Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 8 litrów  (Przeczytany 4027 razy)
Bartek
Nowy
*

« : Luty 04, 2012, 19:31:38 »

Witam serdecznie.
Z racji mojej pasji, ale braku możliwości posiadania większego zbiornika chciałem zapytać czy jest sens zakładania w/w zbiornika.
Zaraz napiszę dokładnie o co mi chodzi  Smiley, od razu mówię, abyście się nie bali - nie mam zamiaru hodowania w nim rybek Roll Eyes
Oto grad pytań:
1 Czy za podłoże mogę użyć ziemi ogrodowej, czytałem na ten temat, ale nie doszukałem się wzmianek o zastosowaniu tego typu techniki w tak małym zbiorniku
2 Filtr Fan mini wystarczy?
3 Oświetlenie -  świetlówka 13W, czy nie przegiąłem trochę z mocą na 1l - będę miał się szykować na wizytę "gloniastych" braci Roll Eyes
4 Czy od biedy parę krewetek może w nim pływać?
5 Chciałem z roślinek zrobić aranżację z microsorium i mchów, czy z tym oświetleniem będzie wporządku?

Szukałem na pytania mnie nurtujące odpowiedzi, ale w pełni mnie satysfakcjonujących nie znalazłem, z góry dzięki za wszystko co napiszecie,
temat w tym dziale bo nie chcę zaśmiecać innych. Pozdrawiam i czekam.
bartek
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2012, 19:43:01 »

Skoro chcesz microsoria i mchy to nie potrzebujesz żyznej gleby bo one w ogóle z gleby nie ciągną. Możesz więc mieć jałowe podłoże byle w wodzie były składniki odżywcze.
Skoro chcesz microsoiria i mchy to oświetlenie zdecydowanie za duże będzie, daj sobie maksymalnie 0,5W/l, pewnie i tak wywali ci glony bo microsoria i mchy rosną wolno a glony szybko.
Skoro chcesz microsoria to akwarium zdecydowanie za małe bo to jednak spora roślinka Smiley

Filtr wystarczy, możesz dać kilka wytrzymałych krewetek (red cherry, yellow, wghite pearl, blue pearl ect.) jak już roślinki ruszą.
Bartek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2012, 21:41:01 »

Dziękuje za szybką odpowiedź.
Tak mi własnie coś świtało że microsoria i mchy nie potrzebują mocnego oświetlenia Roll Eyes wolałem być pewien.
A czy nie ma jakiegoś gatunku microsorium, powiedzmy ze "mini" do takiego akwa?
Jeszcze chciałem zapytać, bo chyba troszkę poszedłem z pracami naprzód i ulokowałem na stałe tą świetlówkę Roll Eyes dlatego dałem taką,
bo mam jeszcze owadożery a z braku światła muszę je trochę doświetlić. Czy są jakieś roślinki akurat do mojego przyszłego zbiornika które mógłbym śmiało hodować, oprócz mchów oczywiście i  przy obecnej świetlówce?, czy definitywnie muszę ją zmniejszyć tzn, jej moc... wiem że może pytania są jakieś dziwne albo głupie, ale zależy mi żeby było jak najlepiej Smiley
Bartek
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2012, 22:55:12 »

Są rośliny, które lubią światło, ale sa to szybko rosnące roślinki, więc do takiego szkiełka sie nei nadają bo byś musiał ciąć co 2 dni, nawozić CO2, micro i macro (szybki wzrost to nie tylko zapotrzebowanie na światło, ale również na całą resztę) a prowadzenie holendra w 8l to by była nie lada sztuka, samo dozowanie soli co do dziesiątych mililitra dało by ci popalić.

Rozumiem, ze chciałbyś mieć akwarium, które nie będzie zbyt skomplikowane, więc albo zmień światło albo zmien szkło an większe. Jak zostawisz to światło w tym szkle to czeka cię duzo pracy i kombinowania.

Nie ma malutkiego microsorium, każde rośnie spore.

ale! ja nie jestem specjalistą od roślin i holendrów  Tongue może wypowie się ktoś z większym w tej materii doświadczeniem  Grin
Bartek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2012, 11:24:23 »

hmmm zawsze marzyło mi się akwarium z pięknie rosnącym zielskiem Smiley taki holender to byłoby coś... Roll Eyes
Powiedzmy że postawię baniak ok 12l może ciut więcej... i co wtedy ze światłem- będzie oscylować w granicy ok 1W/1l wody.
Czy wtedy będzie w porządku czy w dalszym stopniu redukcja oświetlenia lub powiększenie zbiornika. ?  Roll Eyes
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2012, 11:28:14 »

Bartek, nic nie tracisz próbując, postaw sobie to akwarium, zalej, wsadź rośliny i postaraj się nad nimi zapanować. Przypuszczam, zę jak podepniesz co2 i zaczniesz nawozić to ci czasu braknie na cięcie, ale może akurat masz do tego rękę i ci to nie będzie przeszkadzać Wink
Bartek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 05, 2012, 12:04:31 »

Właśnie chcę sprawdzić czy mam do tego rękę... Pamiętam czasy jak miałem 75l [dalej mam ale nie zalane], gdy sobie o nich przypomnę to ciarki mnie przechodzą...
Światło zapalałem sporadycznie, nie miałem pojęcia o tym że akwarium musi dojrzeć, a roślinki były 2 na krzyż i zawsze marniały...może jednak postawię to 12l,
dlatego myślałem o ziemi ogrodowej bo powiedzmy że nawozy są troszkę drogie, a z racji mojego studiowania każdy grosz się liczy, chyb że są jakieś tanie a powiedzmy że dobre Cheesy ...Akwarium będzie stało w domu więc czasami nie ma mnie w nim 2 tygodnie więc będzie żyło swoim życiem  Roll Eyes wiem że na hobby się nie oszczędza, ale czasmi warto szukać kompromisów Smiley
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 05, 2012, 12:49:36 »

Niestety wróżę kolejną porażkę. Jak nie będziesz nawoził to wywali duuuuuużo glonów, jak dasz ziemię to mogą na niej rosnąć rośliny łodygowe, ale każda z nich przerośnie to szkło 14 razy w 2 tygodnie nieobecności. Może walnij sobie kamień na środek, posadź eleocharis parvula i patrz - może się uda na ziemi Wink
Bartek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 05, 2012, 13:56:42 »

hmm... a co sadzisz o tym nawozie
http://allegro.pl/nawoz-roslinny-aqua-tpn-i2050320793.html
http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s04-fe-co2-kulki-dyfuzor-i2036061947.html

wiem że są bardzo tanie, ale czy mogą od biedy być?,
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 05, 2012, 20:40:49 »

Niestety nie pomogę ci w tej kwestii Smiley

Ja preferuję małe szkła np tak aranżować: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=368217363189819&set=a.331035273574695.89501.191177144227176&type=1&theater

i nie nawozić Wink
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 05, 2012, 21:02:39 »

Nie używałem tych nawozów ale ,,Tanie mięso psy jedzą " przynajmniej dotyczy to 2 aukcji , Ty Sam możesz wymieszać sobie nawozy.
Może lepiej kupić taki zestaw : http://allegro.pl/zestaw-do-estimative-index-ei-z-plynnym-mikro-i2048524767.html do tego jeszcze k2so4
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2012, 21:10:33 wysłane przez Damian12 » Zapisane
Bartek
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 06, 2012, 19:39:45 »

Byłem dziś po moje akwarium... wkurzyłem się bo najmniejszy zbiornik był 25l  Undecided
Chyba jednak zaleje moja 8, dam na środek centralnie korzeń, a po bokach rozsypie łupki...
Obłoże korzeń mchem, jak jakiś znajdę w zoologicznym bo cienko...
Cena krewetek mnie zszokowała bo 7zł za sztukę to dla mnie przesada...chyba że była ona za filtrująca, ale nie mam rozeznania co do cen...
chciałem jeszcze zapytać czy dla krewetek odpowiedni jest piasek, bo z tego wszystkiego najbardziej on mi się podoba w akwarium.
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #12 : Luty 10, 2012, 12:50:47 »

Tak, jak najbardziej piasek może być. Masz pewność, że nie zmieni Ci parametrów wody.
Na Twoim miejscu brał bym te 25l, cena (przynajmniej u mnie) nie wiele większa ( u mnie jest to 15-20zł), a masz 2x więcej wody. Krewetek tez w takim więcej zmieścisz i te 13W będzie w sam raz.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: