśli taka ilość akwariów ma pochłaniać zaledwie 0,31kWh, jest to bardzo dobry wynik - oczywiscie biorąc za punkt odniesienia inne roślinne zbiorniku typu baniak Rodii czy Vento, gdzie ilość Wattów jest niewiele mniejsza.
Dla mnie zużycie energii na poziomie 0,31 kWh to naprawdę sporo Smiley

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Listopad 07, 2011, 21:16:28 »

Swoją drogą, jeśli taka ilość akwariów ma pochłaniać zaledwie 0,31kWh, jest to bardzo dobry wynik - oczywiscie biorąc za punkt odniesienia inne roślinne zbiorniku typu baniak Rodii czy Vento, gdzie ilość Wattów jest niewiele mniejsza.

U mnie samego światła w głównym zbiorniku jest 320W... do tego dwa kubły. W 54L w belce jest 48W, kubeł i kaskada. Cztery krewetkaria z 11W modułem każdy i dość mocną pompą cyrkulacyjną. No trochę tego wychodzi, więc Gosia poradziła sobie bardzo ładnie z oszczędną instalacją przy tak wielu zbiornikach.

klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Listopad 07, 2011, 21:29:59 »

zapomniałem się zapytać   modyfikowałaś  wkłady w  kaskadach Aquaela ? czy masz same gąbki ?
bo sam mam ten filtr i mysle czy  ucinać gąbki    aktualnie mam fabryczne gabki  i na te koszyczki dalem  ceramike
  tak to wyglada  co myślicie ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2011, 21:41:42 wysłane przez klasyka » Zapisane

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Listopad 07, 2011, 21:37:35 »

zapomniałem się zapytać   modyfikowałaś  wkłady w  kaskadach Aquaela ? czy masz same gąbki ?

Mam same gąbki ale nie z Aquaela  Grin te aquaelowe, czarne są świetne jako prefiltry Wink Ja wyciągam gąbki z filtra i zastępuję je inną, mniejszą, oryginalna idzie jako prefiltr i dzięki temu mam co następuje:
=> prefiltr, który nie pozwala na zasysanie krewetek,
=> prefiltr, a którym się pasą krewetki,
=> prefiltr, który łatwo zdjąć i wypłukać/wymienić gdy spada przepływ,
=> gąbkę w środku, na której się osiedlają bakterie (których przy krewetkach jest na serio bardzo niewiele),
=> prawie pustą kaskadę, która ma doskonały przepływ i bardzo dobrze rusza wodą w całym akwarium.

Ta ceramika u ciebie jest zupełnie zbędna bo nic nie daje Smiley  gąbki, które masz mają 5 razy większą powierzchnię niż możliwości bakterii.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2011, 09:49:05 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #26 : Listopad 08, 2011, 07:35:37 »

U mnie samego światła w głównym zbiorniku jest 320W... do tego dwa kubły. W 54L w belce jest 48W, kubeł i kaskada. Cztery krewetkaria z 11W modułem każdy i dość mocną pompą cyrkulacyjną. No trochę tego wychodzi, więc Gosia poradziła sobie bardzo ładnie z oszczędną instalacją przy tak wielu zbiornikach.
Vento, pisałem tylko o Twoim głównym baniaku, do tego z pamięci, a pamiętałem tylko, że masz dużo światła Smiley

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Listopad 17, 2011, 18:39:44 »

Zaczyna to powoli wyglądać porządnie Wink

Trzeba podolewać wody.. ale dziś nie miałam już siły.

Jak widać jedno akwarium na górze zmętniało, ale spokojnie... mam czas.... Wink

No i fotel by się przydał Smiley

Słupek pod kostkę, wygląda tak:

jeszcze brakuje trochę tego:

i 3 baniaczki z bliższa:

« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2011, 19:23:55 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Listopad 17, 2011, 21:25:43 »

Teraz jest o wiele lepiej niż w sklepie Cheesy. Pełen wypasik baniaczki a zasłonki na żarówy zmieniły ogólny wygląd o 100%. Teraz można wycieczki oprowadzać Cheesy
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2011, 21:30:32 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
cross73
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Listopad 18, 2011, 10:11:18 »

Jeśli można to ja już się zapisuję na wycieczkę Wink. Efekt powalający Good !, poprostu super Smiley
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: