|
Drago
|
|
« Odpowiedz #16 : Grudzień 12, 2011, 23:21:16 » |
|
Ha to nie Sternarchorhynchus tylko Gymnorhamphichthys aff. hypostomus i znalazłbyś miałem jedną sztukę ale niestety bardzo króciutko. Sternarchorhynchusy wyglądają podobnie. wikipeixes.com.br
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2011, 05:12:01 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #17 : Grudzień 12, 2011, 23:45:15 » |
|
Jeśli podobają ci się okonie i z tego co widze inne okoniopodobne ryby to rozważ jeszcze Enneacanthus obesus i Enneacanthus chaetodon, obydwa gatunki dostępne sam je miałem... mega fajne rybska no i bardzo oryginalne;)
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #18 : Grudzień 14, 2011, 05:10:11 » |
|
Nandus nandus w Amazon Exotic Import mieli niedawno, ale czy jeszcze mają nie wiem.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #19 : Grudzień 14, 2011, 17:23:06 » |
|
Drago poszedłem za Twoją rada i wysłałem maila do Artura. Dzisiaj dostałem odpowiedz z ofertą Amazon Exotic Import & African Exotics. Jest w czym wybierać Nandus Nandus w połowie stycznia Artur powinien mieć. Zastanawiam się również nad Geophagus sp."Tapajos Red Head". Ryby niby ogólnie dostępne, a jakoś rzadko goszczą w zbiornikach. Co o tym sadzicie?
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
|
« Odpowiedz #20 : Grudzień 14, 2011, 18:27:53 » |
|
z tego co czytałem to dość łatwa w rozmnożeniu i prowadzeniu pielęgnica(?) z czarnych wód(?). rzeczywiście nie spotkałem jeszcze takiej na forach, by ktoś miał. z wyglądu zaje...sta. w jakich proporcjach i ile sztuk zmieścisz??
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #21 : Grudzień 14, 2011, 19:32:24 » |
|
z tego co czytałem to dość łatwa w rozmnożeniu i prowadzeniu pielęgnica(?) z czarnych wód(?). rzeczywiście nie spotkałem jeszcze takiej na forach, by ktoś miał. z wyglądu zaje...sta. w jakich proporcjach i ile sztuk zmieścisz??
Jeszce nie postanowiłem, że to będą ziemiojady, rozważam różne opcje póki zbiornik dojrzewa. Niestety nie ma zbyt wiele informacji o rozmiarach Geophagus sp.Tapajos Red Head. Niektóre źródła podają 25cm inne 16cm. Jakoś jednak nie wierzę w ta pierwsza wartość. Myślę, że 6 szt młodych dałoby radę.
|
|
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #22 : Grudzień 14, 2011, 20:19:42 » |
|
Co do Tapajosów to rybki na fotkach prezentują się doskonale, a z tego co można o nich przeczytać wynika, że mają interesujące zachowanie więc to bardzo ciekawa opcja nandus to skryta ryba czychająca w ukryciu na zdobycz, a przynajmniej takie info o nim znalazłem, więc w akwa pewnie niewiele by się działo poza okresem karmienia
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #23 : Grudzień 16, 2011, 06:40:58 » |
|
Jak tam, decyzja dot. obsady podjęta?
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #24 : Grudzień 16, 2011, 12:00:05 » |
|
Jak tam, decyzja dot. obsady podjęta?
Nie Obecnie co innego zaprząta moja głowę. Mianowicie syf na powierzchni wody. Baniak otwarty ma swój urok, ale ma tez wady. Oprócz szybkiego parowania z którym liczyłem się od początku jest problem z wszelakim brudem osadzającym sie na powierzchni. Nie wygląda to ciekawie, a po dotknięciu rozpada się na miliony kawałków, które pięknie pływają w toni. Wku... mnie to niesamowicie. Filtr sobie z tym w końcu radzi, ale powierzchnia wraca do stanu początkowego. Deszzcownia nie daje rady, zamontowana pod lustrem, nad nie mam miejsca. Pozostaje chyba tylko skimmer? Chyba, że ktoś ma jakieś pomysły.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #25 : Grudzień 16, 2011, 12:15:25 » |
|
Obecnie co innego zaprząta moja głowę. Mianowicie syf na powierzchni wody. Baniak otwarty ma swój urok, ale ma tez wady. Oprócz szybkiego parowania z którym liczyłem się od początku jest problem z wszelakim brudem osadzającym sie na powierzchni. Nie wygląda to ciekawie, a po dotknięciu rozpada się na miliony kawałków, które pięknie pływają w toni. Wku... mnie to niesamowicie. Filtr sobie z tym w końcu radzi, ale powierzchnia wraca do stanu początkowego. Deszzcownia nie daje rady, zamontowana pod lustrem, nad nie mam miejsca. Pozostaje chyba tylko skimmer? Chyba, że ktoś ma jakieś pomysły.
A mówiłem, że tak będzie... Deszczownia nic Ci nie da, skimmer też mało zdziała. Najlepszym wyjściem bedzie kaskada wypełniona watą.
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #26 : Grudzień 16, 2011, 12:20:38 » |
|
Najlepszym wyjściem bedzie kaskada wypełniona watą.
Jakoś w to nie wierzę. Muszę skrobnąć PW do Rodii, jakoś u niego nie widzę kaskady
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2011, 12:22:22 wysłane przez emperor »
|
|
|
|
|
tmaciak
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #27 : Grudzień 16, 2011, 12:23:04 » |
|
skimmer też mało zdziała
A dlaczego niby skimmer ma mało zdziałać? Skimmer to znakomite rozwiązanie, nie dość, że oczyści powierzchnię (i utrzyma ją w czystości) to jeszcze odpowiednio natleni wodę, deszczownię można wtedy wywalić. Polecam skimmer Fluvala.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Tomek
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #28 : Grudzień 16, 2011, 12:42:30 » |
|
Najlepszym wyjściem bedzie kaskada wypełniona watą.
Jakoś w to nie wierzę. Wpadnij do mnie to uwierzysz Najmniejsza kaskada HBL z allegro za bodajże 13pln z zatkanym głównym wlotem (całość przepływu ciągnie przez skimmer) czyści powierzchnię 160x60. Wypełniona jedynie paskiem gąbki na wylocie. Nie musiałaby chodzić 24h/dobę ale niestety żeby wystartowała muszę ją najczęściej ręcznie zalać, więc wolę zostawić na stałe, prądu żre niezauważalną ilość i jej nie słychać. Po mojemu to całkiem dobre rozwiązanie, jedynie przy karmieniu płatkami trzeba ruchomą część skimmera zdjąć, żeby się gąbka "ciężkim" syfem nie brudziła.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #29 : Grudzień 16, 2011, 12:52:05 » |
|
Jakoś w to nie wierzę. Muszę skrobnąć PW do Rodii, jakoś u niego nie widzę kaskady
Bo nie w każdym miejscu kurzy się tak samo. A dlaczego niby skimmer ma mało zdziałać? Skimmer to znakomite rozwiązanie, nie dość, że oczyści powierzchnię (i utrzyma ją w czystości) to jeszcze odpowiednio natleni wodę, deszczownię można wtedy wywalić. Polecam skimmer Fluvala.
Zakup skimmera (jeśli Emperor takowego w zestawie nie posiadał) to tańsze rozwiązanie niż zakup kaskady. Zawsze można zamontować i zobaczyć czy coś zdziała - wg mnie, zdziała niewiele. Ponieważ woda szybko paruje, będzie bardzo ciężko utrzymać skimmer we właściwym położeniu. Za nisko - nic nie da. Za wysoko - to samo. Ktoś kiedyś pisał - bardzo mozliwe, że byłeś to Ty - że są skimmery na elestycznym "wysięgniku" dzięki któremu skimmer stale utrzymuje sie na powierzchni wody. Niestety, nie wiem jak to wygląda w kuble Eheim który mieli wode u Emperora, nie wiem też czy tego typu skimmer da się zamontować w innym filtrze. Wiem natomiast, że w baniakach powyżej 160 - 200l skimmer zaczyna być mało wydajny. Po prostu za mały wlot wody i za duża powierzchnia do filtrowania. Zbiornik jest otwarty więc 24h coś na tafli będzie się osiadać. Moim zdaniem, skimmer nie wyrobi. Miałem skimmer, niewiele pomagał. Znajomi w większych baniakach też tego nie stosują. Ale, tak jak napisałem wcześniej - sprawdzić nie zaszkodzi. Może akurat u Emperora zadziała.
|
|
|
|
|
|
|
|