Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Swinx 300l Roślinne  (Przeczytany 6962 razy)
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Luty 10, 2012, 08:25:08 »

Widzisz zamiast świecić po 6h pełną mocą lepiej świeć połową światła 2x39W w Twoim przypadku przez 8-10h widzisz rośliny do rośnięcia potrzebują więcej niż 6h światła wiec tak powinno być lepiej oczywiście z czasem możesz zwiększyć oświetlenie  jak glony odpuszczą takie rady dawałem właśnie pietachowi, który teraz może spokojnie świecić pełną mocą i trzymaj się jego rad odnośnie roślin i nawożenia i będzie dobrze zbiornik musi się wreszcie ustabilizować. A mam pytanko jak sprawuje Ci się ten filterek JBL 901? bo w planach mam sprawić sobie właśnie taki (zareklamował ostatnia A-smi swojego tylko trochę większego i jakoś mnie natchnęło do zmiany)   

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Swinx
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Luty 10, 2012, 14:45:43 »

Zastosuje się do tego światła tylko nie wiem czy świecić przód czy tył Smiley Co do filtra to spisuje się doskonale wciąga wszystko jak odkurzacz hehe Smiley

Pozdrawiam
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Luty 10, 2012, 14:58:28 »

Raczej z przodu bo tam masz niskie roślinki które potrzebują dużo światła te tylne sobie poradzą.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Swinx
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Luty 11, 2012, 13:02:56 »

Moje następne pytanie odnośnie temperatury czy te rośliny które mam nie zmarnieją jeżeli podniosę temperaturę do 30 stopni? Mam zamiar w zbiorniku trzymać paletki.
I kiedy mogę zacząć stosować nawóz EASY LIFE PROFITO

Pozdrawiam
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Luty 11, 2012, 13:45:04 »

Ja mam 30 stopni roslinne i niektore rosliny marnieja niektore nie.
Swinx
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Luty 12, 2012, 18:55:30 »

Yhyy ;p Widzę że z tym nawozem to chyba mi nikt nie pomoże.

Pozdrawiam
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Luty 12, 2012, 19:10:48 »

akwarium ma już ponad miesiąc, więc możesz zacząć podawać niewielkie dawki. Są jednak dwa problemy:
-masz glony, które mogą zyskać na sile przy stosowaniu mikro elementów;
-Profito to nawóz mikro. Przydałoby się jeszcze jakieś makro. Easy life robi je jako osobne pierwiastki, ale dostępne są też zbilansowane produkty innych firm-Aqua Art np. Możesz też zrobić nawozy z soli. Jeśli nie masz podłoża zapewniającego macro, to musisz je suplementować do słupa wody. Polecam też podawanie potasu jako podstawy nawożenia.

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Luty 12, 2012, 19:13:17 »

Yhyy ;p Widzę że z tym nawozem to chyba mi nikt nie pomoże.

EASY LIFE PROFITO to nawóz mikroelementowy, proponuje na początek zadbac o odpowiednie stężenia makroelementów czyli NKP
Możesz to uczynić niewielkim kosztem stosując popularne i tanie sole.
Kup KNO3, K2SO4,KH2PO4 i ewentualnie magnez w zależności od tego ile mg zawiera woda jakiej używasz z wodociągu.
Rozrawiasz te sole z wodą RO przy pomocy dostepnych w sieci kalulatorów i dawkujesz do słupa.

Swinx
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Luty 12, 2012, 21:39:02 »

Powiem tak glonów prawie niema  Smiley a tu foteczka z dzisiaj Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 21:43:14 wysłane przez Swinx » Zapisane

Pozdrawiam
Swinx
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Luty 22, 2012, 11:37:28 »

Od dzisiaj mam nowe skarby  w akwarium są to:
Snow White 3x
Red White 3x
Eruptions 2x
Leopard Snake 6x (4 z nich trzymam tymczasowo dla kolegi)

Na razie bardo płochliwe trzymają się razem bardzo ściśnięte do siebie:) Rybcie maja 3 miesiące są zdrowe!!!
Oto kilka fotek.Jak się rozgoszczą na dobre to wtedy coś podeśle:)

Pozdrawiam
Swinx
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Luty 26, 2012, 13:08:50 »

Pozdrawiam
Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Luty 27, 2012, 14:31:35 »

Bardzo ładne dyski

Swinx
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Luty 27, 2012, 20:37:36 »

Dziękuje miło że  z komentowałeś. Liczę na więcej komentarzy

Pozdrawiam
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Luty 27, 2012, 21:45:38 »

Rybki super - ale bez urazy - akwarium tragicznie obsadzone - tak jakby bez pomysłu:/  prawie same drobnolistne rosliny - no jasne ze mozna i tak - moze jak sie rozbujają bedzie super - ale mółbys chocby nimi jakos zaznaczyc czy to jakis wątek, czy to strefy akwariumu - np gdzi ema byc przestrzeń, gdzie cos wyzszego, gdzie niższego, gdzie gęstszego. Fajnie by bylo wrzucic jakas nature w postaci czy głazu czy korzenia bo póki co jest pusto i te ryby nie nadrobią "klimatu" chocby ich było 20 Smiley
VianEthel
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Luty 28, 2012, 09:56:26 »

Ja patrząc na to akwarium odnoszę wrażenie, że jest przede wszystkim pusto. Po 2 czy 3 miesiącach to już powinno chyba coś rosnąć a odnoszę wrażenie, że się nic nie zmieniło.W moim 54l stosowałam nawozy z soli i z początku nie chciały rośliny rosnąć, za to po 2-3 tygodniach to musiałam ciąć co tydzień/2 tygodnie. Osobiście raz mnie białe tło w połączeniu z manado (sama tak zrobiłam i po kilku dniach zmieniłam na czarne, bo nie mogłam na akwarium patrzeć) ale to kwesta gustu. Jeżeli Tobie odpowiada to ok. Ciekawa jestem co to za roślinka jest na przodzie baniaka? Hedyotis tak trochę wciśnięty między te inne rośliny. Co do rybek się nie wypowiem, bo u mnie pływa jedynie bojownik Wink

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: