Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: PYTANIE DO SPECJALISTOW  (Przeczytany 6266 razy)
flozbi
Nowy
*

« : Luty 04, 2012, 01:27:11 »

Witam serdeczne wszystkich, mam na imię Ania i che założyć akwarium. Jestem kompletnie zielona w tej dziedzinie dlatego napisałam na forum.
Planuje około 100-120l akwarium z filtrem kubełkowym. (prawdopodobnie fluval). Chce zapewnić rybkom jak najlepsze warunki i tu proszę doświadczonych akwarystów o pomoc:
Chciałabym hodow* do trzech gatunków ryb. Bardzo mi się podobają brzanki sumatrzańskie ale nie wiem czy moge dodac do nich bocje (które tez mi się podobają) ale jak już napisałam chce jak najlepiej dla rybek dlatego będę wdzięczna za sugestie odnośnie obsady mojego zbiornika.
dziękuję Pozdrawiam
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2012, 21:59:58 »

Zależy ci na ławicy czy była byś skłonna bardziej w stronę paki (albo 2parek) ciekawych rybek ?
Chcesz roślinki czy bez roślinek ?
Chcesz jasne akwarium czy ciemniejsze klimaty ?

Po tych odp, ktoś na bank ci pomoże Wink

iroslaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2012, 23:18:25 »

Wejdz sobie na naszym forum w biotopy Azja bo te ryby pochodzą właśnie z Azji . Poczytaj może ci się coś wyjaśni .
flozbi
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2012, 00:15:01 »

No ja myślałam o 15 brzankach i może paru bocjach. Akwarium ma miejsce na jedna świetlówkę wiec raczej ciemniejsze klimaty. A co do roślinek to jestem zielona wiec jakieś łatwe w hodowli. I oczywiście poczytam o biotopie azjatyckim .
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2012, 00:41:07 »

Ooooo. Brzanki Sumatrzańskie w takiej ilości polecam z całym sercem  Grin Nawet więcej bym dał do baniaka tej wielkości  Grin Bardzo ciekawe rybki. Ustalają sobie hierarchię. Mają jednego szefa, który co wieczór stacza walki o władzę i musi nie tylko być najsilniejszy ale i najbardziej opanowany. Można zaobserwować bardzo ciekawe zachowania ale jeśli oprócz Brzanek w akwarium jest konkurencja do sprawowania władzy to zachowania społeczne mogą być słabe. Tak było u mnie. Miałem bardzo ciekawe stado jak były same tylko z glonojadowatymi. Potem dołożyłem jeszcze inne "mocne" rybki i chociaż walk między nimi nie było to owe najciekawsze zachowania "siadły". Nie były to akurat Bocje więc nie wiem jak się z nimi dogadują.

Akwarium ogólne 240l
falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2012, 16:49:51 »

W takim akwarium 100-120 litrów o długości 80 cm, to tylko mniejsze gatunki bocji. Bocja wspaniała rośnie za duża, więc odpada.
Nie wiem jak bocje na dłuższą metę dogadują się z brzankami, może wypowie się ktoś, kto miał razem te gatunki.
Sumatry całkiem fajnie wyglądają w akwarium jednogatunkowym. Jeśli chcesz trochę urozmaicenia, to oprócz brzanek o tradycyjnym ubarwieniu możesz kupić też inne formy hodowlane brzanki sumatrzańskiej, czyli brzanki mszyste i albinotyczne. Do 120 litrów nie dawałbym więcej niż 15 sztuk, choć prawdę mówiąc na stado tego typu ryb z ADHD przydałoby się większe akwarium.
Co do łatwych roślin, to kup różne zwartki, nadwódki, mikrozorium. Mało wymagające są też żabienice, ale to już nie Azja. Jednak nawet dla tych roślin jedna świetlówka, to będzie zbyt mało.

Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 05, 2012, 17:55:12 »

Ja bym wsadził 20 do 30 Brzanek i poobserwował, bo naprawdę warto. Jak się już opatrzy, wtedy ew. Bocje. Sam miałem 30 sztuk w 112 litrach i było OK, tylko muszą mieć przestrzeń dla swojego szaleństwa, tak więc umiarkowanie z zamkami  Grin

Akwarium ogólne 240l
flozbi
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 05, 2012, 19:05:09 »

Mam nowy filtr  JBL kubełkowy i zmieniłam swietlowki teraz mam 2x po 20w sunglo i powerglo, myslicie ze wystarczy
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 05, 2012, 21:07:42 »

Brzanki delikatniejsze roślinki wycinają. Np miałem piękne kabomby, kwitnące małymi białymi kwiatkami ponad powierzchnią wody. Brzanki posmakowały i to był koniec. Pocięły na drobne. Podobnie było z innymi roślinkami ale dziś nie pamiętam dokładnie gatunków które im smakowały.

Ale jest dużo roślinek, których nie jadają także spoko choć dziś nie podejmuje się deklarować które. W ogóle z roślinek jestem słaby. U siebie mam 3 gatunki i na tym poprzestaję  Grin

A i zanim pocięły to też długo te kabomby miałem razem z Brzankami. Potem już wiedziały że smakowite i nie dały żadnej kabombie urosnąć,,,
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2012, 21:14:36 wysłane przez Mercurossaurus » Zapisane

Akwarium ogólne 240l
falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 05, 2012, 21:13:18 »

Nie znam się jakoś wyjątkowo na wymaganiach roślin, ale myślę, że dwie świetlówki po 20W wystarczą dla wspomnianych powyżej gatunków. Ja mam 2x18W + odbłyśnik i te rośliny, które wymieniłem rosną bardzo dobrze przy takim mizernym światełku. Mniej więcej co 2-3 miesiące dostają kulki pod korzenie, a co 2 tygodnie nawóz w płynie i całkiem nieźle to funkcjonuje.
Jeśli zależałoby Tobie na bardziej wymagających gatunkach, to oświetlenie należałoby jednak zwiększyć.

Co do obgryzania roślin, to miałem kiedyś brzanki brokatowe i te bardzo chętnie jadły młode liście nadwódki wielonasiennej, a masakrowały wręcz wąkrotkę. Pozostałe rośliny (żabienice, nurzańce, anubiasy, zwartki, mikrozoria) im nie smakowały. Myślę, że z sumatrami jest podobnie i twardszych gatunków nie będą ruszać.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2012, 21:24:05 wysłane przez falko » Zapisane
SafdarAliChan
Początkujący :)
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 06, 2012, 16:15:14 »

Jak tak czytam o tych brzankach to coraz bardziej się na nie napalam.  Tongue Kto wie, bo w zasadzie to 126L czeka na obsadę.   Smiley
flozbi
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 06, 2012, 23:18:14 »

Czy taki bialy osad na szybach i filtrze roslimkach jest normalny?
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 07, 2012, 13:08:21 »

To może zachęcę jeszcze.

Brzanki trzymałem w dużym stadzie ok dwudziestukilku sztuk. Rybki co prawda nie pływają ławicą ale mają inne bardzo ciekawe cechy.

Niesamowity wygląd. Dobrze odżywione Brzanki Sumatrzańskie posiadają pięknego, czerwonego, nastroszonego irokeza. W dobrych warunkach, kiedy ich kolory są wybarwione, tworzą bardzo efektowny element akwarium. W odróżnieniu od "majestatycznych" ryb Brzanki pozostają w ciągłym ruchu.

W stadzie można wyraźnie dostrzec przywódcę. Jest to zwykle najsilniejsza Brzanka z pięknym irokezem. W przypadku zagrożenia, niekoniecznie jakiegoś realnego, przywódca musi wykazać się opanowaniem oraz odwagą. Zagania pozostałe Brzanki w bezpieczne miejsce akwarium i sam (pozostając najmniej wyblakły co pewnie świadczy o owym opanowaniu) sprawdza co jakiś czas czy zagrożenie owo minęło i jest tutaj jedynym decydentem w tej kwestii. Jeśli inna Brzanka stwierdzi, że jest OK i można pływać to jej na to nie pozwoli dopiero po jego akredytacji baniak można uznać za bezpieczny.

Oczywiście czasami inne Brzanki chciałyby przejąć władzę i maja taką okazję zwykle każdego dnia wieczorem (nie wiem dlaczego akurat wieczorem). Odbywają się wtedy walki Brzanek o władzę w stadzie. Samce (chyba, głowy nie dam) pięknie wybarwione z pięknymi irokezami kręcą się mocno pochylone do przodu (na byczka) nacierając na siebie głowami. Powstaję w ten sposób pewnego rodzaju wirujący bąk, który przemieszcza się po całym akwarium siejąc popłoch. Czasami w walkę włączy się trzecia Brzanka, choć sam wir tworzą dwie a trzecia czeka na zwycięzce pojedynku aby stoczyć z nim kolejny. Jeśli wygra, rządzi stadem.

Obserwacja tych zachowań dostarcza wiele frajdy, jednak trzeba mieć świadomość, że ich czysta postać występuje wtedy, kiedy Brzanki nie mają konkurencji we władzy w akwarium. Do swoich dodałem kilka sztuk Barwniaków czerwonobrzuchych (również polecam i choć nie wyglądają szałowo w sklepie w domu będziecie zaskoczeni) i wtedy zachowania Brzanek oklapły. Ponadto gryzą smaczniejsze roślinki, gonią melepetów i dokuczają słabszym a co za tym idzie towarzystwo dla Brzanek jest dość ograniczone. Po kilku latach jak będziecie chcieli przemeblować akwarium jest problem „...co z Brzankami, nikt ich nie chce...” Aha i śpią głową w dół na nietoperza.

papa

Akwarium ogólne 240l
SafdarAliChan
Początkujący :)
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 07, 2012, 15:21:46 »

Bardzo ciekawe ryby te sumatry.  Cheesy Zabieram się za czytanie o tym gatunku, bo z tych opowiadań naprawdę zapowiadają się ciekawie.  Smiley
flozbi
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 07, 2012, 17:03:27 »

Ja już zdecydowałam na pewno będą brzanki (na razie).
Niepokoi mnie tylko biały osad na szybach i roślinkach właściwie na wszystkim. Co  to może być?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: