Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 2 samce bojownika w 400l?  (Przeczytany 6543 razy)
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« : Listopad 04, 2011, 18:10:25 »

Witam,

Czy mozna trzymac 2 samce bojownika w 400l akwarium z masa kryjowek? Na razie mam 1+5, ale chcialbym 2+6
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2011, 18:59:32 »

tak, tylko jak się spotkają to musisz wziąć pod uwagę, że żaden nie odpuści...

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2011, 18:59:48 »

ciężka sprawa... nie jestem na 100% pewny ale chyba natura bojownika na to nie pozwala. on się nie cofnie, nawet jak będzie mu to groziło śmiercią. w najlepszym wypadku będziesz miał jednego super zastraszonego i zmaltretowanego bojka. chyba lepiej postawić 2 osobne setki baniaki na 2 haremy.

oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2011, 19:57:01 »

Aha nie no spoko to zostawie jednego. Ile samic polecacie do 400l?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2011, 20:12:21 »

Trzymanie bojowników w haremach to mit. W naturze samiec bojownika obejmuje terytorium około 3m kwadratowych. Samice przepływają przez te terytoria swobodnie i "zahaczają" się czasami na tarło.
W akwarium przyjęły się bojownikowe haremy tylko z tego względu, że w przypadku trzymania pary zazwyczaj samiec maltretuje samice więc zaczęto trzymać kilka samic aby każda obrywała po trochu i dzięki temu żadna nie ginęła. Samiec podchodzi do tarła i tak z jedna samicą w tym samym czasie. Nie ma to nic wspólnego z prawdziwymi haremami ryb gdzie samiec "obsługuje" kilka samic - tak jak to bywa np. u części apisto.

Pozdrawiam, R.
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2011, 20:29:43 »

U mnie jest wlasnie tak jak w naturze tzn samiec chowa sie w mchu jawajskim i jak widzi przeplywajaca samice to wyplywa do niej a pozniej z powrotem do mchu. Mam uklad 1+5
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2011, 21:17:52 »

U mnie jest wlasnie tak jak w naturze tzn samiec chowa sie w mchu jawajskim i jak widzi przeplywajaca samice to wyplywa do niej a pozniej z powrotem do mchu. Mam uklad 1+5

I fajnie masz dzięki litrażowi. Jednak słowo "harem" dalej wg mnie nie pasuje do tego gatunku - mówię tu o relacjach samca z samicami, a nie o proporcjach samce:samice.
Ta mała rybka potrzebuje stosunkowo dużego obszaru - i to jest nie do zaakceptowania przez większość akwarystów. Ja pomału dorastam do trafniejszych wyborów Gatunek VS Litraż: jakiś czas temu zrozumiałem, że wielkość ryby ma się nijak do litrażu i wszelkie nabyte wcześniej nawet z niby fachowej literatury przeliczniki tak naprawdę można traktować tylko jako czynnik wpływający na sprawność filtracji biologicznej zbiornika, ale absolutnie nie na hodowlę ryb.

Pozdrawiam, R.
Baniak123
Zainteresowany
**

Akawrystyka to moje hobby...

« Odpowiedz #7 : Listopad 05, 2011, 23:02:20 »

ja tam jakoś nie widzę przeciwskazań... mówimy tu przecież o akwarium 400l... owszem w naturze bojowniki zajmują o wiele większe terytorium ale te bojowniki które posiadamy w swoich akwariach nigdy nie pływały w naturze... instynkt nakazuje im walczyć z innym samcem jednak zmniejsza się wymagania na wielkość terytorium zajmowanego przez danego samca...

Ogólne 112l, tarliskowe 18l i dla narybku 45l i 55l...
3x75l dla podrostków...
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Listopad 05, 2011, 23:12:15 »

baniak123 szczerze powiem, że nie trzymałem dwóch bojków w 400l ale wygłosiłeś bardzo odważne stwierdzenie... kładziesz całą naturę bojka przeciw szali kilkudziesięciu(?) lat hodowli. oczywiście można by było spróbować przy na pewno intensywnej obserwacji ryb i ewentualnej ingerencji w "zbyt gorącym" momencie. nie wiem jak Wy ale ja jestem ciekaw czy dwa bojki zmieszczą się bez przeszkód w jednej szklance Smiley prosiłbym aitora wątku (oczywiście jeżeli się zdecyduje na ten krok) o poinformowanie o przebiegu "doświadczenia" Smiley
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2011, 23:48:36 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #9 : Listopad 05, 2011, 23:29:47 »

rafalkudlaty, gdzie ty tu wątku widzisz baniakamaniaka ? Smiley

Ja kiedyś myślałem, że w 240 to samce bez problemu będą. Mimo dużych chaszczy nie dało się. Fakt, że 240 to nie 400.

Pozdrawiam, R.
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Listopad 05, 2011, 23:50:19 »

hahaha no masz rację Rodia Cheesy ja już chyba nie powinienem więcej pić... nu ale w końcu sobota wieczór  Grin Good !
ps. przepraszam  obie zamieszane osoby Wink już poprawiłem

oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 06, 2011, 08:42:27 »

Moge sprobowac, jako plan B mam jeszcze 20l akwarium. Problem jest taki, ze nie ma nic ladnego, a jezdzil 40-50km za bojownikiem to nie bede. Moj Ojciec mial 2 bojowniki i plywaly razem (podobnych rozmiarow akwarium)
Baniak123
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Listopad 06, 2011, 09:27:29 »

Czy wygłosiłęm odważne stwierdzenie? Po prostu uważam że te lata hodowli w niewoli sprawily że część zachowań i upodobań tych ryb zostało zatraconych. Jeśli nawet nie całkowicie to częściowo. Twierdzę tak ponieważ jeden z moich kolegów w akwarium 450 litrów trzymał 3 samce bojownika. Pomijając parę utarczek między rybami nic więcej się nie stało i obyło się bez zgonów bojowników. Tak więc wszystko też zależy od tego na jakie bojowniki się trafi.

3x75l dla podrostków...
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Listopad 10, 2011, 20:43:45 »

Wpuscilem 2 bojownika - nieco wiekszy. Tylko raz jak sie spotkaly to walczyly przez jakies 20-30s ale nie doszlo do kontaku fizycznego. 15min po tym zajsciu stary czerwony bojownik zmasakrowal 2 gupiki z ktorymi mieszka od wczoraj. (zlapal za ogon i wytargal jak pies szmate)
Baniak123
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Listopad 11, 2011, 21:08:32 »

Te gupiki były wpuszczone razem z nowym samcem? Często jest też tak że bojowniki wykazują agresję do rybek o długich kolorowych płetwach.. czyli tu zalicza się samce gupików...

3x75l dla podrostków...
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: