Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada - 140l 80x35x50h - roślinne
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada - 140l 80x35x50h - roślinne  (Przeczytany 3262 razy)
sebtul
Stały użytkownik

« : Listopad 03, 2011, 13:07:43 »

Proszę o pomoc w dobraniu obsady i podłoża. Akwarium 140l, 80x35x50h roślinne.
Mam już wszystko aby zrobić podłoże na bazie ziemi ogrodowej opisane przez TURYSTE na tym forum. Brakuje mi pomysłu co na wierzch. Chciałbym na wierzchu ciemny brąz lub ewentualnie czerń. Nie chcę bazaltu. Granulacja to 4mm - 10mm. Czy da radę znaleźć taki żwir? Czy lepiej zainwestować w Amazonię i dać ją w niewielkiej ilości na sam wierzch?

Obecnie mam:
Para zbrojników niebieskich mająca regularne tarło raz w miesiącu. Maluchy odławiane gdy osiągną około 2cm - 3cm i oddawane znajomym i do sklepu.
Pięć samców gupika
Mieczyki: dwa samce + jedna samica
Ampularia Gold trzy sztuki

Chciałbym do tego jeszcze trzy może cztrey samce mieczyka.
Czy taka obsada da radę ze sobą? Czy samce mieczyka będą się tolerować? Czy lepiej pozbyć się tej jednej samicy?
Samicę weloniastą zbrojnika niebieskiego - albinos. Czy trzy zbrojniki niebieskie na powierzchni 80x35 to za dużo? Będą walczyły o teren?

Czy jeszcze mogę coś dołożyć? W sklepie zaproponowano mi kolcobrzucha. Rybka mi się podoba, ale jak czytałem to chyba na takie akwarium mogłaby być tylko jedna i nic więcej.

Baniak to kompromis więc musi w nim pozostać Ampularia Gold oraz rybki muszą być kolorowe i w miarę dynamiczne (przynajmniej większość).

gg - 4479432
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2011, 13:13:34 »

Jak chcesz ziemię, to "trochę" amazonii na wierzch to nie jest dobry pomysł. Chyba, że dasz na ziemię żwir i na to amazonię dla koloru. Ale przy zbrojnikach będziesz niedługo miał żwir wymieszany z amazonią. Drobny bazalt to jak dla mnie najlepsze rozwiązanie. Dlaczego bazaltu nie chcesz?

Mieczyki to nie sa agresywne ryby, spokojnie będą się tolerować. Zbrojnika jeszcze jednego sobie odpuść, skoro masz dobraną parę.

sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2011, 13:26:03 »

Bazaltu nie chce ze względu na zbrojniki. Kaleczy on ryby. Chyba, że można dostać bazalt, który jest obrobiony i ładnie zaokrąglony. Jak dostałem zbroniki to były one przez prawie rok na bazalcie. Samiec ok, ale samica miała brzuch przeorany. Rana na ranie Sad, nieciekawie to wygladało, nie chcę fundować jej tego samego ponownie.
Znalazłem takie coś
http://allegro.pl/zwir-naturalny-czarny-3-4mm-gratisy-i1898059354.html
http://allegro.pl/kolorowy-zwirek-do-akwariow-i-dekoracji-akwarium-i1902523125.html
Ten drugi ciut za drobny, no i sztucznie kolorowany, wiec może coś oddawać do wody.

gg - 4479432
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2011, 14:32:38 »

Powinieneś raczej zrobić harem tych mieczyków samce nawzajem się mogą nawet pozabijać zwłaszcza te mniejsze nie mają wówczas szans

Mieczyki to nie sa agresywne ryby, spokojnie będą się tolerować.
.
Wobec innych ryb nie.
Jednak są agresywne i tylko właśnie między sobą. Samce wobec siebie i samice też potrafią się prać ze sobą.
Gdy samców jest więcej wtedy agresja się rozkłada ale napewno 2 nie powinno się trzymać.

Edit: U mnie nawet maluchy potrafią się bić ze sobą

« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2011, 14:57:51 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2011, 15:33:41 »

Z haremem jest taki problem, że można nie zapanować nad przyrostem. Czytałem, że wystarczy obniżyć temperaturę wody poniżej 24*C i niby mieczyk się już nie rozmnaża, ale kto go tam wie.
Jakieś inne propozycje? Czy przy 5 gupikach i 5 mieczach oraz dwóch zbrojnikach to max co mogę mieć?

Może zrezygnować z mieczy, pozostawić gupiki i dać coś jeszcze? W sklepie poradzili jeszcze ramirezy karłowate.
Edit: Czy jest w ogóle coś takiego?
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2011, 15:39:30 wysłane przez sebtul » Zapisane

gg - 4479432
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2011, 15:43:53 »

Ja musiałem zrezygnować z gupików jak miałem większą ilość mieczyków. Mieczyki to większe rybska i obgryzały nagminnie ogony samcom gupika.
 Wiąc albo gupiki, albo mieczyki
Edit: Do takiego litrażu bardziej by pasowały platki niż mieczyki i one mogły by nawet pływać z gupolami
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2011, 15:48:22 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 06, 2011, 01:02:46 »

Rezygnuje z gupika, pozostanie tylko jedna para miecza i para zbrojnika niebieskiego no i oczywiscie 3 szt. ampularii. Platynka odpada. Czy cos jeszcze moge dolozyc?

gg - 4479432
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 15, 2012, 23:16:45 »

Czy do miecza i zbrojnika mogę dodać babkę sumatrzańska Blue Neon? Miał może ktoś te ryby?
Z tego co znalazłem to nie wdaje się w bójki z innymi rybami, ewentualnie samce mogą walczyć o teren.
Czy dobrze znalazłem tę rybę (4 zdjęcie)?
http://homepage2.nifty.com/PhD-mukai/Laboratory/Stiphodon/Stiphodon.html
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2012, 23:20:32 wysłane przez sebtul » Zapisane

gg - 4479432
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: