Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobór świetlówek 2x24W do belki  (Przeczytany 12214 razy)
Boomer
Zainteresowany
**

« : Grudzień 18, 2011, 20:47:57 »

Witam,

Przewertowałem google i znalazłem kilka podobnych tematów ale niestety informacje w nich zawarte nie są
odpowiednio usystematyzowane.

Obecnie w dwóch akwariach mam aquarelle z 965 oraz 865 i barwa światła mi odpowiada.

Zakładam nowy zbiornik i mam już do niego belkę hagena. Będzie to typowe iwagumi z niskimi roślinkami(mały henio, saugryne sp., pogestemon)
Z wyższych może duży henio, microzorium ubrosum tutaj muszę jeszcze przemyśleć temat. 

Zastanawiam się na inną mieszanką która również da fajne światło i również widmo dla roślin będzie odpowiednie. Eksperymentuje, bo przy pierwszych akwariach zasugerowałem się wiedzą forumowiczów i źle na tym nie wyszedłem. Teraz gdy już trochę siedzę w temacie chciałbym spróbować czegoś innego. A nóż może coś nowego mi również spasuje.

Jak już zdążyłem się dowiedzieć proces fotosyntezy u roślin najefektywniej przebiega jeśli spełnione są wszystkie czynniki. Jednym z nich jest odpowiednie widmo światła.
Rośliny najbardziej preferują widmo niebieskie i czerwone czyli świetlówki powinny świecić najmocniej w przedziałach - 400-500 i 650-750 nanometrów.

Widać to na niżej załączonym obrazku:

Mam kilka propozycji ze świetlówkami
Grolux, aquarella, aquastar, powe glo, philips tld 865

Power glo, ma ona 18000K nigdy nie widziałem jej na żywo np. w połączeniu z 865. Zastanawiam się, czy taka barwa nie jest już kierowana do baniaków morskich ?

Co byłoby lepszym wyborem cukierkowa aquarella/grolux/aquastar + 865 czy
power glo + 865 ?

A może aquarella/grolux/aquastar + power glo ?

Ostatnia opcja to power glo + 865.

Może podzieli się ktoś doświadczeniami ?

Pytanie co wybrać, bo mam mętlik w głowie.

z góry dzięki za pomoc
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 18, 2011, 21:18:34 »

Jeżeli chcesz światło o barwie niebieskiej i czerwonej to wybierz te które świecą taką barwą a Ty w każdym wypadku pchasz świetlówę białą 6500K. Daj aquarelle + Grolux i będzie dobrze. PowerGglo jest gorszą alternatywą Power-Glo gdyż świeci na niebieskio.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2011, 21:38:53 »

Power glo plus aqua glo. Gdybys skusil sie na jeszcze jedna to na tyl flora glo. Polaczenie tych trzech daje zajebiste widmo dla roslin.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 18, 2011, 21:59:58 »

Ze świetlówek hagena jedyna która wchodzi w grę to tylko power glo. Innych nawet nie rozważałem.

Przy połączeniu aquarella + grolux jak będzie wyglądało akwarium ?
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 18, 2011, 22:10:51 »

A rozwazales np hybryde swietlowki plus diody monochromatyczne z przedzialu dlugosci fali odpowiednich dla chlorofilu? rosliny swiatlolubne maja duzo chlorofilu a. Cieniolubne wiecej chlorofilu b. Poszukaj na necie jaka dlugosc fali te chlorofile pobieraja (maksima absorbcji) i doluz dobrane do tych wartosci ledy. IMO warto.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 18, 2011, 22:21:46 »

A rozwazales np hybryde swietlowki plus diody monochromatyczne z przedzialu dlugosci fali odpowiednich dla chlorofilu? rosliny swiatlolubne maja duzo chlorofilu a. Cieniolubne wiecej chlorofilu b. Poszukaj na necie jaka dlugosc fali te chlorofile pobieraja (maksima absorbcji) i doluz dobrane do tych wartosci ledy. IMO warto.

Zostańmy przy standardowych rozwiązaniach...
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 18, 2011, 22:29:46 »

No temat rzeka. Kazdy ci poleci cos innego. Mam tez dobre wspomnienia z sylvania. Power glo swieci tak ja wiem taki fioletowy rozowy ciezko to okreslic. Wybor nalezy do ciebie pozdro!

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 18, 2011, 23:09:12 »

No temat rzeka. Kazdy ci poleci cos innego. Mam tez dobre wspomnienia z sylvania. Power glo swieci tak ja wiem taki fioletowy rozowy ciezko to okreslic. Wybor nalezy do ciebie pozdro!

Mam świetlówki T5 24W o długości 55cm Sylwan gro lux 8500K i Sylwan lux line 6500K .Pierwsza świeci niby lekki fiolet a druga zielonkawo.Baniak prezentuje sie ładnie z takim oświetleniem,mam ten zestaw od tygodnia więc nie wiele mogę powiedzieć. ;)Wszystko zależy od obsady baniaka,jednak weź pod uwagę ze większość roślin są pochodzenia tropikalnego a tam preferują nawet 10000K. Ja korzystałem z tego sklepu jest tam opis każdej świetlówki. papa

http://www.aquario.pl/swietlowki-liniowe-t5-16-mm/545-24w-swietlowka-t5-sylvania-865-6500k.html
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2011, 23:27:56 wysłane przez bitter » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 18, 2011, 23:45:44 »

Power glo swieci tak ja wiem taki fioletowy rozowy ciezko to okreslic. Wybor nalezy do ciebie pozdro!

Power-Glo ma lekko niebieski kolor na fioletowo świeci Aqua-Glo

Lepiej niż 865+Grolux

Przy Groluxie Aquarelle 10000K świeci bardziej na biało dlatego, że Grolux 8500K ma mocniejszy kolor czerwony  i dlatego 865 przy Groluxie wygląda bardziej na zielony niż biały ale to tylko złudzenie oka ludzkiego.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2011, 23:47:32 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 19, 2011, 00:03:57 »

No moze i daltonista jestem ale pisze raczej z pamieci bo mam teraz hqi. W sumie to kumpel mial swietlowki sery i tez sobie chwalil. Kwestia tez kasy. No i tez tego jakie chcesz miec spektrum. Ja to bym hagena kupil komplet nie zastanawiajac sie nawet. Przyrosty byly ladne. Glo to dobra swietlowka. Z mojego doswiadczenia.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 19, 2011, 00:22:09 »

Power glo swieci tak ja wiem taki fioletowy rozowy ciezko to okreslic. Wybor nalezy do ciebie pozdro!

Power-Glo ma lekko niebieski kolor na fioletowo świeci Aqua-Glo

Lepiej niż 865+Grolux

Przy Groluxie Aquarelle 10000K świeci bardziej na biało dlatego, że Grolux 8500K ma mocniejszy kolor czerwony  i dlatego 865 przy Groluxie wygląda bardziej na zielony niż biały ale to tylko złudzenie oka ludzkiego.

No dobra a porównując
865+ aquarelle do grolux+ aquarelle ?
Co byś wybrał ?

Patrzę na widma w tym linku http://saurama.aqua-web.org/
I może nie ma tam konkretnie widma grolux + aquarelle ale jest np. grolux + aquastar(ta ma tą samą temp. barwową co aquarelle) i
akwarium wygląda zbyt cukierkowo. Do mnie taki wygląd nie przemawia.
No chyba, że w połączeniu  aquarelle + grolux robi się całkowicie inny wygląd ...

Wziąłbym ten zestaw tylko boję się że tak szybko jak kupię groluxa tak szybko zmienię go na 865 Smiley
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2011, 00:31:59 wysłane przez Boomer » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 19, 2011, 08:23:47 »

I może nie ma tam konkretnie widma grolux + aquarelle ale jest np. grolux + aquastar(ta ma tą samą temp. barwową co aquarelle) i
akwarium wygląda zbyt cukierkowo. Do mnie taki wygląd nie przemawia.
No chyba, że w połączeniu  aquarelle + grolux robi się całkowicie inny wygląd ...

Wziąłbym ten zestaw tylko boję się że tak szybko jak kupię groluxa tak szybko zmienię go na 865 Smiley

Widzisz wszystko zależy od ustawienia bo jak dasz aquarelle /aquastar świeci tak samo/ z przodu a Groluxa z tyłu to będzie wyglądało już dobrze jak pisałem wcześniej aquarelle przy groluxie wygląda jakby świeciła na biało więc po co się upierasz na tą 865, która przy groluxie wygląda na zieloną jak już to ci wcześniej napisał Wiedzmin. Sam chciałeś świetlówki o barwie niebiesko-czerwonej więc takie Ci polecam. Światło 6500K ma patrząc na wykres wyraźną górkę w barwie zielonej i żółtej a niebieski i czerwony kolor nie jest już taki mocny.
Masz jak pisałeś świetlówki T5 one świecą jaśniejszym światłem bardziiej białym jak się patrzy na jedną zapaloną świetlówkę i nie ma znaczenia jaką ma barwę /może tylko aktyniczne świecą na mocny niebieski kolor/. W T8 przy zastosowaniu 2 bardziej fioletowych rur będzie cukierkowo ale przy T5 ten sam zestaw wygląda już zupełnie inaczej /lepiej/

Ps Jak już bardzo chcesz tą 6500K to 965 świeci lepszym /współczynnik RA/ białym bardziej wyrównanym światłem i porównując ją do 865 świeci na lekko różowo.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2011, 09:03:46 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 19, 2011, 09:21:57 »

Dzieki za wyjasnienie. Jeszcze jedno pytanie jaki dobor swietlowek podkresli, zintensyfikuje zielony kolor na? Jak grolux +aquarelle wynie na zielony kolor i krystalicznosc wody? Pytam na przyszlosc bo w wiekszym akwarium rowniez bede zmienial switlowki i wlasnie chcialbym podkreslic zielen oraz krystalicznosc wody
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 19, 2011, 09:59:52 »

Właśnie o kolory i krystaliczność wody bardziej odpowiedzialne jest aby dana świetlówka miała dobry współczynnik RA. Obie te podane taką mają. Co do soczysości zielonego koloru u roślin to już raczej zależy od danego gatunku roślin oraz od ich kondycji. Faktem jest że światło 6500K oddaje lepiej barwę właśnie zieloną przez co ludzkie oko może postrzegać daną roślinę na bardziejzieloną niż jest ale dla roślin ważniejsza jest w widmie światła barwa niebieska oraz czerwona taka jak na wykresie który podałeś w pierwszym poście i zastosowanie takich świetlówek powoduje że kondycja i wzrost roślin jest zdecydowanie lepsza.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2011, 10:36:39 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Boomer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Grudzień 19, 2011, 21:56:11 »

Ok dzięki za wszystkie podpowiedzi. Cóż do odważnych świat należy.
Czas spróbować czegoś nowego. Biorę aquarelle + grolux Smiley

Odnośnie ułożenia... Aquarelle na przód grolux na tył, tak ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: