Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: CO DO AKWARIUM  (Przeczytany 3409 razy)
GOLUMN
Nowy
*

« : Listopad 05, 2011, 18:32:33 »

Witam wszystkich.
Jestem nowy na tym forum i nie bardzo wiem czy w dobrym miejscu zaczynam wątek i czy już taki był ale ze względu na charakter mojej pracy nie mam zbyt wiele czasu na długie przesiadywanie w internecie.Z góry wszystkich przepraszam.
Jestem początkującym akwarystom.Kiedyś za małolata miałem zbiornik 80 l ale to była raczej zabawa.Teraz mam 33 lata i czas zabrać się do tego na poważnie.
Mam zamiar kupić akwarium 200l o wymiarach 100 na 40 na 50 z przeznaczeniem na zbiornik wielogatunkowy.
Moje pytania:
-Jaka pokrywa i z jakim oświetleniem?
-Jaki filtr?Zewnętrzny czy wewnętrzny?Jakieś napowietrzenie?Zależy mi na tym aby pracował jak najciszej bo akwarium będzie w pokoju gdzie śpimy.
-Jakie podłoże do roślin?
-Jakie rośliny?Chciałbym mieć dno jak trawnik i do tego inne roślinki.(Nie znam nazw roślinek.Gdzieś widziałem taki ''trawnik'' i wyrastały z niego inne roślinki.Pięknie to wyglądało)Czy jest to możliwe?
-Jakiej firmy?Czy wszystko z jednej czy z różnych?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Jeszcze raz przepraszam za dziwne co dla niektórych pytania ale nie znam się za bardzo a chciałbym żeby akwarium było ozdobą pokoju.
Mój adres mailowy to golumn1978@wp.pl
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Grygioł
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 05, 2011, 20:29:19 »

Witam
To tak oświetlenie w zależności od tego jakie chcesz tam roślinki chodowac ....Z tego co napisałeś chcesz mieć "trawnik" a tu są rożne roślinki np.
GLOSSOSTIGMA ELATINOIDES   ELEOCHARIS ACICULARIS   SAGITTARIA EATONII     LILAEOPSIS BRASILIENSIS   itd...w zależności od wymagań roślin taki powinno być oświetlenie.Co do filtrów to przydał by eis jakiś zewnętrzny który będzie przefiltrowywać wodę oraz do napowietrzania.Zawsze warto brać taki który jest większy od naszego zbiornika.... Smiley Co do firmy warto kupować znane marki sprawdzone żeby mieć pewność do danego produktu Cool Przynajmniej to moje zdanie Wink

Pozdrawiam Grygioł
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2011, 11:53:26 wysłane przez Grygioł » Zapisane

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2011, 23:43:10 »

To jest jakaś prowokacja ?
Grygioł
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 06, 2011, 11:52:18 »

Jaka prowokacja o czym kolego mówisz?

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Listopad 06, 2011, 12:39:28 »

Jaka prowokacja o czym kolego mówisz?

Zastanowiło mnie czy jakiś stały użytkownik nie założył konta "golumn" po to aby sprowokować kłótnię. Drugą opcją jest to, że ktoś chce się "wykazać" odpowiadając obszernie na zadane przez siebie (z innego konta) pytanie.
W dużym skrócie użytkownik szanuje czas swój, a nie szanuje naszego, więc my dla niego mamy napisać przewodnik "zakladanie akwarium" bo szkoda mu czasu, żeby takiego poradnika poszukać w internecie. Jest masa relacji zakładania akwarium jak i masa wątków z radami na temat doboru sprzętu. Jest też masa wątków z prezentacjami akwariów o różnych litrażach z wypisanymi każdymi szczegółami wyposażenia i prowadzenia akwarium.
Jeszcze żeby powiedział, że nie umie szukać i żeby podrzucić jakieś dobre linki, ale nie.

Na wypadek gdybym się mylił i gdyby rzeczywiście użytkownik GOLUMN istniał w realu to odpowiem na pytanie:
Szanowny Golumnie.
Akwarystyka wymaga czasu, zarówno do rozwijania wiedzy jak i na zabiegi pielęgnacyjne przy akwarium. Nie ma możliwości z sukcesem prowadzić akwarium wg krótkiego przepisu typu "kup to, zrob tamto, włacz to". Skoro piszesz, że z powodu charakteru swojej pracy nie masz zbyt wiele czasu, to zdecydowanie nie winieneś decydować się na akwarium. Uważam tak ponieważ użyłeś sformułowania "... i czas się do tego zabrać na poważnie...". Jak już wspomniałem wcześniej nie da się na poważnie prowadzić zbiornika nie poświęcając czasu na zdobywanie wiedzy. Jeśli jesteś początkujący to zapewne nie zdajesz sobie sprawy ile czasu na naukę jak i na same prowadzenie i obserwacje akwarium poświęcili akwaryści, których zbiorniki są prowadzone "na poważnie". Dlatego w przypadku braku czasu radzę zrezygnować z planów akwarystycznych. Unikniesz dzięki temu straty pieniędzy oraz frustracji, których przy braku czasu na pewno doświadczysz.

Pozdrawiam, R.
Grygioł
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2011, 12:49:45 »

W sumie i racja pytanie zadane przez "GOLUMA" jest zbyt ogólne i zgadzam się z kolega ze akwa potrzebuje czasu itd Smiley To jest pasja a nie jakaś tam "zabawa" która po jakimś czasie może nam się znudzić i przejść do innej... No ale jeśli naprawdę istniejesz to swoja opinie na TWOJE Pytanie już wyraziłem Smiley

Pozdrawiam Grygioł  Cool

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 06, 2011, 17:31:36 »

A masz na czym postawić baniak? Skoro pada tyle podstawowych pytań do baniaka 200l to nie słoik,  że może stać na byle czym.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
GOLUMN
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 06, 2011, 19:56:44 »

Akwarium będzie najprawdopodobniej stało na szafce aludekor.
A co do głupich uwag i insynuacji to jesteście niekoleżeńscy bo dla mnie istota forum to sobie nawzajem pomagać a nie wymyślać bzdury i obrażać innych no ale tutaj widocznie tak jest.Szkoda.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2011, 20:13:14 »

A co do głupich uwag i insynuacji to jesteście niekoleżeńscy bo dla mnie istota forum to sobie nawzajem pomagać a nie wymyślać bzdury i obrażać innych no ale tutaj widocznie tak jest.Szkoda.
Drogi nowy użytkownik nie ekscytuj się, nie denerwuj. Nikt nie wymyśla bzdur i na pewno nie ma zamiaru Ciebie obrażać. Jestem na forum troszeczkę dłużej od Ciebie więc wiem co piszę. Rodia częściowo  wyjaśnił o co chodzi, mianowicie:
Odpowiedzi na Twoje  miałyby rozmiary książki. Postawione przez Ciebie pytania to absolutne abecadło akwarystyki. Nie dziw się więc, że nikt nie chce pisać po raz setny tego samego. Z czystej życzliwości proponuję więc byś na początek poczytał o zakladaniu i pielęgnacji akwarium. Informacje znajdziesz bez problemu na forum bądż w sieci. Jeżeli już przyswoisz podstawy zadawaj pytania, na pewno pomożemy.
To tak w skrócie.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #9 : Listopad 06, 2011, 20:18:19 »

Moje uwagi były jak najbardziej słuszne,a określanie ich jako głupie i świadczące o niekoleżeńskości świadczy o Tobie. Poświęcam sporo czasu tłumacząc rzeczy tym, którzy mnie o to pytają, głownie przez gg, a i przez skypa się zdarzało - i są to ludzie zupełnie dla mnie obcy więc tak naprawdę nie mam żadnego interesu w pomaganiu im, a jednak to robię. Różnica między Tobą a tymi osobami jest taka, że one zadały sobie ciutkę trudu na przeczytanie chociaż tych podstawowych informacji zanim zaczęły pytać.

Mojego podejrzenia o prowokację nie możesz odbierać osobiście, nie jest ono kierowane do ciebie. Było to podejrzenie, że ktoś ze stałych użytkowników coś kombinuje.

Natomiast ewidentnie do Ciebie były słowa zaczynajace się od: "Szanowny Golumnie.
Akwarystyka wymaga czasu, zarówno do..."
Dalej podtrzymuję to co napisałem, nie jest to wynik złośliwości, a zwykłego rozumowania: jest czas - jest akwarium, nie ma czasu - nie ma akwarium. Sam napisałeś, że nie masz czasu - jak tego nie wymyśliłem.
Natomiast gdybym był złośliwy to bym odmówił odpowiedzi na pytanie tłumacząc się obawą, że z powodu braku czas będziesz próbował namówić forumowiczów na czyszczenie twojego akwarium, robienie podmian i inne prace przy akwarium. Ale, że złośliwy nie jestem to nie będę tego mówił.

Pozdrawiam, R.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2011, 20:31:09 »

Akwarium będzie najprawdopodobniej stało na szafce aludekor.
Szanowny Kolego
Spytałem gdyż baniak o litrażu 200l ze żwirem, wodą sprzętem i pokrywą może ważyć 250 kg (nie licząc np. malawi ze skalną aranżacją to już jakieś 300kg minimum) więc waży sporo. Zadałeś sporo pytań a nie zadałeś najważniejszego aranż, światło, czy sprzęt nie jest tak istotny skoro wszystko może znaleźć się na podłodze a woda u sąsiada piętro niżej jak szafka nie wytrzyma. Aludekor akurat nie należy do najładniejszych jak dla mnie, ale to Twoja szafka przynajniej jest solidnie wykonana i wytrzyma ciężar a wraz z pokrywą z zestawu będzie się ciekawie prezentować.
I nie obrażaj się jak dzieciak nic tu nie padło niekoleżeńskiego wg. mnie, każdy chce Ci tu pomóc a nie z Ciebie się nabijać.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Listopad 06, 2011, 20:44:17 »

A ja polecam na początek kupić jakaś książke o akwarystyce  bo jest wszystko fajnie napisane i nie trzeba szukać po całym necie
Jak zaczynałem akwarystyke nie miałem jeszcze internetu i korzystałem z takiej książki 

ale teraz pewnie sa lepsze  i bardziej aktualne

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
GOLUMN
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 06, 2011, 20:55:07 »

Przepraszam wszystkich.Ciutkę  mnie poniosło.
Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Listopad 06, 2011, 22:00:53 »

Zdaje sie, ze dopiero co prowadzilismy watek na temat przyjaznosci dla nowych zadajacych dziwne pytania.

Troche chyba ponioslo wszystkich przedmowcow, ale racja jest, ze jak sie nie ma czasu przejrzec kilku watkow, to ciezko na powaznie zabrac sie do zakladania nowego zbiornika.

Ja ze swojej strony chce wspomniec Golumnie, ze najwazniejsza sprawa to to, zebys ryby wpuscil do dojrzalego akwarium czyli po okolo 3 tygodniach w zaleznosci od wynikow testow, a nie  w dniu jego zalania.

Natomiast co do swoich pytan, to odpowiedzi  propozycji bedzie tu tyle co i uzytkownikow, wiec powinienes sam  poswiecic doslownie 10 minut i znalezc interesujace cie artykuly.

Tak na szybko w tym samym dziale - akwarystyczne pogaduszki znalazlem miedzy innymi takie watki.

http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/nowy-w-akwarystyce/
http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/powrot-do-akwarium/
http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/chce-zalozyc-akwarium-co-mi-jest-potrzebne25l-ameryka-pld-prosze-o-odp/
http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/zbiornik-profilowany-200l-pomoc-w-starcie-i-prowadzeniu/
http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/200-l-doradzcie-abym-glupot-nie-popelnila/
http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/200l-od-poczatku/
http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/jak-przygotowac-od-podstaw-akwarium-375-litrow/
http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/leszczyn-63l-jak-powstaje-moje-pierwsze-akwarium-pomagajcie/

to tak na szybko - 2 minuty  - poswiec kolejne 2 i znajdziesz 90% tego co potrzebujesz.

druga rada - przejrzyj dzial nasze akwaria i  wyswietl watki wedlug ilosci odpowiedzi. Z reguly jest tak, ze najlepsze akwaria i najlepsi akwarysci maja najwiecej odpowiedzi -  sprawdz sobie tam jakiego sprzetu uzywaja ludzie i w co warto zainwestowac.  Przejrzyj tez  fotorelacje z zakladania akwariow - bardzo  fajna sprawa krok po kroku pokazane co  ludzie robia

jak juz sie z tym zaznajomisz, to zadaj na forum konkretne pytanie, np ktory filtr jest cichszy - eheim, czy tetra, albo ktora z roslin trawniczkowatych ma najmniejsze wymagania i jest najprostsza w pielegnacji. - na pewno ktos sie znajdzie by rzeczowo na temat odpowiedziec.
Jak bedziesz sie pytal o wszystko ogolnie to zostaniesz potraktowany tak
jak powyzej -   bo z jakiej racji ktos ma tracic godzine swojego czasu, zeby ci poemat pisac. .......

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Listopad 06, 2011, 22:53:02 »

Zdaje sie, ze dopiero co prowadzilismy watek na temat przyjaznosci dla nowych zadajacych dziwne pytania.
Ja tam nic nie prowadziłem Smiley
Tak już na poważnie to nie sądzę by kogoś poniosło. Nikt nikogo nie obraził, nikomu nie naubliżał itd.

Przepraszam za OT

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: