Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Łosoś  (Przeczytany 7953 razy)
iroslaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Listopad 25, 2011, 15:56:41 »

Na fermach ikra i mlecz są pobierane sztucznie rybom oczywiście krzywda sie nie dzieje choć w naturalnych warunkach ryby te kończą żywot po tarle.  Undecided
d1gger
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Listopad 25, 2011, 18:37:21 »

Sztucznie czyli jak ?, Ile mogą kosztować małe łososie ?  Z tego co czytałem łososie rosną 2 lata jak Państwo myślicie jak długo można by go trzymać w 900l akrawium, zanim się zacznie myśleć o przeniesieniu do farmy ?. Jakie inne problemy mogą wystąpić, choroby itp ?
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #17 : Listopad 28, 2011, 22:53:16 »

Jaki gatunek łososia chcesz ''hodować'' ?
Widzę że mylisz pojęcia, hodowla to doprowadzenie zwierząt do rozrodu, czego akurat u łososia nie zaobserwujesz w akwarium, chyba że hormonalnie lub jak pisał iroslaw sztucznie. W takim nędznym akwarium możesz co najwyżej chować łososia, czyli zapewnić tym rybom prawidłowe warunki do rozwoju i bytowania.

Czyli łosoś może żyć w wodach słodkowodnych.
Tak, nie wszystkie łososie spływają do morza, niektóre osobniki przebywają cały czas w miejscu swojego urodzenia. Łososie płyną do morza na żer w strumyku nie mialy by za bardzo co szamać zwłaszcza w takiej ilości. Te co zostają niestety nie osiągają jakichś kolosalnych rozmiarów max chyba do 20 cm. I nie jestem pewien, ale chyba przystępują do tarła razem z powracającymi z morza.

Sztucznie czyli jak ?
A tak

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
d1gger
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Grudzień 01, 2011, 17:24:46 »

Czyli w końcu tak naprawdę jest jakiś problem z otworzeniem farmy łosos wewnątrz lądu ? Zakładając, że będziemy hować łososia słodkowodnego, rozmnarzać go będziemy sztucznie ??
A co z chorobami ?
Co z pokarmem ? czy jest możliwość howania x łososi i jednoczesznie x * 4 innej ryby nie mięsożernej ? tak aby łososie nienadążyły zjadać te drugie rybki ? Jeżeli nie to jaka jest alternatywa ? Chodzi mi o howanie jak najbardziej zbliżoną ekologii (odpadają hormony i inne tego typu wynalazki)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #19 : Grudzień 02, 2011, 05:43:52 »

Właśnie wróciłem z roboty i chyba jestem przemęczony bo nie jarze.
Czyli w końcu tak naprawdę jest jakiś problem z otworzeniem farmy łosos wewnątrz lądu ?
Dalej nie wiem jaki gatunek łososia chcesz uprawiać, nie wiem też czy są śródlądowe  stawy hodowlane tej ryby, i jestem już trochę na tym forum ale z tego co wiem to nikt tu stawów nie ma.
Zakładając, że będziemy hować łososia słodkowodnego, rozmnarzać go będziemy sztucznie ?
A jak inaczej chciałeś rozmnażać ryby w stawach ? Tak jak w akwarium ? Oddzielać tarlaki do innego basenu, stwarzać im odpowiednie warunki i czekać czy podejdą do tarła, a jak byś wychowywał narybek ?
Co z pokarmem ?
No karmić na pewno trzeba raczej komarami latającymi nad wodą się nie najedzą. Są sztuczne karmy dla ryb stawowych.
czy jest możliwość howania x łososi i jednoczesznie x * 4 innej ryby nie mięsożernej ? tak aby łososie nienadążyły zjadać te drugie rybki ?
A tutaj to wysiadam całkiem. To mają być stawy hodowlane czy co? Te inne ryby to na pokarm ? Każdy gatunek ryby w stawach hodowlanych trzyma się oddzielnie. Nie słyszałem jeszcze żeby ktoś trzymał razem pstrągi i karpie.
A co z chorobami ?
Trzeba się z nimi liczyć, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę.
http://www.sprl.pl/doc/konf2010/epidemiologia.pdf

http://www.biomedical.pl/aktualnosci/smiertelny-wirus-odkryty-u-dzikich-lososi-w-kanadzie-3652.html

Czy masz nie zielone czy blade, ale jakiekolwiek pojęcie o tym co piszesz i co zamierzasz ''otworzyć''?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Grudzień 02, 2011, 07:14:01 »

Co z pokarmem ? czy jest możliwość howania x łososi i jednoczesznie x * 4 innej ryby nie mięsożernej ? tak aby łososie nienadążyły zjadać te drugie rybki ?

Kolega chciał chyba zrobić perpetum mobile.
Ryby roślinożerne karmiły by się same glonami i zielskiem a łososie polowały by na te ryby

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: