Bo skoro już bawić się w preparowanie wody, to do KH pozwalającego na łatwiejsze obniżenie pH. kh=8 tego nie umożliwia.
KH w moim kranie wynosi >20.
Gdybym chciał uzyskać wartość=8 preparowanie byłoby bez sensu?
KH na poziomie 3-5 spokojnie wystarcza do utrzymania stabilnego pH. Aczkolwiek przy takiej wartości, bez podawania CO2 i tak trudno zejść z pH znacznie poniżej 7 "naturalnymi" metodami. Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń z RO i obniżaniem pH w roślinnym baniaku i w azjatyckim BW.
Wczoraj z ciekawości badałem wodę w swoim zbiorniku.
KH-15
GH-15
PH~7,3
Jak to wyjaśnisz?
Przecież PH~6,7 nie jest jakoś specjalnie niskie.
Z resztą nie bardzo Ciebie rozumiem, Ducze.
KH-8 uznajesz za wysoką twardość, a PH trochę poniżej 7 uznajesz za coś trudnego do osiągnięcia (trudne bez stosowania CO2).
Nieprawda. Przy lekko ograniczonym dostępie CO2 (np pod pokrywą) wcale nie musisz podnosić pH do tych 6,7. Samo wzrośnie.
Właśnie o to mi chodziło.
Woda RO wcale nie ma pH=6, wszystko zależy od dostępności CO2 i mieszania się go z wodą. Lałem do BW pełnego liści i korzeni czyste RO, woda była prawie czarna, a pH powyżej 7, jak to wyjaśnisz? (bo ja nie potrafię prawdę mówiąc
Badanie czystej wody ro zaraz po jej otrzymaniu raczej zawsze pokaże Ci ph~6.
Z resztą się zgadzam. Po jakimś czasie i pozostawieniu wody np. w wiadrze parametry raczej nigdy nie będą zgodne z wyjściowymi.
Odnośnie pozostałej części: Nie umiem tego wyjaśnić, podobnie jak nie umiem wyjaśnić parametrów wody w moim baniaku.
KH=8 to jest stanowczo wysoka wartość. Ja mam we Wrocławiu twardą wodę, ale KH jest właśnie mniej więcej 8-9 stopni. Kamienia na wszystkim od ch... i trochę
Więc nie mów mi, że kh=8 jest niskie.
A ty dalej swoje
To jak Ty nazwiesz wode o twardości 25?
Pytam z ciekawości.
Ja kh=8 nazwałbym raczej wodą miękką lub średnio miękką, ale jak kto uważa.
Bliskim zera, na pewno poniżej 3.
A bez drewna woda nie zakwasi się sama przy takich parametrach?
Muszę się zapytać
udało Ci się kiedyś zejść przy tak twardej wodzie z pH poniżej zera bez dozowania CO2? Ja nie znam nikogo komu by się takie coś udało w normalnie funkcjonującym baniaku.
Nie rozumiem, jak to zejść z PH poniżej zera?
Jeśli masz na myśli „poniżej 7” to odpowiem w ten sposób – nigdy (a przynajmniej teraz sobie nie przypominam) nie udało mi się zbić kh poniżej 12-14.
Twardość w moim kranie już znasz, dodam tylko, że ph często dochodzi u mnie do 9.
Jak w takim razie wyjaśnić parametry wody w zbiorniku?
Oczywiście, wodę do podmiany co jakiś czas mieszam z destylką tak by twardość utrzymywała się na tych 14-15 stopniach natomiast ph waha mi się zwykle o 0,2 stopnia i to raczej w dół zaraz po podmianie. Po 24-48h znów wraca do 7,5.
Idąc Twoim tokiem myślenia przy tak dużej twardości wody w kranie i tak wysokim ph wyjściowym nie powinienem mieć najmniejszych szans na uzyskanie wody jaką mam, więc?