Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium w szkole  (Przeczytany 6497 razy)
MrPukwa
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Sierpień 28, 2006, 18:43:25 »

Pamiętam jak w podstawówce było "akwarium". Na oko 40 ileś litrów, jakieś gurami tam były czy coś, mieczyki, gupiki. Oczywiście ZAMEK, dwie zdechłe moczarki. Oświetlenie było ale co z tego jak nikt z łaski swojej go nie włączy. Filtra nie ma, bo po co? Grzałki też nie. A jak się powąchało te wodę do można było zemdleć... Angry Angry Angry

Moje ulubione ryby to ryby labiryntowe Cheesy
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Sierpień 29, 2006, 22:24:08 »

a wyobrazacie sobie 80 litrowe akwa z 5 naprawde duzymi zolwiami na pokladzie, zwierzeta mialy miejsce tylko na obrocenie sie w kierunku tafli po powietrze  Sad
Paul
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 16, 2006, 15:17:23 »

u mnie w szkole jest  Shocked całe brązowe  :- Wściekły ryby: neon inessa<1 Shocked>,kosiarka <1 Shocked> 2 duze glonojady a akwarium jest 20l aa neon to ryba stadna i kosiarka tez :-\biedne rybcie a filtr jest ale zepsuty brzeczy okropnie i nie daje prawie wogle ciśnienia a neonek już nie wygląda jak neonek inessa tylko jak czarny Shocked
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 20, 2006, 15:10:31 »

A ja w moim gimnazjum mam fenomen jakis. Akwarium jakies niewymarowe, z 80l i gupiki sie rozmnarzaja!! Szlam na podlozu, woda zielono-brazowa, filtr prawie chodzi, brud, ochyda i wogole. Ryby juz dawno nie widzialy prawdziwej podmiany wody... ale jakos im to odpowiada ...
Paul
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 21, 2006, 15:43:52 »

woda nareszcie wymieniona  :-\neon zdech 1dzień po zmianie a kosiara 3dni a glonojady chyba tez bo nie widać . teraz aqua stoi puste a filtr dalej chodzi(raczej brzeczy) bez ryb
elf
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Listopad 26, 2006, 21:56:28 »

Moja nauczycielka (przyrody) z podstwówki miała akwarium w klasie  Good ! Świetnie się nim zajmowała, zawsze na lekcji koło nich skakała, pilnowałą go więc nic się nie działo, dużo osób przychodziło do niej po rady...chyba nic złego ?
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Listopad 26, 2006, 22:56:52 »

Pewnie że nie. Jeśli sie o nie dba to super sprawa. Być może kogoś zaraziła pasją.
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Listopad 28, 2006, 17:02:12 »

to zalezy od nauczyciela w podstawowce gosciu mial swietne akwa dbal o nie i wogule a wginazjum niedosc ze bez filtra to jeszcze szczatki jakies biednej rybki plywaly Sad a jak nauczycielce dalem wyklad na temat rybek i zolwi (bo tez je trzymala w zlych warunkach musze dodac ze tez mam zolwia wiec o ich hodowli tez sporo wiemm Grin) to sie na mnie taak uwziela ze  ledwo co 4 dostalem  Roll Eyes no ale to niewazne do po tym wydarzemi zaraz warymki u zwierzat sie poprawily ze az sam bylem  w szoku Shocked Shocked
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #23 : Grudzień 06, 2006, 19:46:03 »

według mnie to wszystko zalezy od charakreru uczniów. Przyjmując jednak że akwarium ma wylądować u typowych dzieciuchów czy nawet postrzelonej młodziezy to poprostu pozostaje współczuc ryboszom. U mnie w poprzedniej szkole było akwarium 60 litrów które robiło za koloseum klasy przyrodniczej :]A dokladniej tak jka pisales w pierwszej wiadomości bylo całkiem zaniedbane i napchane niepotrzebnymi w domach rybami. Poza tym uczniowie przychodzili sobie nie popatrzeć czy zająć się akwarium lecz (oczywiście pod nieobecność strzeżącej go nauczycieli) użądzali sobie widowisko z mordowania, wyławiania , zatruwania i innych form katowania rybek. Generalnie  w obecnej sutyacji osobowej dzieciaków łatwiej spodziewać się chęci skrzywdzenia lub extremalnego experymentowania z rybami niz solidnego przyłożenia sie do utrzyania estetyki i tworzenia coraż ladniejszego zbiornika.  Poprostu pomysł akwarium w szkole to absurd :]

Chillout...
Aro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Grudzień 07, 2006, 18:31:58 »

Nie zgodzie sie z tobą Gordon. Chodzę do gimnazjum w mojej klasie założyliśmy akwarium. W każdy piątek na siódmej lekcji jak mamy wolne, zbieramy się w niewielkim gronie i zajmujemy się czynnościami pielęgnacyjnymi, podmieniamy wodę, czyścimy szyby itp. Właśnie u nas nie ma czegoś takiego jak mordowanie rybek i ich katowanie, nie zawsze jest tak. Na akwarium jest pokrywa, a na pokrywie kwiatek, więc nawet jak nauczyciel wyjdzie to uczniowie nie mają z wiele czasu, aby grzebać w akwarium. Klasy podczas przerwy są pozamykane oprócz długiej przerwy, wtedy każdy może sobie je pooglądać. Twój tekst nasunął mi myśli, że opisujesz poprzednią szkołę, czyli podstawówkę, bo tam jest przedmiot "przyroda". Że byłeś świadkiem takich doświadczeń to nie znaczy, że wszędzie taki jest. A nawet ja były akty znęcania się nad rybami to, czemu nie zareagowałeś???
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Grudzień 07, 2006, 19:10:45 »

to zalezy od nauczyciela w podstawowce gosciu mial swietne akwa dbal o nie i wogule a wginazjum niedosc ze bez filtra to jeszcze szczatki jakies biednej rybki plywaly Sad a jak nauczycielce dalem wyklad na temat rybek i zolwi (bo tez je trzymala w zlych warunkach musze dodac ze tez mam zolwia wiec o ich hodowli tez sporo wiemm Grin) to sie na mnie taak uwziela ze  ledwo co 4 dostalem  Roll Eyes no ale to niewazne do po tym wydarzemi zaraz warymki u zwierzat sie poprawily ze az sam bylem  w szoku Shocked Shocked

Chociażby z tego powodu nie każdemu nauczycielowi może sie spodobać krytykowanie go a znając klasy to chodzi im tylko o to by było kolorowo 
i napchają sobie rybkami z domu a nauczyciel który się nie zna na akwarystyce to powie ci że  oni dobrze robią a nauczyciel powiedze tak dzięki temu  nasza klasa będzie ładnie wyglądać
Zrozum w różnych szkołach jest różnie ale głównie prawie wszędzie chodzi im tylko o to żeby były rybki a jak sie czują to sprawa dalekożędna
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2006, 19:18:29 wysłane przez Andrij » Zapisane

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Aro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Grudzień 07, 2006, 19:26:53 »

To wy, jakie macie te klasy Wink. Wam to tak łatwo udaje się zakładać akwa w szkole. My, u p. derektora musieliśmy się prosić cały miesiąc. Przedstawić każde za i przeciw. Piszecie, że akwaria stoją w klasach przyrodniczych to nauczyciele przyrody na pewno wiedzą, co rybką potrzeba. My musieliśmy zakupić książkę i przedstawić wymagania ryb. Ale przydało się mamy w klasie akwarium.
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #27 : Grudzień 07, 2006, 19:55:27 »

generalnie moja opinia była obiektywna, bardzo cieszy mnie toże twoja klasa ma troche poczucia obowiązku i umie się tym zająć, ale w wwiększości przypadków tak nie jest

Chillout...
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Grudzień 13, 2006, 22:09:55 »

ja rozumiem ze nie w kazdej szkole sa zle warunki w akwariach ale ta nauczycielka nie miala pojecia o akwarystyce i nie wiem kto jej pozwolil trzymac w klasie ryby(bo dobrymi warunkami nie ja zwloki molinezji plywajace w akwa przez tydzien badz dluzej)
wierze ze nie we wszystkich szkolach jest tek zle no ale w wiekszosci papa
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: