Mała aktualizacja
Do zbioru doszły dwa kolejne zbiorniki. Tym razem robione na zamówienie w zaprzyjaźnionej firmie.
Właściciel ma fioła na punkcie akwariów, jednak nie chce moczyć w nich rąk, a tylko cieszyć się ich widokiem. Ja łapy moczyć uwielbiam, więc się dogadaliśmy
Po przyjściu na miejsce zastałem strasznie zaniedbany zbiornik 240L z kilkoma krabami tęczowymi, rakami, gupikami i jakimiś stawowymi zdobyczami z wycieczki na ryby... DRAMAT!
na szczęście dostałem wolną rękę w działaniach, "byle było ładnie wreszcie"
Od razu zniknęło tło, raki i kraby (poza jednym) trafiły do nowego właściciela, gupiki do moich rośliniaków hodowlanych, a stawowe przybłędy do... stawu
Wspomniany jeden krab do akwarium przejściowego:
Zaczęło się od doprowadzenia bańki 240L do porządku.
Trochę danych technicznych:
Szkło: 120x40x50 240L
Filtracja: Unimax 250
Dorywczo:
Skimmer Eheim
Pat Mini
Chcę spróbować z delikatną filtracją na razie, dla sprawdzenia własnej teorii o pozytywnych cechach nadfiltracji. W razie potrzeby dorzucę drugi taki sam filtr.
Oświetlenie: Belka 3x54W
2x865
1xAquastar
Podłoże: Benibachi Black Soil - Nie chciałem aktywnego za bardzo w stylu amazonii, bo nie mogę tam być codziennie, żeby wszystkiego pilnować. Szukałem czegoś w stylu Manado, ale czarnego. Padło na to- ma niewielkie walory makroelementowe, zaś duże estetyczne.
Dekoracje: włoski łupek filitowy
Rośliny:
-rotala green
-hydrocotyle sp. japan
-echinodorus tenellus
-eleocharis parvula mini
Zakładanie-na dno położyłem styropian, żeby niemal 50kg skały nie zrobiło wywietrznika w szybie
Ranek po zalaniu:
Tydzień po zalaniu:
Dwa tygodnie po zalaniu:
Od początku podaję K2SO4 i CO2 na maxa na spieku ceramicznym cylindrowym. Światło 6h dziennie na razie.
Po drugim tygodniu zacząłem delikatnie dodawać makro.
Jak na razie rośnie jak szalone
Popierwszych dwóch dawkach makro, rośliny dosłownie wystrzeliły w górę!
No i pora na akwarium dla wspomnianego kraba
Bańka nowa z zestawu GLOSSY Aquaela-przyznam, że przepięknie wykonany zbiornik!
Akwarium: 80x35x54 cm Standardowa 126L z wklejoną na stałe pokrywą, więc wymiary podane wraz z nią.
Oświetlenie: Dwie belki led 12W
Filtracja: Asap 300 ustawiony tak aby tworzył niewielki wodospad.
Podłoże: drobny bazalt
Dekoracje: czarna lawa wulkaniczna i korzeń z polskich wód
Zioło typowo paludaryjne Wkleję opis, jak okaże się co krab zaakceptuje, czego nie zniszczy, lub nie zje