Witam,
Swoja akwarystyczna przygode zaczalem jakis czas temu. Zaczalem od akwarium 96l przez 112 i teraz jest 375l. Wczesniej bylo to akwarium typowo towarzysko roslinne, a teraz chce sprobowac roslinne paletki (akwaria mam ok3-4mcy). Wiem, ze nie jest to latwy temat, ale chce sprobowac. Kazdego dnia dnia dowiaduje sie czegos nowego i jestem bardzo otwarty na wasze opinie/sugestie.
Zbiornik: 375L 150x50(jak mierze to niby 55)x50x0,8 - oryginalnie bez wzmocnien ktore doloze na weekend(2 poprzeczne i 2 wzdlozne)
Podłoże: Manadoo + czarny zwir + bialy zwir, ale zmienie na cos co mi doradzicie z czego na razie jestem przy czarnym zwirze+cos pod to?.
Oświetlenie: 4x80W T5 - napewno musze zmienic te aktyniczne ktore dostalem w zestawie a czy 10k to nie wiem tzn zakres wiedzy mi nie pozwala na decyzje
- 2x 10k - swieci 10-20
- 2x Aktyniczna swieci 18-20:30
Filtracja: -JBL CP-500 - wklady to ceramika,biobale,gabki (tutaj chyba powinna byc tylko ceramika) + skimmer (wylot czesciowo idzie do mieszaka co2 sery)
-jakies 2 wewnetrzne ktore z czasem zamienie na cos porzadnego
Nawożenie: DENNERLE V30,S7,E15 - nie wiem czy to najlepszy wybor w moim wypadku tzn rosliny nie marnieja ale nie ma jakis strasznych przyrostow
Co2: Butla wysokociśnieniowa+reduktor+zaw.precyzyjny+mieszak sery - dozuje 2bable/1s
Flora: Niestety jako ze jestem amatorem to ciezko mi nazwac je wszystkie i nie jestem pewien czy to sa odpowiednie gatunki do mojego akwarium, a przedewszystkim jest ich za malo to mam:
-mech jawajski
-anubiasy
-chyba Ammania gracilis green
-chyba zwartka malajska
-chyba rozdzyca rutewkowa (padla w poprzednim akwarium i teraz odrasta)
-chyba zabienica amazonska
Fauna: -4 paletki (na razie - na dniach postaram sie uzupelnic do 6, a jak wszystko bedzie ok to do 8-10)
-6 kosiarek (na razie, bo zamierzam je usunac - to dobry pomysl?)
-7-8 teczanek neonowych (na razie bo chcialbym ok 20-25 - dobry pomysl?)
-kirysek tygrysi (zastanawiam sie czy mu dokupic kumpli czy go oddac)
-Skalar ktory ma wielkosc ok 10cm i jest do oddania
-Jakas ryba podobna do kosiarki tylko, ze zolta i strasznie bronica swojego terytorium
-4 ampularie (niby do 28 stopni, a nie widze zeby jakos sie strasznie przejmowaly 30)
-5 krewetek filtrujacych
Na chwile obecna wyglada to mniej wiecej tak: