baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #120 : Luty 17, 2013, 19:48:07 » |
|
Kozacki baniak.
Z tym się zgodzę jest nawet bardziej niż kozacki wręcz zjawiskowy Jak zarośnie, będzie super!
Jakby to pisał ktoś inny może bym uwierzył. Od kiedy Cię kręcą roślinki?
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #121 : Luty 17, 2013, 19:55:42 » |
|
Jakby to pisał ktoś inny może bym uwierzył. Od kiedy Cię kręcą roślinki?
Tu był żart, Andrzeju. Tam już przecież nie ma co zarastać. A Vento doskonale wie, że podziwiam jego ręke do akwarystyki roślinnej.
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #122 : Luty 17, 2013, 19:59:16 » |
|
Tak myślałem. Fakt Vento ma rękę do roślin jak nikt inny na tym forum.
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #123 : Luty 17, 2013, 22:15:01 » |
|
Dzięki A tu pierwsze zajawki projektu powstającego na tegoroczne IAPLC. Bańka 54L po likwidacji "Kamiennego zbocza": A tu ciekawostka-korzeń, który tu wykorzystałem, miałem wcześniej obwiązany mchem phoenix. Przed wepchnięciem go to tego baniaka, został oczyszczony z mchu mechanicznie i doczyszczony z zabrudzeń, po likwidowanym baniaku ostrą szczotką. Korzeń umieściłem w nowej aranżacji i po tygodniu pojawiły się malutkie gałązki phoenixa, jakby wyrastające z drewna Ciekawie to wygląda, choć trzeba się przyjrzeć na zdjęciu: Jest tu kilka nowych gatunków, z którymi wcześniej nie miałem do czynienia. Są one też stosunkowo krótko na rynku, więc trudno się doszukać popartych podpowiedzi, jak je uprawiać-zobaczymy co z tego wyjdzie. Sam aranż trochę bardziej konkursowy-ciekawe, czy może być ładny cały czas, czy tylko do zdjęcia, jak w wypadku 90% baniek wysyłanych na podobne konkursy...
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2013, 22:25:52 wysłane przez vento »
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
|
« Odpowiedz #124 : Luty 26, 2013, 19:31:25 » |
|
Jeżeli będą tam pływały krewety lub rybki, ciekaw jestem jak będzie wyglądać później plaża Pozdrawiam i powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #125 : Luty 27, 2013, 03:00:22 » |
|
Jeżeli będą tam pływały krewety lub rybki, ciekaw jestem jak będzie wyglądać później plaża Pozdrawiam i powodzenia Raczej nic nie będzie tam pływać, bo aranż raczej za długo nie zagrzeje miejsca Do zdjęcia konkursowego, o ile takowe będzie, też nie będę nic wpuszczał. No ale pożyjemy zobaczymy... Tymczasem rośnie sobie, choć coś elatine triandra nie bardzo chce się przyjąć-łapie chwile kiedy ładnie odbija, żeby za kilka dni znowu obumierać
|
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #127 : Marzec 12, 2013, 08:37:58 » |
|
A kiedy masz w planie robić finałowe foto?
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #128 : Marzec 12, 2013, 08:53:40 » |
|
A kiedy masz w planie robić finałowe foto?
W 375L nie będzie foty finałowej. Bańka jest dla mojej przyjemności wyłącznie 54L jest pod konkurs, ale coś mi nie idzie... Cały czas coś tam zmieniam i nadal nie jest tak jakbym chciał. Na zgłoszenie zdjęcia mam jeszcze 80 dni, więc czasu trochę jest, ale i tak słabo to widzę. Na szczęście aranż ma tylko kilka drobnych gatunków wymagających dużego oświetlenia-reszta urośnie wszędzie, więc jeśli nie będę na tyle zadowolony, żeby wysyłać na konkurs, zmienię belkę 2x24W na 1x24W i bańka stanie się krewetkarium
|
|
|
|
|
|
|
kosma2000
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #129 : Marzec 12, 2013, 11:26:51 » |
|
Zbiornik 375L
Podłoże ADA Amazonia I
Tak po czasie do mnie dotarło czytając ten post , musiałeś kupe kasy na podłoże do 375 l wydać... , z tego co wiem ADA tania nie jest. Czy faktycznie jest tak rewelacyjna jak piszą ?
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #130 : Marzec 12, 2013, 12:35:59 » |
|
Tak po czasie do mnie dotarło czytając ten post , musiałeś kupe kasy na podłoże do 375 l wydać... , z tego co wiem ADA tania nie jest. Czy faktycznie jest tak rewelacyjna jak piszą ?
Była rewelacyjna. Amazonia w wersji pierwszej i dla niektórych drugiej była przełomem w akwarystyce roślinnej. WSZYSTKO na tym rosło i u wielu (jak u mnie) rośnie nadal. Trzeba oczywiście uważać na parametry wody, nie zaniedbywać podmian, dopasować odpowiednie oświetlenie, linie nawozową itp. ale przy odrobinie wytrwałości w poduczaniu się na forach, można osiągnąć niesamowite efekty! Niestety, jak to bywa w biznesie, i w akwarystyce roślinnej nastał bum rozwoju branży. Już coraz mniej osób odpala zbiorniki na ziemi ogrodowej, lub żwirku rzecznym i cierpliwie czeka aż coś tam urośnie. Teraz wszyscy chcą mieć zbiorniki jak na zdjęciach Pana Amano. A owy Pan kasę lubi, więc zamiast produkować podłoże za 130zł do którego potrzebny jest tylko jeden nawóz za 100zł/500ml (i potas oczywiście, ale tu już marka nie ma znaczenia), postanowił wypuścić do obiegu podłoże za 150zł, do którego już trzeba się zaopatrzyć w trzy nawozy po stówce za butelkę i najlepiej jeszcze kilka wkładów do filtra za 80zł, za tyleż samo pałeczki nawozowe z żelazem i kilka innych głupot w równie 'przystępnych' cenach... no ale co począć-interes to interes :/ Streszczając ten wywód-pierwsze wydanie Amazonii było rewelacyjne. Obecna wersja "New" jest w mojej opinii w porównaniu z pierwszą edycją strasznie jałowa, nie trzyma stałych parametrów i wymaga set-złotowych inwestycji przy prowadzeniu. Ja do siebie wsypałem niecałe 7 worków pierwszej wersji Amazonii. Przy takim zakupie dostałem dobry rabat w zaprzyjaźnionym sklepie, więc tragedii nie było. Większe wydatki czekały przy dopasowywaniu oświetlenia do tak żyznego podłoża i dedykowanej linii nawozowej. Jednak nie będę ukrywał, że inwestycja szybko się zwróciła-zarówno w kwestii zadowolenia z tego jak wszystko rośnie w akwarium, jak i w sprawie wiru w portfelu, który rekompensuje sprzedaż roślin. Teraz akwarium utrzymuje się samo z przycinek... nawet czasem samo dokupi sobie jakiś bajer
|
|
|
|
|
|
|
kosma2000
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #131 : Marzec 12, 2013, 14:31:22 » |
|
Właśnie odpalam krewetkarium 30 l i kij tam kupuje ada amazonia 9l muszę to obadać
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #132 : Marzec 12, 2013, 15:04:04 » |
|
Amazonia pod krewetki jest również bardzo dobra, jednak pamiętaj, że w krewetkarium nie osiągniesz nie wiadomo jakich wyników z roślinami, bo krewetki nie przepadają za nadmiarem światła. Nawożenie niewielkiego baniaka to też przy krewetkach spore ryzyko. Co innego w dużym akwarium-tu łatwiej dopasować ilości nawozów, tak aby nie przeszkadzały zwierzętom, ale wystarczyły roślinom. No i w dużym krewcie mają się gdzie chować przed silnym światłem... to jednak trochę nie pasuje do wizji krewetkarium, w którym to właśnie krewetki grają główną rolę
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #133 : Marzec 13, 2013, 07:08:16 » |
|
Już coraz mniej osób odpala zbiorniki na ziemi ogrodowej, lub żwirku rzecznym i cierpliwie czeka aż coś tam urośnie.
Jak to jest Vento z tą ziemią? Gdyby ktoś postawił baniak typowo na ziemi, z dobrym oświetleniem i dobrze dobranym nawozem, jest szansa na osiągnięcie zadowalajacych efektów, powiedzmy zbliżonych do tego, co aktualnie masz w baniaku?
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #134 : Marzec 13, 2013, 14:30:59 » |
|
Już coraz mniej osób odpala zbiorniki na ziemi ogrodowej, lub żwirku rzecznym i cierpliwie czeka aż coś tam urośnie.
Jak to jest Vento z tą ziemią? Gdyby ktoś postawił baniak typowo na ziemi, z dobrym oświetleniem i dobrze dobranym nawozem, jest szansa na osiągnięcie zadowalajacych efektów, powiedzmy zbliżonych do tego, co aktualnie masz w baniaku? Mój znajomy miał jakiś czas temu takie akwarium-ziemia, bazalt, mocne światło, co2 i pełna linia nawozowa. Rośliny brał ode mnie i od Blondyna, więc praktycznie mieliśmy takie samo zielsko. I trzeba przyznać, że zrobił jedno z najładniejszych akwariów na ziemi jakie widziałem. Wszystko ładnie rosło, nawet rośliny nieźle się wybarwiały... ale jakoś to nie było to samo. Największą różnicą dla mnie były "powyciągane" rośliny-nie zagęszczały się tak jak u mnie, ale mocno parły do góry. Finalnie i właściciel zbiornika tak stwierdził i przerzucił się na substrat. Trzeba jednak pamiętać, że jest mnóstwo magików, którzy pewnie i na ziemi robią piękne akwaria. Niestety ja Ich nie znam
|
|
|
|
|
|
|
|