Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: pokarmy LIOFILIZOWANE opinie.  (Przeczytany 7468 razy)
Anubis-RE
Super aktywny

« : Styczeń 06, 2012, 12:21:17 »

Witam, jak w temacie poszukuje opinii na temat tych pokarmów.

Czy waszym zdaniem, to dobry wybór dla naszych pupili ?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2012, 18:15:22 »

Ja karmię od czasu do czasu brzanki rurecznikami liofilizowanymi. Po mojemu świetne żarcie, ryby się rzucają na nie. Jedyny mankament to jego pływalność, pewnie nie każda ryby lubi jeść z powierzchni. Ale ogólnie zdecydowanie polecam.

Przypomniało mi się, że wcześniej monodactylusy wpierdzielały liofilizowanego (albo suszonego, nie pamiętam) kryla i też nie marudziły. Szczupaki też dokarmiałem suszonymi krewetkami.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2012, 18:21:49 »

Ja zastanawiam się nad podaniem takiego pokarmu żałobniczkom i kardynałkom więc nie ma problemu z jedzeniem z powierzchni.

falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2012, 20:07:06 »

Kiedyś podawałem liofilizowany rurecznik brzankom brokatowym, a później także zwinnikom ogonopręgim i bystrzykom kolumbijskim. Pokarm bardzo chętnie był zjadany. Często najsilniejsza ryba porywała kostkę i cała reszta ją ścigała, tak że całkiem fajnie to wyglądało. Dla odmiany skalary nie bardzo chciały jeść takiego rurecznika, a żywy im odpowiadał.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2012, 23:30:48 »

Ten pokarm pływa cały czas czy nasiąka w końcu i opada ?
falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2012, 00:52:02 »

Nasiąka, ale dosyć wolno (to o liofilizowanych rurecznikach). Zaraz po podaniu kostka pływa jak korek, stopniowo się rozmiękcza i ryby łatwo wyskubują poszczególne robale. Po jakimś czasie pokarm w końcu opada, ale u mnie były to niewielkie resztki, bo większość wcześniej była bardzo chętnie zjadana. Tylko skalarom jakoś to żarełko nie pasowało.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2012, 16:15:25 »

U mnie ma być jutro/pojutrze liofilizowana ochotka to zdam relację z tonięcia Smiley
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2012, 23:38:06 »

I koniecznie fotki Cheesy

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Styczeń 11, 2012, 12:46:03 »

ja używam tubi cubi. w literatce z wodą z akwarium nasiąka, aż się "rozczłonkuje" i opadnie, po czym zostaje wlany do zbiornika. Kiryski się nim uwielbiają zapychać, kąsacze też coś porwą, kakadu zje, a skośne jak im się podoba...

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 11, 2012, 12:48:45 »

Cieszę się, bo jak do tej pory nie ma głosów przeciw, więc idzie to w dobrym kierunku, a jak z robakami w tych pożywkarniach ?
Wnioskuję, że po takim zamrożeniu i osuszeniu już nie powinno ich być ?

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 12, 2012, 11:35:11 »

Pokarmy liofilizowane są podobno bez pasożytów.

Dostałam ochotkę - opada od razu, krewetki biorą się za nią już po 1-2 minutach, jak tylko puści zapach Smiley
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 12, 2012, 13:55:17 »

Pokarmy liofilizowane są podobno bez pasożytów.
Mało co przetrwa zamrażanie i (prawie) próżniowe suszenie Smiley Tylko pewności co do kupowanego na wagę żarcia nie ma jakiejkolwiek, że ono jest naprawdę liofilizowane a nie normalnie suszone. No ale trzeba zaufać sprzedawcom, bo sprawdzić tego chyba nie ma nijakiej możliwości Smiley

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Styczeń 12, 2012, 14:34:49 »

trzeba zaufać sprzedawcom, bo sprawdzić tego chyba nie ma nijakiej możliwości Smiley

No niestety chyba trzeba zaufać.
Myślę, że w przypadku karm, które są zamknięte oryginalnie, ryzyko, ze jest suszona a napisane liofilizowana, jest wręcz zerowe Wink
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 12, 2012, 14:42:32 »

Pewnie tak Smiley Ale ja zawsze kupowałem na allegro na wagę. Zresztą moje ryby jakieś takie zdrowe, że się niezbyt boją jakiejkolwiek zarazy Wink

falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Styczeń 12, 2012, 15:14:30 »

"Zresztą moje ryby jakieś takie zdrowe, że się niezbyt boją jakiejkolwiek zarazy Wink"
Twoje ryby są zdrowe, bo nie myjesz żwirku ludwikiem, jak niedawno to zrobił jakiś "akwarystyczny spec"  Wink

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: