Szkloney
Nowy
|
|
« : Styczeń 14, 2004, 14:37:12 » |
|
Witam wszystkich chciałbym zaczerpnąć waszego zdania na temat trzymania rybek w akwarium szkolnym. Osobiście uważam że nic gorszego nie może się przydarzyć rybce jak wylądować w szkolnym akwarium: bez światła, z ledwo zipiącym filtrem, może raz na tydzień się ktoś zmiłuje żeby je nakarmić. Każdy przynosi tam rybki które zawadzają w jego akwarium nie zastanawiając się nawet czy dane gatunki mogą być ze sobą trzymane. Czasami patrząc na takie akwarim aż się serce kraja. :cry: A jake jest wasze zdanie na ten temat?
|
|
|
|
54 i 260 litrów - coś pięknego POZDRAWIAM :-)
|
|
|
Tomlsv
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2004, 15:43:30 » |
|
Ja podielam Twój pogląd Szkloney, do tego jeszcze dochodzą niesforni uczniowie którzy potrafią do takiego akwarium wrzucić wszystko , kanapke z kiełbasą, kredę, plastikowy kubek... :/ . Pomysł szolnego akwarium sam w sobie jest bardzo dobry ale zmienia go natura uczniów.
|
|
|
|
|
|
|
Leny
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2004, 17:03:56 » |
|
Jestem w gimnazjum i akwarium u nas było, ale po pięciu miesiącach zostało zlikwidowane. Jak byłem w podstawówce, to akwa miała moja klasa przez trzy lata akwa i cała szkoła była zachwycona. Tylko tam nikt nie myślał nawet o wrzuceniu papierka...
|
|
|
|
|
|
|
Pencala
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2004, 18:13:59 » |
|
U mnie w podstawówce moja klasa miała akwa trzymaliśmy w nim gupiki kilka roślinek i ślimaki :wink: Wszyscy byli zchwyceni kiedy głupiki się rozmnażały cała szkoła siedziała i oglądała małe rybki. Ale w gimnazjum to już nikt nie dba o te rybki wszyscy wrzycają co popadnie a nowa pani myśli o zlikwidowaniu. I poco takie akwa w gimnazjach?? W podstawówkach dzieciaki jeszcze się opiekują rybkami ale w gim to już nie.
|
|
|
|
Lubię kiryski Pozdrawiam.
|
|
|
simpson
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2004, 20:02:09 » |
|
U nas w gimnazjum to tylkko zostały molinezje (i to jakieś w niezbyt dobrej kondycji) i gupiki były kiedyś glonojady sumiki, ale jak to bywa w tego typu szkole.... sami wiecie co tam lądowało więc nie będę się powtarzał.
|
|
|
|
75l - mieczyki molinezje zbrojniki
|
|
|
Molly_
|
|
« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2004, 20:59:55 » |
|
Jestem tego samego zdania... Akwarium w szkole to koszmar dla biednych rybek. Pamiętam, jak jeszcze w podstawówce, w akwarium non stop pływała kreda, a woda była.....no commends. Poza tym rybcie nie miały światła. Filtr był, ale oczywiście zepsuty... Grzałka niby też była, ale nie wiem nawet po co, skoro i tak nikt nie troszczył sie o to, żeby ją używać :? Po prostu nie mogłam patrzeć na ten syf, w którym biedne rybcie tylko się męczyły Teraz w moim liceum akwarium jest o wiele ładniejsze niż w poprzedniej szkole. Jednak też pozostawia dużo do życzenia :?
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik
LP
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2004, 21:12:42 » |
|
U mnie w podstawówce było akwarium, w którym pływało wszystko co się da: kawałki jakiś drucików, kawałki śniadania uczniów itp itd. Kiedyś jak przyszłam do szkoły i nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Ponieważ zobaczyłam akwarium w tórym w ogóle nie było widać ryb, woda dosłownie jak mleko! :shock: Jakiś debil wrzucił tam kredę!! NIe wiem jak tak możną, nie pomyśli zanim cos zrobi a potem rybki cierpia przez ludzką głupotę W L.O w którym sie obecnie uczę jest śliczne duże akwarium. Rybki z tego co widać dobrze sie czują, bo akwarium jest zadbane. Ludzie dorośli więc nie wrzucają nic do wody(choć dorosły nie zawsze znaczy mądry).
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
Szkloney
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2004, 21:24:41 » |
|
To może napiszemy jakąś petycje o zakazie chodowli rybek w szkole?
|
|
|
|
54 i 260 litrów - coś pięknego POZDRAWIAM :-)
|
|
|
Molly_
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2004, 23:12:24 » |
|
To by było dobre Uwolnić rybki ze szkół :lol: Chyba, że są akwaria, gdzie zwierzaczkom jest dobrze, wtedy można by zrobić wyjątek. Ale raczej takich wyjątków byłoby niewiele...
|
|
|
|
|
|
|
Olo
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeń 30, 2004, 23:43:49 » |
|
To by było dobre Uwolnić rybki ze szkół :lol: Chyba, że są akwaria, gdzie zwierzaczkom jest dobrze, wtedy można by zrobić wyjątek. Ale raczej takich wyjątków byłoby niewiele... Bez przesadyzmu, o Piękna Pani, najsamprzód należałoby odebrać rybska co poniektórym "akwarystom".... i sklepom.... Zresztą ja sam przez swoją prywatną głupotę zrobiłem kuku paru rybom (mam nadzieję że nie dopadną mnie za to w Zbiorniku Po Drugiej Stronie....)
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2004, 11:30:46 » |
|
Bez przesadyzmu, o Piękna Pani, najsamprzód należałoby odebrać rybska co poniektórym "akwarystom".... i sklepom.... I tu bym się zgodziła :wink: Niestety niektórzy nie wiedzą co to dobre traktowanie zwierząt. Np. wczoraj byłam w sklepie zoologicznym po pokarm dla moich skarbków. I co zobaczyłam?.......chyba z 10 plastikowych kubków, a w każdym po jednym bojowniku. Rybki nie miały się jak obrócić! :cry: W drugim akwarium z 30 cm. sumy w znacznie za małym akwarium Koszmar
|
|
|
|
|
|
|
xmen
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 28, 2004, 17:07:41 » |
|
wyjątkiem moze byc moje gimnazjum gdzie chodziłem, tam stały trzy akwaria w dwóch było po parze zebra red-red ,a w trzecim stadko gupików. Zebry miały sie świetnie ponieważ regularnie obywały tarła i dochowywały sie potomstwa
|
|
|
|
Malawi - to jest to
|
|
|
Guppyfish12
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Lipiec 27, 2006, 15:08:11 » |
|
wyjątkiem moze byc moje gimnazjum gdzie chodziłem, tam stały trzy akwaria w dwóch było po parze zebra red-red ,a w trzecim stadko gupików. Zebry miały sie świetnie ponieważ regularnie obywały tarła i dochowywały sie potomstwa Ale cywilizowana młodzież musiała być u Ciebie w gimnazjum Nie to co u mnie - dzieciaki i nauczyciele nie szanowali akwarium: 1.Woda zawsze była wybitnie zielona. 2.Może raz na tydzień ktoś z łaski swojej nakarmił rybki słodkowodne, z tego co widziałam pokarmem dla ryb morskich, albo jakimś z przed stu lat - tak wyglądał! 3.Bachory straszyły ryby, na dodatek wsadzały do zbiornika swoje tłuste, brudne paluchy. Normalnie wyć się chce!!!
|
|
|
|
|
|
|
Kazik
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Lipiec 27, 2006, 15:21:53 » |
|
A u mnie w podstawówce było 100L piękne ryby, rośliny dwa dobre filtry, oświetlenie, woda krystalicznie czysta regularnie któraś z klas podmieniała wode(moja też ). Niestety nie wymienie gatunków bo wtedy nie znałem a poza tym to była podstawówka a teraz jestem w LO.
|
|
|
|
Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
|
|
|
malzonka
|
|
« Odpowiedz #14 : Lipiec 28, 2006, 06:00:40 » |
|
W mojej podstawówce w akwariach były raki a w drugim rybki - jakie to pojęcia nie mam bo było to 100 lat temu i nie interesowałam sie ani trochę rybkami. Jednak z tego co pamiętam to zawsze było wszystko ok. Myslę, że z prostego powodu - klasa zamknieta w czasie przerwy. Wejście do pomieszczenia tylko z nauczycielem. Zwierzakami zajmowali się uczniowie z kółka biologicznego. Tak samo było w LO i zdawało to egzamin na 6.
|
|
|
|
|
|
|
|