Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ryby mordują.  (Przeczytany 4203 razy)
czyzyk1991czyzyk
Nowy
*

« : Listopad 27, 2011, 21:45:49 »

Witam, na początku chce się przywitać bo jestem nowy Smiley zarejestrowałem się tu bo posiadam akwarium i mam w nim kłopot Roll Eyes Zbiornik ma 112 litrów, pływało w nim sobie 19 mieczyków, 16 glonojadów (13 małych po 2 cm, rodzice i jeden duży ok 25cm)
oprócz tego jeszcze  2 gurami, ogólnie akwarium spokojne  Wink Kolega likwidował swoje i powiedział że wyrzuca swoje ryby więc je przygarnąłem. To jednak nie był świetny pomysł. Nie wszystkie ryby potrafię nazwać ale wiem na  pewno że niektóre z przygarniętych ryb to: 2 węgorki (tak mi się wydaje, takie trochę garbate i śmiesznie pływające) 2 sumiki wywrotki (te czarne, ponad 15 cm) 3 kirysniki czarno-plamiste (łatki jak tygrys) 1 bocja wspaniała, i teraz ryby niezidentyfikowane: 3 sztuki ok 6 cm jasne z paskami przez długość boku, dużymi wyłupiastymi oczami i wąsami więc podejrzewam że coś z sumowatych, i ostatnio to 2 sztuki również z wąsami więc pewnie też sumowate, boją się światła, cały czas siedzą w zamku, lekko spłaszczone, podobne do glonojada ale ubarwienie inne, spód biały reszta brązowa gdzieniegdzie pasek, pływają przy dnie. I tu sedno sprawy, jeżeli ktoś potrafi określić jakie to gatunki ryb to bardzo proszę i które z nich są tak agresywne że po tygodniu w akwarium nie ma ani jednego mieczyka, gurami, i brakuje małych glonojadów.. Sam podejrzewam wywrotniki bo są największe i najbardziej agresywne. Pozdrawiam.
Grygioł
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 27, 2011, 22:05:53 »

Witam możesz dać jakieś zdjęcia tych ryb? Ponieważ będzie trudno w identyfikacji ryb po samym ich opisie ...
Poza tym sadze ze te akwarium jest za małe na taka ilość ryb może same zaczęły się redukować albo wraz z nowymi lokatorami przyniosłeś jakaś chorobę...
Nic nie zauważyłeś ?

czyzyk1991czyzyk
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 28, 2011, 07:13:39 »

Choroba odpada, było widać że ryby miały po szarpane ogony, że były atakowane przez większe okazy, teraz jest ok 15 ryb i większość pochowana w zakamarkach (mam porobione specjalnie dla nich) dlatego też ze zdjęciem jest trudno bo rzadko się wychylają, przez co akwarium sprawia wrażenie pustego. Chciałbym również znów mieć w nim trochę mieczy, neonków itp i nie wiem które ryby powinienem oddać żeby nowi lokatorzy nie zostali zjedzeni, dlatego na razie wstrzymuje się z zakupem.
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 28, 2011, 08:48:33 »

Przygarnąłeś drapiezniki .... Undecided

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 28, 2011, 08:54:56 »

Chciałbym również znów mieć w nim trochę mieczy, neonków itp i nie wiem które ryby powinienem oddać żeby nowi lokatorzy nie zostali zjedzeni, dlatego na razie wstrzymuje się z zakupem.
Wszystkie, które przygarnąłeś powinieneś oddać, bo nie masz warunków do ich trzymania.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Listopad 28, 2011, 10:05:02 »

pierwsza zasada posiadania jakichkolwiek zwierząt to wiedza na ich temat! często zdarza się, że ludzie oddają np. psa dlatego, że nie mogą sobie z nim poradzić... przez złe podejście do niego wyrobili jakieś negatywne zachowania, z którymi nie mogą sobie poradzić, a niczego nieświadomy laik, który takiego psiaka przygarnie gotuje sobie i zwierzęciu piekło.
dziwi mnie egoizm i głupota ludzi, którzy chcą mieć coś żywego nie posiadając żadnej wiedzy na temat najbardziej podstawowych warunków, które powinni zapewnić swojemu pupilowi.
nie piszę tego by Ci ubliżyć, ale żebyś się zastanowił czy chciałbyś być wychowywany przez rodziców, którzy nic o pielęgnacji i wychowaniu dzieci nie wiedzą i w dupie mają czy jesteś głodny, czy jest ci zimno itp...

czyzyk1991czyzyk
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 28, 2011, 14:08:34 »

Chyba napisałem że koleś powiedział że wywali te ryby bo pękło mu akwarium, więc je likwidował a ryby miał w wiaderku przez 2 dni i powiedział że nikt ich nie chce bo są dość duże czyli był wybór biorę albo lecą do kibla czy gdziekolwiek.. przygarnąłem i szukałem kogoś kto chce je za darmo ale nawet w sklepie akwarystycznym gość powiedział że nie chce ich bo dużych ludzie nie kupują a nie opłaca mu się trzymać. Mogłem mieć je gdzieś i nie brać ale szkoda bo są naprawdę ładne. Nie miałem czasu na szukanie informacji o nich bo nie znałem gatunków i zacząłem się tym zajmować jak je wpuściłem do akwarium. Wszystkie ryby które mogły zostać zjedzone a jeszcze nie zostały oddałem bo były małe i chętnych nie brakowało. Teraz w akwarium jest spokój ale jest ponuro, dlatego też zadawałem pytania odnośnie tych ryb.

Wszystkie to drapieżniki ? Nigdy nie zaobserwowałem agresywnego zachowania Kirysnika czy Bocji, węgorze też raczej spokojne i z tego co mi się wydaje nie mają warunków do zrobienia krzywdy innej rybie, ale np wywrotek jest duży (jeden i drugi) i są bardzo agresywne ale tylko wobec siebie nawzajem a do innych ryb nie. Dlatego może ktoś wie czy np. w nocy któreś z nich nie zamieniają się w zabójców ?
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #7 : Listopad 28, 2011, 21:37:52 »

Wrzuć zdjęcia tych ryb, sam jestem ciekawy co przygarnąłeś. Jeżeli masz inne akwarium, to po prostu przeżuć do niego ryby i zrób zdjęcie. A jeżeli nie masz to w ogólnym odrodź je szybą tak żeby pływały przy przedniej szybie i wtedy można zdjęcia cykać. Bo tak po opisie to trudno cokolwiek powiedzieć, jeżeli te największe to naprawdę wywrotki, to musisz je rozdzielić. W małych akwariach są bardzo agresywne wobec siebie, w końcu silniejszy zabije słabszego, no i są rybożerne więc mieczyki to dla nich doskonały pokarm.
Gurami jakiej były wielkości ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
czyzyk1991czyzyk
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 28, 2011, 22:38:04 »

Okej postaram się ogarnąć zdjęcia Smiley gurami miała około 5/6 cm ale nie zjadły jej tylko poobgryzały i leżała martwa a wtedy zajmowały się nią węgorze padlinożercy z nich są chyba.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Grudzień 03, 2011, 23:01:31 »

Bez zdjęć raczej się nie da. Akwarium masz przerybione, ale to chyba już wiesz, prawda?
Jako ciekawostkę, ze swojego doświadczenia mogę dodać, że mieczyki też potrafią być bardo agresywne w stosunku do siebie keidy dorosną.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
czyzyk1991czyzyk
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 04, 2011, 14:07:04 »

Sory za jakość zdjęć.

1) http://zapodaj.net/ef65a19f6e41.jpg.html

Pierwsza ryba niezidentyfikowana, poniżej Kiryśniki i Bocja.

2) http://zapodaj.net/db0de04c10aa.jpg.html

Wywrotniki i Glonojad.

3) http://zapodaj.net/87a6003aed54.jpg.html

(kiepska jakość) na tych zdjęciach też niezidentyfikowana ryba, nie mogłem jej sfotografować, i po wrzuceniu na stronke jakość jest jak widać.

4) http://zapodaj.net/65a62d1d1504.jpg.html

Glonojad.

5) http://zapodaj.net/cf14a12da725.jpg.html

Wystające z zakamarka węgorze.

Przewijajcie w dół całe zdjęcia bo są po 2. To są przygarnięte ryby, jak dacie rade je nazwać i ocenić które są agresywne to będę wdzięczny.
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 04, 2011, 14:15:56 »

ta pierwsza to chyba mystus tengara tak to sa wywrotniki rosna do 30 cm ten glonojad a raczej zbrojnik to plecostomus rosnie 50-60 cm wiedz twoje akwa nie jest dla niego odpowiednie i to nie sa wegorze tylko Heteropneustes fossilis w akwa rosnie do 30 cm
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2011, 14:20:12 wysłane przez Domel442 » Zapisane
czyzyk1991czyzyk
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 04, 2011, 14:47:10 »

Ok dzięki. Mam możliwość oddania glonojada do akwarium ok 250 l jak trzeba to oddam. A ten mystus nie jest agresywny ? mam takich 3 w akwarium (wpisałem tą nazwę w google i masz racje to mystus). A jeżeli chodzi o jedzenie to wystarczy jakaś zwykła czy potrzeba tym rybom specjalnej diety? Teraz mam NovoStick XL - Kuleczki wolno tonące. I jeszcze jeżeli ktoś dałby rade powiedzieć jak nazywa się ryba ze zdjęcia 3 bo mam takie dwie i nie mam o niej zielonego pojęcia. Dzieki za identyfikacje Heteropneustesów to sobie o nich poczytam.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #13 : Grudzień 04, 2011, 16:42:53 »

Ryba na trzecim zdjęciu to Platydoras sp.
Na 4 zdjęciu u góry Pterygoplichthys pardalis, na dole Pterygoplichthys sp.
Mystusy mieczyki wszamią tak samo wywrotki, moim zdaniem gurami mogły zabić właśnie wywrotki.
Poza zbrojkami ryby które przygarnąłeś to mięsozjadacze zresztą pokazały czym się żywią, dlatego najlepsze żarcie dla nich to mrożonki dla ryb oraz żywe małe ryby i filety rybne.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2011, 16:49:16 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
czyzyk1991czyzyk
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 04, 2011, 19:36:50 »

Ok dzięki za info, jedzenie zmienie i mam nadzieje że trochę sobie nawzajem odpuszczą Smiley ogólnie chciałem do akwarium wpuścić mieczyki, neonki, itp ale widzę że wtedy mógłbym z ryb które mam zostawić tylko glonojady..
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: