Przykład Rodii świetny, tym bardziej, że akwarium (jak długo aktualizował) sam z namaszczeniem podziwiałem!
...ale
Znajomy ma pod swoją 300L podpięty właśnie kubełek JBL e1500. Widziałeś kiedyś jak ten kubeł pracuje? Ja widziałem to na własne oczy i nie skłamię, jeśli napiszę, że mieli wodę
niemal tak porządnie, jak moje dwa kubły razem wzięte. Sam rozważam kupno takiego filtra, jednak chwilowo mam inne wydatki, o których pisaliśmy kilka postów wcześniej :/
Do mocy przerobowej JBL, dochodzi doświadczenie Rodii, ręka do zielska i odrobina szczęścia-która każdemu z nas jest niezbędna do osiągnięcia sukcesu-czy w rośliniaku, czy jakimkolwiek innym typie baniaka.
Ale filtr na pewno też robi swoje!
Ten JBL jest wydajny – to fakt, ale tutaj raczej chodzi nie o wydajność, a o pojemność złoża, a ta u Ciebie jest większa – dalej masz tetre 1200 + HW 303 prawda?
Wydajność (nawet jeśli ta w chińczyku jest zawyżona) i też jest większa u Ciebie. Co prawda baniak też trochę większy, ale mimo wszystko masz tej powierzchni filtracyjnej więcej.
Nie zgodzę się jednak z Jego zdaniem na temat podmian. Co prawda u mnie utrzymuje się porządek przez te czasem trzy tygodnie bez podmian (choć to nie reguła-jak pisałem "zdarza się"), ale widać już po roślinach, że trochę za dużo makro się zbiera i nadmiar jednych składników, ogranicza przyswajanie drugich. Tempo wzrostu i kolorystyka powraca niemal zaraz po podmianie, ale przed nią, dla wprawnego oka, jest widoczna. Nie ryzykowałbym dłuższego przetrzymania starej wody.
Choć każdy baniak jest inny i nie powiedziane jest że u Rodii, podmiany nie grają aż tak ważnej roli.
Myślę, że to co Leszek napisał pokazuje przede wszystkim to, że każdy zbiornik jest inny. Ja myślę, że min. jedna podmiana w miesiącu powinna wystarczyć. Rzadziej to faktycznie ryzyko.
Duże też zależy od tego ile wody podmienimy przy tej jedynej podmianie i jak dobrze oczyścimy dno.
Też nie neguję Twojego zdania na ten temat-nie dowiemy się prawdy, bez testów. Najlepiej na jednym zbiorniku (bo nawet pozornie identyczny może się różnić reakcjami na interesujące nas zmienne) powtarzanych cyklicznie. Ja jednak nie będę swojej bańki ryzykował i narażał na ewentualne skutki uboczne wyłączenia jednego z kubłów
Trzymał się będę jednak swojego zdania-do stworzenia normalnie funkcjonującego zbiornika i dla utrzymania tej normalności funkcjonowania, nadfiltracja jest niezwykle pomocna.
Amen
Ludzie inwestują przy zakładaniu akwarium w lampy uv, drogie reduktory do butli co2 i inne zbędne pierdoły. Myślę, że gdyby tą kasę przeznaczyli na dodatkowe filtry, dużo lepiej wydali by pieniądze!
Tu już amen nie dam
Filtracja pod specyfikę zbiornika, nie inaczej