d1gger
Nowy
|
|
« : Listopad 20, 2011, 19:42:53 » |
|
Witam, mam pytanie czy jest możliwość zakupienia łososia do akwarum ? Jeżeli tak to gdzie mogę jakiekolwiek informacje na ten temat znaleźć ? Ciekawi mnie jeszcze czy jest jakaś hodowla łososia w Polsce ?
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1 : Listopad 22, 2011, 08:04:17 » |
|
W jakim akwarium chciałbyś tego łososia trzymać? Proponuje kupić wędzonego i skonsumować, więcej radości z tego będzie
|
|
|
|
|
|
|
d1gger
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Listopad 22, 2011, 18:39:14 » |
|
Najpierw chciałbym przeprowadzić hodowlę łososia w duzym akwarium, gdy podrośnie przerzucić go do większej powierzchni.
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #3 : Listopad 22, 2011, 18:46:53 » |
|
Może opowiesz coś więcej o stronie technicznej tego przedsięwzięcia, całe życie siedze w zimnowodnej akwarystyce i ciekawi mnie twój pomysł. Co do hodowli to napewno da się zdobyć narybek łososia w Polsce, mój znajomy pisał prace o rozwoju narybku i nim właśnie zarybiał rzeki... moge go spytać skąd, ale to potrwa. Czekam z niecierpliwością na odp Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 22, 2011, 21:42:21 » |
|
A ja chętnie poczytam w jaki sposób masz zamiar rozmnożyć łososie. Konkretnie chodzi mi o warunki do tarła.
|
|
|
|
|
|
|
d1gger
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2011, 20:14:46 » |
|
Badam rynek czy jest możliwość rozpoczęcia hodowli łososia w Polsce, jestem z podkarpacia, zastanawiam się, czy bieszczady ktore dostarczają naturalnie czystą górską wodę nie są dobrym miejscem do założenia hodowli łososia.
emperor jest jakiś problem z warunkami do tarła ?
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 24, 2011, 20:28:50 » |
|
emperor jest jakiś problem z warunkami do tarła ?
Nie słyszałem by komuś udało się rozmnożyć łososia w akwarium To chcesz hodować łososia w akwarium czy planujesz fermę hodowlana bo już się pogubiłem?. Problem z tarłem łososia jest taki że to gatunek anadromiczny. W skrócie oznacza to, że wędruje na czas rozrodu z mórz do rzek. Większość życia spędza w wodach słonych, a do rozmnażania przystępuje w słodkich.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2011, 20:31:23 wysłane przez emperor »
|
|
|
|
|
d1gger
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 24, 2011, 20:42:32 » |
|
"W oczach" chyba nie rośnie ten łosoś, dlatego na początku chciałem spróbować z kilkoma sztukami od dużego akwarium a potem przejść na farmę.
Napewno musi być sposób, żeby jakoś tego łososia rozmnarzać w "takich" warunkach. Inna rzecz mnie bardziej niepokoi to czy łososie z hodowli miałyby swój charakterystyczny kolor mięsa.
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 24, 2011, 20:51:50 » |
|
"W oczach" chyba nie rośnie ten łosoś, dlatego na początku chciałem spróbować z kilkoma sztukami od dużego akwarium a potem przejść na farmę.
Powodzenia życzę w takim razie. Napewno musi być sposób, żeby jakoś tego łososia rozmnarzać w "takich" warunkach.
Ja nie znam, no ale nie jestem alfa i omegą. Inna rzecz mnie bardziej niepokoi to czy łososie z hodowli miałyby swój charakterystyczny kolor mięsa.
Na początek skupiłbym się na bliższych planach, czyli podstawach hodowli. O kolor mięsa będziesz się martwił później
|
|
|
|
|
|
|
iroslaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Listopad 24, 2011, 23:19:27 » |
|
Szkoda ,że nikt cię nie naprowadził , ale rozmnażanie u ciebie w gorach tak tylko po co? Bo jeśli choddzi o chodowlę to tylko w słonych basenach tak to się robi.
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 25, 2011, 00:24:49 » |
|
A czym byś posolił ten twój staw? na farmie "Inna rzecz mnie bardziej niepokoi to czy łososie z hodowli miałyby swój charakterystyczny kolor mięsa.
Stawiam że to prowokacja jakiegoś szefa kuchni.
|
|
|
|
|
|
|
iroslaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Listopad 25, 2011, 00:46:45 » |
|
''Stawiam że to prowokacja jakiegoś szefa kuchni.'' Gratuluję poczucia humoru ale coś w tym jest-teren agroturystyczny to pewnie pstrąg i kleń są na bieżąco i się przejadły.
|
|
|
|
|
|
|
d1gger
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Listopad 25, 2011, 08:52:33 » |
|
Nie jest to prowokacja kucharza. Czyli nie ma szans aby łosoś mógł żyć w słodkich wodach ?
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #13 : Listopad 25, 2011, 09:04:59 » |
|
Inna rzecz mnie bardziej niepokoi to czy łososie z hodowli miałyby swój charakterystyczny kolor mięsa.
Widać, że nawet nie jadłeś łososia z naturalnych łowisk, choćby bałtyckiego. Jeżeli myślisz, że intensywnie różowe (czy tam czerwone) mięso jest naturalne dla tego gatunku, to się grubo mylisz. Przecież łosoś norweski to jest ryba hodowlana, specjalnie karmiona, żeby podrasować kolor mięsa. Wg wikipedi, w jeziorach Ładoga i Onega tworzy formy wyłącznie słodkowodne. Ale to jest wielka ryba, i gwarantuję Ci, że w jakimś stawku nawet nie pomyśli o przystępowaniu do tarła.
|
|
|
|
|
|
|
d1gger
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Listopad 25, 2011, 12:01:42 » |
|
Pomyślmy może nad możliwościami aby rozwiązać problemy. Czyli łosoś może żyć w wodach słodkowodnych. Co do powierzchni życiowej łososia, na internecie są pokazane farmy łososia które nie są tak strasznie ogromne http://en.wikipedia.org/wiki/Aquaculture_of_salmon Jeżeli dalej to jest problem, można by pomyślec nad wykorzystaniem zalewu solińskiego 22km powierzchni http://en.wikipedia.org/wiki/Lake_SolinaPytanie co do rozmnażania, jak to odbywa się w innych farmach na świecie ?
|
|
|
|
|
|
|
|