Witam,
Przewertowałem google i znalazłem kilka podobnych tematów ale niestety informacje w nich zawarte nie są
odpowiednio usystematyzowane.
Obecnie w dwóch akwariach mam aquarelle z 965 oraz 865 i barwa światła mi odpowiada.
Zakładam nowy zbiornik i mam już do niego belkę hagena. Będzie to typowe iwagumi z niskimi roślinkami(mały henio, saugryne sp., pogestemon)
Z wyższych może duży henio, microzorium ubrosum tutaj muszę jeszcze przemyśleć temat.
Zastanawiam się na inną mieszanką która również da fajne światło i również widmo dla roślin będzie odpowiednie. Eksperymentuje, bo przy pierwszych akwariach zasugerowałem się wiedzą forumowiczów i źle na tym nie wyszedłem. Teraz gdy już trochę siedzę w temacie chciałbym spróbować czegoś innego. A nóż może coś nowego mi również spasuje.
Jak już zdążyłem się dowiedzieć proces fotosyntezy u roślin najefektywniej przebiega jeśli spełnione są wszystkie czynniki. Jednym z nich jest odpowiednie widmo światła.
Rośliny najbardziej preferują widmo niebieskie i czerwone czyli świetlówki powinny świecić najmocniej w przedziałach - 400-500 i 650-750 nanometrów.
Widać to na niżej załączonym obrazku:
Mam kilka propozycji ze świetlówkami
Grolux, aquarella, aquastar, powe glo, philips tld 865
Power glo, ma ona 18000K nigdy nie widziałem jej na żywo np. w połączeniu z 865. Zastanawiam się, czy taka barwa nie jest już kierowana do baniaków morskich ?
Co byłoby lepszym wyborem cukierkowa aquarella/grolux/aquastar + 865 czy
power glo + 865 ?
A może aquarella/grolux/aquastar + power glo ?
Ostatnia opcja to power glo + 865.
Może podzieli się ktoś doświadczeniami ?
Pytanie co wybrać, bo mam mętlik w głowie.
z góry dzięki za pomoc