Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: PYTANIE DO SPECJALISTOW  (Przeczytany 6269 razy)
iroslaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Luty 07, 2012, 18:48:52 »

Jak długo zalany jest zbiornik ? Raczej są to jakieś pierwotniaki , ale głowy nie dam .Spróbuj ściągnąć to z szyb ręcznikiem papierowym , a elementy wyposażenie przepłucz pod wodą , dno potraktuj odmulaczem i wlej torfin piszą , że cały na 300l. a daj podwójnie , albo potrójnie. Powinno pomóc . papa
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Luty 07, 2012, 19:39:22 »

Czy taki bialy osad na szybach i filtrze roslimkach jest normalny?

Czy jak się temu przyjrzysz to są to kryształki, które bez problemu można zeskrobać?

gg - 4479432
flozbi
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Luty 07, 2012, 22:50:54 »

To wygląda jak kurz albo rozsypana maka, taki  biały nalot. Zbiornik dopiero ma parę dni poczekam jeszcze parę dni i zobaczę co się będzie działo.
Jakie zestawienie świetlówek polecacie  bo te co mam jakoś mi się nie podobają.

Wiec przetarłam szyby i roślinki woda zrobiła się biała i pod światło widać jakiś osad pływający Sad
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2012, 23:24:49 wysłane przez flozbi » Zapisane
iroslaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Luty 08, 2012, 00:25:28 »

Jak wlejesz torfin to po dwuch trzech dniach pływająca zawiesina zamienić się powinna w osad na dnie który łatwo zbierzesz wężykiem , to mogło być spowodowane żle spreparowanym korzeniem lub podłożem i raczej tak było .Torfin to ekstrakt z torfu silniie bakteriobujczy sprubuj go zastosować bo jeśli to była wina podłoża to możesz mieć nawroty jeżeli masz korzenie w akwa to się im przyglądnij dokładnie . Kupisz w każdym zoologu .
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2012, 00:28:13 wysłane przez iroslaw » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 08, 2012, 10:21:09 »

To początkowe stadium dojrzewania akwarium. Ja bym nic nie robił tylko poczekał, ewentualnie podmienił trochę (20-30%) wody. Zdecydowanie nic bym nie dodawał

flozbi
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Luty 08, 2012, 22:51:47 »

Jak wlejesz torfin to po dwuch trzech dniach pływająca zawiesina zamienić się powinna w osad na dnie który łatwo zbierzesz wężykiem , to mogło być spowodowane żle spreparowanym korzeniem lub podłożem i raczej tak było .Torfin to ekstrakt z torfu silniie bakteriobujczy sprubuj go zastosować bo jeśli to była wina podłoża to możesz mieć nawroty jeżeli masz korzenie w akwa to się im przyglądnij dokładnie . Kupisz w każdym zoologu .
Niestety nie mieszkam w Polsce i nie mam dostępu do tego specyfiku.

Wlasnie zrobilam testy, pH 7,5, twardosc wody 7 stopni w skali niemieckiej twardosci karbonowej ( testy robione zestawem JBL)
iroslaw
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Luty 09, 2012, 00:55:49 »

Nie czuję śę na siłach by pomóc w sprawie oświetlenia , ale podaj jakie masz i wymiary zbiornika to z pewnością znajdzie się kilka osób które coś podpowiedzą - do brzanek oświetlanie nie musi być jakieś szczególnie mocne - rośliny pewnie najodpowiedniejsze to będą microsoria , anubiasy ,cryptocoryny i valisneria - więc mało wymagające co do oświetlenia i dość twarde by nie zostać skonsumowane przez ryby . Popatrz w dział nasze akwaria na zbiorniki anubisa , emperrora i mrs - to coś takiego mocno klimatycznego - masz tam podane jakie jest światło stosowane , a mrs ma chyba akwa podobny wielkością do twojego . Jeśli chodzi o ten torfin to musi być jakiś odpowiednik z JBL lub Tetry ,ale Tropikal jest dostępny nie tylko w Polsce .
flozbi
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Luty 14, 2012, 11:33:58 »

Ustawiłam deszczownice tak aby robiła fale na powierzchni. No i teraz w wodzie nie ma żadnego ruchu czy moze tak zostac?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: